Системите за обществено видеонаблюдение с лицево разпознаване предизвикват все повече

...
Системите за обществено видеонаблюдение с лицево разпознаване предизвикват все повече
Коментари Харесай

Все по-големи спорове около технологиите за лицево разпознаване

Системите за публично видеонаблюдение с лицево различаване провокират от ден на ден полемики, разногласия и все по-остро опълчване. Полицейските служби и всички типове правоохранителни органи упорстват за навсякъде потребление на технологията, а цивилен организации акцентират от ден на ден причини срещу сходни ограничения.

Системите за публично видеонаблюдение и лицево различаване започнаха да навлизат в практиката преди няколко години, само че на доста места бяха въведени краткотрайни забрани за използването им. Сега някои от тези забрани изтичат. Правохранителните органи упорстват да няма нови забрани. Гражданските организации пък държат противоречивата технология да бъде строго контролирана и допустимо най-ограничена. Законодатели, лобисти и производители са в неразбиране по какъв начин да намерят допустимия баланс.

Полицаите против възбраните

Съобщенията за убийства в Ню Орлиънс, Съединени американски щати, са се нараснали с 67% през последните две години спрямо предшестващите ги две години, споделя локалната полиция. Службата е безапелационна, че за оправянето с казуса има потребност от „ всички вероятни принадлежности “. Градът е един от няколко, в които преди година беше въведена възбрана за потребление на системи за лицево различаване. Сега обаче срокът на възбраната изтича и правоохранителите упорито изискват тя да не се възобновява.

„ Технологията е нужна за следствие на закононарушенията и откриване на причинителите, “ безапелационни са служителите на реда.

По подобен метод на доста други места по света е налице изострено опълчване сред гражданските организации, които упорстват за възбрана на лицевото различаване, и правоохранителите, които изискват възбраните да отпаднат.

Гражданските организации против лицевото различаване

 Все по-големи разногласия към технологиите за лицево различаване

„ В ръцете на полицията и други държавни служби технологията за различаване на лица съставлява опасност за нашата цялост, свободно изложение, осведомителна сигурност и обществена правдивост, “ написа преди седмица в уеб страницата си Фондация „ Електронна граница “.

„ Нашите лица са неповторими идентификатори, които не могат да бъдат оставени вкъщи или сменени като откраднат идентификационен номер или компрометирана ключова дума. Технологията улеснява скритото всеобщо наблюдаване на местата, които посещаваме, хората, с които поддържаме връзка, и, както се твърди, прочувственото ни положение “, споделят от Фондацията.

Освен този общоприет проблем, има и други причини за възбраната на потреблението на технологиите за лицево различаване. Например, доста поручвания сочат, че технологията не е изключително ефикасна при разпознаването на хора от избрани общности, да вземем за пример при чернокожите. Кампанията „ Черният живот има значение “ показа причини по този въпрос, споделят анализаторите.

Въпреки, че непрекъснато се поставят старания за рационализиране на логаритмите, към този момент резултатите сочат, че не може да се разчита изключително доста на технологията.

Моменти на рецесия

Поводите за активизиране на полемиката за лицевото различаване изникват непрекъснато. Резките нараствания на някои типове закононарушения в избрани интервали от време дават мотив да се изисква допускането на потреблението на технологията, даже тя да е толкоз несъвършена.

Например, повишеният брой случаи на обири и кражби на магазини в някои американски щати е мотив в интерес на използването на противоречивата технология за видеонаблюдение. Това е причина локалните правоохранители да се съпротивляват на възбраната за потребление на технологията.

Такива моменти на рецесия обаче не са необичайност и може да се чака, че на фона на световната икономическа и политическа конюнктура те дори ще зачестяват. Правозащитните организации пък имат учредения да засилят своя отпор, защото в сходни смутни времена некоректното потребление на технологията може да неправилни арести и набеждаване на почтени хора.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР