Силно сме зависими от енергийните ресурси, но не само. Възможно

...
Силно сме зависими от енергийните ресурси, но не само. Възможно
Коментари Харесай

Веселин Илиев: Вероятни са фалити на фирми, тясно обвързани с Русия, Украйна, Беларус


" Силно сме подвластни от енергийните запаси, само че освен. Възможно е да има фалити на компании, които работят най-вече с Русия, Украйна и Беларус ", това сподели в " Твоят ден "  Веселин Илиев директор " Международно икономическо съдействие " в Българската стопанска камара.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2126
" Първата група проблеми е обвързвана с неспособност или закъснение на доставки поради логистика или индустриални аргументи, няма опция и за разплащания, условието да се разплаща с рубли също блокира търговията. Българските компании би трябвало да се пренасочат като пазари или източник на първични материали ", сподели още той.

Експертът добави, че втората група проблеми са доставките.

" Вносът на аварийни елементи за защита от Русия са над 50 милиона $ годишно. И дребното въоръжени сили, които имаме, ще бъдат замразени. Внасяме и доста елементи за железницата, както и за метрото, от Русия - те са безалтернативни. Така стои и въпросът с елементи за машини от Украйна, Беларус ", обясни Веселин Илиев

" За Европа 40% от лития се внася от Русия, доста детайли и метали също идват оттова. Строителната промишленост също ще пострада, само че тя не е безалтернативна, може да се търсят други източници ", добави той.

Според него се чака повишаване лихвите на банките, като дада образец с Германия, където за една седмица растежът е забележителен.

" На държавно равнище се работи по тези въпроси, само че не сме видяли краен резултат ", означи специалистът.

Като оферти към държавното управление Веселин Илиев уточни, че цените на газ и електричество трябва да се овладеят, обезщетения също е нужно да има, само че да има и нещо, което да ни защищити вбъдеще.

За него оцеляването на бизнеса при сегашната обстановка е знамение. 

" Вече има компании, които са спрели активност. Най-засегнати са строителство, туризъм, производители на олио и редица други, няма непокътнат бранш ", уточни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР