Сигурно вече знаете, че плодовете и зеленчуците са от съществено

...
Сигурно вече знаете, че плодовете и зеленчуците са от съществено
Коментари Харесай

Как да накараме детето да яде плодове и зеленчуци

Сигурно към този момент знаете, че плодовете и зеленчуците са от значително значение за положителното здраве, само че детето ви просто няма да играе по вашата свирка, в случай че нямате подготвена тактика. Не се отчайвайте, тази публикация би трябвало да ви даде някои хрумвания!

Първо, не се паникьосвайте. Много е всекидневно децата да са разтревожени - отхвърлят да ядат избрани храни или да получават съответно многообразие в диетата си. Също по този начин може да откриете, че детето ви не желае да пробва нови храни - даже има име за това: " хранителна неофобия ". Добрата вест е, че децата нормално израстват хранителната неофобия - в това време има доста трикове, които можете да извършите, с цел да насърчите детето си да яде повече плодове и зеленчуци.

Упорствайте

Понякога на децата би трябвало да се показва нова храна по няколко пъти, преди да я опитат даже. Децата могат да ненавиждат избрана храна един ден и да я харесат на идващия - по тази причина продължавайте да въвеждате новите храни. Ако детето ви показва злост към морковите и даже не желае да ги опита, не се отчавайте, а му ги предложете след ден-два още веднъж. След 15–тото предложение въпреки всичко може и да ги опита в последна сметка!

 Как да накараме детето да яде плодове и зеленчуци

Успокойте се!

Винаги е неприятна концепция да насилвате децата си да ядат избрана храна, без значение какъв брой сте разочаровани. Принуждаването на детето да остане на масата, до момента в който не довърши избрана храна, е непродуктивно. Не принуждавайте децата да ядат - продължавайте да оферирате огромно многообразие от храни и в последна сметка те ще ядат разнообразна и здравословна храна.

Подбирайте вашите думи

Ако детето ви е придирчиво към храната си, не правете от „ мухата слон “, изключително в случай че то е на една ръка разстояние и може да ви чуе! Вие не желаете детето ви да мисли за себе си като " специфичен " поради питателните си привички - това би могло да насърчи натрапчивите привички и да попречи на превъзмогването им.

Направете плодовете и зеленчуците занимателни

 Как да накараме детето да яде плодове и зеленчуци

Децата са доста по-склонни да хапват повече плодове и зеленчуци, в случай че това е обвързвано със занимателна активност. Изпробвайте следните хрумвания:

Изрежете плодовете в смешни форми с форми за курабийки. Играйте играта на „ дъгата “ - какъв брой разнообразни цветни плодове може да изяде вашето дете в един ден? Запишете резултата му и го закачете с магнитче на хладилника. Украсете сандвичите със занимателни личица и фигурки от зеленчуци и плодове.

Дръжте плодовете и зеленчуците на една ръка разстояние.

Сложете купа с пресни измити плодове и зеленчуци на налично място и кажете на децата, че могат да си похапват от тях постоянно, когато пожелаят.

Имайте постоянно на разположение нарязани плодове в хладилника за бърза и лека здравословна закуска.

Сложете в чашка „ солети “ от нарязани сурови зеленчуци на масата по време на обяд или вечеря - децата постоянно обичат суровия морков, чушка, краставица и броколи, когато се поднесени по този метод.

Поднасяйте им зеленчуци с всяко хранене и плодове с всеки десерт

Съхранявайте купички с грах, сладка царевица, малини и други плодове и зеленчуци във фризера, тъй че те постоянно да са на разположение за бързо и елементарно зеленчуково ядене. Добавете кутия със сушени стафиди или нарязани плодове в чантата в кутията за обяд на детето си като изненада.

 Как да накараме детето да яде плодове и зеленчуци

Изхвърлете нездравословната храна

Ако децата ви са заобиколени със сладкиши, торти, чипсове - те няма да ядат здравословни плодове и зеленчуци. Не забравяйте, че вие сте Шефа - просто спрете да купувате сладкиши и чипсове и те ще спрат да ги ядат.

Комбинирайте храните

Ако детето ви яде единствено един избран тип плод или зарзават, пробвайте да комбинирате остарелия любимец с нещо ново. Например, в случай че детето ви яде единствено ябълки, нарежете ябълки и круши дружно, с цел да въведете последователно и новия усет на крушата.

Добавяйте плодове към закуската на детето си - можете да опитате с малини, ягоди, нарязана ябълка или банан. Сушени плодове като стафиди могат да се прибавят към зърнени култури или овесена каша.

Нека децата да вземат участие в готвенето

Вашите деца ще се забавляват, в случай че оказват помощ при накълцването на плодовете в плодовата салата и те ще бъдат по-склонни да опитат крайния резултат.

Позволете на децата да избират с кои плодове и зеленчуци ще приготвите храната – може да насърчавате децата да избират предписания, съдържащи плодове и зеленчуци от списания или кулинарни книги.

Заведете децата си на зеленчуковия пазар или щанда с пресни плодове и зеленчуци в магазина и изберете дружно какво да купите. Така сигурно ще провокирате тяхното любознание за опитване на нови храни.

 Как да накараме детето да яде плодове и зеленчуци

Смути

Чудесен метод да накарате децата да ядат повече плодове и зеленчуци е да извършите домашно приготвени смутита. Потърсете и предписания за сладкиши, направени 100 % от плодове.

Отгледайте свои плодове и зеленчуци

Когато децата се занимават с развъждането на лични плодове и зеленчуци, те са доста по-склонни да ги тестват. Ако имате дребна градина, бихте могли да засадите разнообразни плодове и зеленчуци. Ако нямате градина, бихте могли да посадите на балкона в дребна съксия да вземем за пример чери домати, свеж лук, корнишони и даже маруля. Позволявайте на децата да се грижат за своята „ градинка “ и по-късно с неспокойствие ще чакат да опитат плодовете на своите грижи.

Бъдете добър образец

Вие сте най-важният модел за подражателство на вашите деца - не очаквайте от тях да ядат доста плодове и зеленчуци, в случай че вие не им давате добър образец! Откажете се от нездравословната храна и консумирайте повече плодове и зеленчуци - това ще е от изгода както за вашето здраве, по този начин и за здравето на децата ви.

Опитайте се да накарате вашето семейство и другари да се включат в идеята „ повече плодове и зеленчуци на масата “- това в действителност ще помогне за вашите старания вкъщи.

Голямото заледяване

Децата обичат новостите, по тази причина пробвайте да замразите плодовете - това изцяло трансформира текстурата на плодовете. Защо не опитате: замразени малини, замразени ягоди, замразени банани и киви.

Можете да замразите плодовете и да ги добавите към чаша вода като кубче за лед или да ги употребявате за изработката на здравословен 100 % плодов сладолед, а за какво не и разнообразни типове сорбе или плодови ледени близалки.

Промяна на текстурата

Някои деца харесват хрупкава храна, други избират гладката текстура, а други избират храната да е мека - по тази причина експериментирайте с разнообразни текстури. Обикновеният морков може да се сервира недопечен (хрупкав! ), леко варен или пасиран до пюре. Просто вижте кой способ работи за вашето семейство.

Ако детето ви харесва гладка кремообразна храна, вземете малко сварени зеленчуци (например моркови, картофи, пащърнак), смесете ги в кухненския робот, прибавете малко подправки и ще имате бърза и потребна зеленчукова крем чорба.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР