Маслините се използват много в кухнята - като съставка за

...
Маслините се използват много в кухнята - като съставка за
Коментари Харесай

Техники за ваденето на костилки от маслини

Маслините се употребяват доста в кухнята - като съставна част за обогатяване на рецепта или да се употребяват като част от аперитив.

На пазара се оферират и малини с костилката, и такива без, само че по какъв начин да си набавите вторите вкъщи?

При домашното произвеждане е допустимо маслините да се обезкостят благодарение на две процедури, едната включва ръчна работа, а другата включва потреблението на специфичен инструмент за премахване на костилки. Нека забележим и двете процедури за приемане на домашни маслини без костилки.

Как ръчно да обезкостите маслините

Вземете маслината и я поставете върху дъска за рязане и започнете да я смачквате, като натискате надолу. Костилката стартира да излиза от пулпата, като продължите да прилагате напън, тя ще излезе изцяло.

Като опция можете да употребявате дребен нож: поставете острието плоско върху маслината и по-късно постоянно натискайте надолу. Това придвижване кара семето да се движи и то стартира да излиза. Продължавайки да мачкаме внимателно, дръпнете ножа към вас, като внимавате да не употребявате острата част. В този миг маслината се търкаля и семето се изхвърля.

Как да почистите маслините с апарат

 Ваденето на костилки от маслини

Уредът за премахване на костилките от маслини е необятно употребен инструмент в кухнята, защото ви разрешава да спестите време и да извършите интервенцията по изваждане на костилките единствено за няколко секунди.

Използвайки го, свойствата на маслините също не се губят, защото посредством своя механизъм той извлича костилката, като резервира пулпата непокътната.

Работата с уреда е доста елементарна, просто поставете маслината в съответния отвор и по-късно стиснете дръжките. Това придвижване предизвиква дупка вътре в маслината, която избутва и издърпва костилката, без да повреди останалата част от нея.

Това безспорно е най-хубавият метод за унищожаване на костилките на маслините, защото ръчната процедура изисква време и малко техника, с цел да се избегне цялостното смачкване на маслините по време на операцията.

Как да отгледате маслина от костилка

 Почистване на костилки от малини

Трябва ли безусловно да се изхвърлят маслиновите костилки? Всъщност не, може да се употребява за развъждане на нов разсад за маслиново дърво.

Малката, светлокафява, съвсем зелена част би трябвало да се в профил от костилката, твърда точка, която може да попречи на покълването.

Костилката би трябвало да се сложи в дребна саксия, цялостна с универсална почва. Трябва да я поставите в центъра на към 1 сантиметър дълбочина и по-късно да полеете.

Саксията би трябвало да се покрие с торба, с цел да се сътвори влажно местообитание, удобно за поникване, и да се сложи на ярко място, само че не изложено на директна слънчева светлина. Идеалната температура е 15-20°C.

Направете дребни дупки в торбата и не поливайте. След към 2 месеца ще се появи първата издънка и растението най-сетне ще се роди.

Разсадът на маслиновото дърво би трябвало да се полива и да се грижите деликатно за него, с цел да се насърчи растежът му. През нощта би трябвало да се държи на закрито, с цел да се защищити от студа, а денем може да се изнася на открито, само че не на директна слънчева светлина.

Когато растението доближи 10 см височина и има най-малко 7-8 листа, е време за пресаждане, като внимавате да не счупите корените.

Новата саксия би трябвало да е с диаметър минимум 15 cm, която ще бъде цялостна със смесена почва с pH 8.

След 6-7 месеца растението ще порасне и може да се реалокира в по-голяма саксия или да се засади в градината.

Вижте още защо е потребна отварата от маслинови костилки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР