Швейцария е изнесла 90.7 тона злато във Великобритания през юли

...
Швейцария е изнесла 90.7 тона злато във Великобритания през юли
Коментари Харесай

Швейцария изнася ударно злато на Острова

Швейцария е изнесла 90.7 тона злато във Англия през юли - най-голямото количество от септември 2012-а насам, съгласно формалните данни на федералната митническа работа на страната. За съпоставяне през юни швейцарските златни "пратки " в Острова са били едвам 7.4 тона. Ценният товар се изпраща към Лондон, тъй като британската столица е международен център за предпазване на скъпоценни метали и се слави с необятна мрежа от подземни трезори за съхранението им по продължение на околовръстната за мегаполиса автомагистрала М25.

Двигател на оживения златен трафик е скокът в търсенето на търгуваните на борсата фондове (ETFs), инвестиращи в жълтия метал, което пък бе провокирано от растежа на златните котировки. Както разяснява Ейдриън Аш, шеф на звеното за изследвания във компания BullionVault, "огромното болшинство от ETFs имат трезори в Лондон ".

Опасенията от забавящия се международен стопански напредък и от неизвестността към проточилата се комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай тласнаха цените на златото над 1500 щ. $ за тройунция, а вложенията на вложителите в обезпечени с жълтия метал ETFs са най-вече от март 2013-а.

Инвеститорът деец Марк Мобиус пък поучава да се купува злато "на всевъзможни ценови нива ", тъй като акумулирането му ще се отплати обилно в дълготраен проект. Мобиус обосновава убеждението си с две съществени аргументи. Първата е паричната политика на водещите централни банки по света, подготвящи нов кръг от лихвени намаления, което по предписание е обвързвано със усилване на паричното предложение. Втората е съживеният напредък на виртуалните валути, който подтиква търсенето на същински "твърди " активи. Не би трябвало да се подценява и чувството за криза, което се прокрадва от пазара на щатски държавни бумаги. Всичко това насочва свободните средства на вложителите към "златните " ETFs.

Мобиус, който през предходната година сътвори лична компания - Mobius Capital Partners, след три десетилетия работа във "Франклин Темпелтън инвестмънтс ", споделил в изявление за организация "Блумбърг " на 20 август, че предлага към 10% от капиталовия портфейл да се държат във физическо злато. Мобиус има особено отношение към цифровите пари, които назовава "психо валути ", тъй като, съгласно него, е въпрос на религия дали човек ще се довери на Bitcoin или на някой от съперниците му. И с течение на времето хората последователно ще се върнат към действителните твърди активи, измежду които е и златото.

В следобедната търговия на 21 август жълтият метал с незабавна доставка се търгуваше за 1501 щ. $ за тройунция, а котировките на златните фючърсни договори с доставка през декември бяха малко под 1512 $ за тройунция. От началото на годината златото е поскъпнало със 17 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР