Швеция е на път да депортира афганистанска столетница, след като

...
Швеция е на път да депортира афганистанска столетница, след като
Коментари Харесай

Швеция ще депортира 106-годишна афганистанка

Швеция е на път да депортира афганистанска столетница, откакто молбата на 106-годишната жена за леговище е била отхвърлена, съобщи Reuters.

Бибихал Узбеки е с висока степен на неработоспособност и едвам приказва. Столетницата, носена от своя наследник и внук, издържала рискованото пътешестване до Швеция, прекосявайки планини, пустини и гори.

Нейната "одисея " влезе във водещите вести през 2015 година, в разгара на притока на мигранти и бежанци в Европа от Сирия, Ирак, Афганистан и други страни. Две години по-късно Бибихал живее с 11 членове на своето семейство в Хува, малко село в Централна Швеция.

Официалното уведомление, че молбата за леговище на столетницата е отхвърлена, пристигнало по време на Рамазана. Семейството не й споделило неприятната вест, само че тя станала подозрителна поради неприятното въодушевление на своите внучки и най-после роднините й разкрили истината. Оттогава здравето на Бибихал се влошило.

Семейството обжалвало отхвърлянето на молбата й за леговище.

Шведската миграционна организация потвърдиха пред локални медии, че са взели решение за експулсиране на столетницата. "Високата възраст сама по себе си не е съображение за предоставяне на леговище ", разяснява институцията в изказване.



В Швеция претендентите за леговище, чиито молби са били отхвърлени, имат право на до три обжалвания - процедура, която може да отнеме дълго време.

Много европейски страни не дават леговище на афганистанци от региони на страната, считани за безвредни.

Молбата на Бибихал била отхвърлена точно с подобен мотив. Преди да поеме към Швеция, фамилията на столетницата живеело осем години незаконно в Иран, откакто напуснало Афганистан поради войната и несигурността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР