[Shutterstock] Най-големите 250 в ритейла в числа $4.53 трлн. общи

...
[Shutterstock] Най-големите 250 в ритейла в числа $4.53 трлн. общи
Коментари Харесай

Топ 250 в ритейла: Силните стават все по-силни

[Shutterstock] Най-големите 250 в ритейла в цифри

$4.53 трлн. общи доходи на фирмите в топ 250
$18.1 милиарда междинна оценка на компания от топ 250
$3.7 милиарда най-малък доход, с цел да бъде компанията в топ 250
5.7% междинен годишен растеж на приходите на фирмите в класацията
2.3% междинен марж на чистата облага на фирмите в класацията
5% междинна възвръщаемост на активите
65.6% от фирмите в топ 250 оперират и в чужбина
23.6% от общите доходи на топ 250 идват от активност в чужбина
В 10 страни приблизително оперират фирмите от топ 250, които имат активност в чужбина
Световната стопанска система е в повратна точка. Началото на 2018 година бе интервал с релативно мощен световен стопански напредък, ниска инфлация, ниски лихви по заемите и растеж на цените на активите. Но след това нещо се промени. Растежът стартира да се забавя в Европа, Китай и Япония и упованията са наклонността да продължи. Инфлацията се форсира. Разходите по заемите се усилват, откакто държавни управления на съществени пазари започнаха смяна в паричната и фискалната политика. Големи разрастващи се пазари претърпяха забележителна амортизация на валутата.

Причините са сложни, само че измежду тях се откроява ясно смяната в държанието на Съединени американски щати. Драматичното трансформиране на комерсиалната политика по отношение на Китай, Европейски Съюз, Канада и Мексико и използването на нови мита значи по-високи крайни цени, по-ниска покупателна дарба на потребителите и нарушавания в откритите вериги от световни доставки.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък През фискална година 2017-2018 обаче, която завърши през юни 2018 година, огромните компании от ритейл бранша, наподобява, са усетили повече от плюсовете, в сравнение с от минусите на тази смяна, като главните отрицателни резултати - изключително от новите мита, се чака да се усетят с по-голяма мощ през 2019 година Данните от 22-ото издание на отчета " Световните сили в ритейла " на Deloitte, който преглежда 250-те най-големи търговци на дребно на световно равнище, демонстрира, че отминалата финансова година е била една добра за търговията на дребно.

Добра година за огромните ритейлъри

Ръст на приходите регистрират над 83% (или 208 компании) от 250-те най-големи търговеца на дребно в света за последната година, което води до общ ритъм на напредък от 5.7% за всички в класацията. Това е доста повече от миналата финансова година, когато ускорението бе с 4.1%. Общо 92% от фирмите, които са разкрили цялостните си финансови резултати (168 от 183 компании), работят на облага, въпреки междинният марж на чистата облага да спада до 2.3% при 3.2% година по-рано. Това демонстрира, че по-голямо внимание е било отделяно на политиката за напредък. Подобрява се и възвръщаемостта на активите - 5% при 3.3% година по-рано.

Тези като цяло доста положителни резултати, както и зачестилите покупко-продажби по сливания и придобивания, завишават летвата за присъединяване в топ 250. Сега тя изисква доходи от продажби на дребно от най-малко 3.7 милиарда $, до момента в който миналата година бе 3.6 милиарда $. Нивото на глобализация на фирмите в класацията остава почти същото - към две трети от топ 250 оперират и на непознати пазари, а приходите от тях са малко под ¼ от всички.

Топ 10 - все по-мощен

Погледът към върха на класацията не демонстрира основни промени. С малко нагоре или малко надолу - като цяло играчите остават същите. Изключение е английският колос Tesco, който прави дебют в топ 10. Подобрените му резултати идват от променения фокус на компанията - върху свежата храна, която от ден на ден се търси от потребителите.

Данните на Deloitte разкриват, че най-големите 10 търговеца в света за година са станали още по-силни. Те към този момент способстват за 31.6% от общите доходи на топ 250 - с 0.9% повече по отношение на миналата година.

Това, което отличава десетте най-големи ритейлъра в света от останалите компании, е, че те са по-глобални и оперират приблизително в 13 страни (средно 9.5 за топ 250). Делът на приходите от интервенции в чужбина в топ 10 пораства от 25.1% до 27.3% за финансовата 2017 година Компании като Costco, Schwarz Group и Aldi не престават да се уголемяват на световния пазар. Американската Costco съумя доста да ускори интервенциите във Франция и Ирландия. Schwarz Group пък регистрира забележителен растеж на приходите от 7.4%, главно поради мощно показване на магазините Lidl в страни като Австрия, Испания и Чехия. Наскоро компанията навлезе на пазара в Съединени американски щати, въпреки към този момент да изостава с планувания брой обекти. Следвайки стъпките на главния си съперник, Aldi, която резервира осма позиция, също навлиза на пазара в Съединени американски щати с проекти за 3.4 милиарда $ вложения в 2500 магазина до края на 2022 година

Kroger е единственият търговец в челната десетка, който работи единствено на един пазар - в Съединени американски щати. През последната година растежът му идва от придобивания и усъвършенствана тактика за продажби и връзка.

Средния ритъм на напредък в топ 10 също изпреварва този на топ 250 основно поради огромния растеж на приходите на няколко компании. Сред тях е водачът Walmart, който резервира позицията си на най-големия търговец на дребно в света. Основните мотори на растежа за него за годината бяха придобиването на уеб сайтове за е-търговия като Jet.com, ModCloth, Shoes.com, Moosejaw, Bonobos и индийския онлайн търговец Flipkart.

С над 25% растеж на общите продажби (и 33% единствено в района на Северна Америка) Amazon обаче е впечатляващ водач по напредък в десетката и доближава номер 4 в класацията. За това оказват помощ непрекъснатите старания на компанията за понижаване на цените за клиентите, възстановяване на услугата по доставка и мощни резултати при празничното извършване на покупки. Придобиването на Whole Foods също способства за високия растеж на приходите.

Европейските компании са най-глобални

Европейските и американските компании към момента абсолютно преобладават света на ритейла в световен мащаб. Европа има максимален брой компании в топ 250 - 87, или над ⅓ от всички, като те са и най-глобални и оперират приблизително на над 15 непознати пазара. Приходите им от чужбина надвишават 42% от общите. Най-многобройни и мощни са фирмите от Германия, Англия и Франция, които образуват две трети от общите районни доходи. И до момента в който немските компании са най-скъпи - със междинна оценка от 24.7 милиарда $ за компания (значително над междинното от 18.1 милиарда $ за топ 250), френските пък са най-активни в интернационален проект и оперират приблизително на цели 29 пазара.

Ритейл фирмите от Северна Америка също са към една трета от топ 250, а в тази ситуация Северна Америка е съвсем равнозначно на Съединени американски щати, като 79 от общо 85 компании от района са американски. Те са и най-високо оценените в класацията и със междинен размер на компания от 25.6 милиарда $ образуват съвсем половината (48%) от всички доходи.

Това е единственият район, който регистрира по-малък растеж на приходите от междинния за топ 250, само че пък възвращаемостта на активите (6.6%) е най-висока.
Северноамериканските търговци се отличават с ниска степен на глобализация - приблизително 8 непознати пазара на компания и единствено 14% доходи от чужбина. Въпреки това мощни марки като L Brands, The Gap, Nike и American Eagle са измежду най-глобалните компании в целия топ 250.

Увеличава се наличието на търговците от азиатско-тихоокеанския район - изключително на китайските компании. Макар те към момента да не са доста - 13 на брой, някои от тях притеглят вниманието със забележителни резултати. Vipshop Holdings да вземем за пример записва най-бързия петгодишен напредък в цялата ранглиста - 73.8% за интервала 2012 - 2017. Само за последната година приходите му са нарастнали от 7.9 до 10.9 милиарда $ и той се изкачва с 30 места едновременно в класацията до 92-ро място. JD.com пък записва втория най-бърз напредък с 52.4% за петгодишния интервал и нарастване в приходите от продажби на дребно на годишна база от – 35.7 до 49 милиарда $. Повече за бизнеса на най-бързо растящите компании.

Засилената урбанизацията, растящият брой на единичните семейства дружно с растежа на приходите и удобния валутен курс на юана по отношение на $ са главните мотори на растежа в Китай. Засега търговците на дребно в района обаче работят главно на огромните вътрешни пазари, като съвсем половината нямат активност в чужбина.

Регионите на Африка и Близкия изток и Латинска Америка обаче са най-бързо разрастващите се, въпреки и броят на фирмите в топ 250 още да е дребен - по 9 за двата района. С усъвършенствана стопанска система, повече непознати вложения, изгряваща междинна класа и приток на интернационалните марки ритейл пазарът в Африка става все по-динамичен. Близкият изток пък продължава да е привлекателна дестинация за търговците на дребно, които бързо се приспособяват към засиленото търсене на първокласни и премиум артикули.

В Латинска Америка ритейлърите не престават да се радват на мощен напредък и най-висока чиста облага на годишна база, движени също от вътрешно ползване. Средно фирмите от класацията имат интервенции единствено в 2.4 страни - най-нисък резултат от всички райони.

Продуктите

Секторът на бързооборотните артикули е този, в който попадат множеството колоси, и той е
главният мотор на топ 250. Включва общо 138 компании (55.2% от всички), генерира 66.2% от общите доходи. Осем от десетте компании на върха са също от бързооборотния бранш. Висока е и междинната оценка на компания - 21.7 милиарда $.

Напоследък секторът се отличава с хиперконкурентност - поради инфлацията при храните и възходът на онлайн извършването на покупки и при питателните артикули. Това даже докара до дефлация на цените на храните на най-наситените пазари, а дискаунтърите още повече задълбочават тренда. Резултатът е спомагателен спад в маржа на чистата облага, който така и така тук е най-нисък от всички браншове – единствено 1.6%.

Намаляването на цените на питателните артикули се употребява като инструмент изключително ловко от огромните търговци, които имат мощно наличие и в други продуктови браншове, като Walmart. Ниските цени на храните водят трафик в магазините и могат да накарат потребителите да харчат повече за други продукти с висок марж като облекло, артикули за дома или електроника.

Сливанията и придобивания в бранша също бяха изразени и през финансова година 2017-2018 в търсене на икономии от мащаба и по-силно наличие на онлайн пазара. Сред най-големите покупко-продажби в интервала бе придобиването на водещия индийски онлайн търговец Flipkart от страна на Walmart през август 2017 година против 16 милиарда $.

През януари 2018 година 7-Eleven, дъщерно сдружение на Seven & I Holdings, завърши придобиването на над 1000 магазина на Sunoco в 17 американски щата. Компанията даже трябваше да продаде някои от другите си магазини, с цел да избегне монопол в някои пазари. През март 2018 година Walgreens Boots Alliance пък приключи договорка за съвсем 2000 магазина и три разпределителни центъра от Rite Aid за близо 4.4 милиарда $ в брой.

След не изключително мощна финансова 2016-2017 година в този момент секторът на облеклото и аксесоарите отбелязва втория най-голям растеж на приходите - 7.1%. Въпреки че не съумява да си върне лидерското място по напредък, което безапелационно заемаше предишни години, секторът продължава да е най-печелившият с смесен марж на чистата облага 6% и възвръщаемост на активите 7.8%.

Търговците на облекло и аксесоари са и с най-голямо интернационално наличие – приблизително на 26 непознати пазара, а единствено за година делът на приходите от външни пазари пораства от 35 на над 40%.

Въпреки тези безспорни достижения търговците на облекло и аксесоари като цяло са дребни и способстват за към 10% от общите доходи в топ 250. Средната оценка на компания от бранша е към 11 милиарда $ при приблизително за класацията 18.1 милиарда $.

Секторът на " твърдите " артикули (за дома, спортни артикули, електроника, развлекателни артикули и др.) продължава да е водещият по доходи (10.1% растеж на годишна и 6.8% на петгодишна база). Секторът включва единствено 50 компании (20% от всички), само че точно той е виновен за положителния общ растеж - 5.7% на приходите на целия топ 250.
Десет от търговците в този бранш намират място и измежду най-бързо разрастващите се 50 в света, измежду които са и китайската JD.com и американската Wayfair, което приказва за бързия напредък на този продуктов бранш. От друга страна, нещата не са розови за всички и 7 търговеца от тази ниша пък регистрират спад на приходите. Но като цяло секторът превъзхожда представянето на останалите в топ 250 по множеството индикатори. Новите попълнения

Общо 16 са търговците, които за пръв път попадат в топ 250 тази година, като най-интересни от тях са четирите компании, които намират място в класацията с помощта на органически напредък.

Американската Wayfair (№205) се разказва като " една от най-големите в света онлайн дестинации за дома ". Компанията регистрира незабравим напредък - 39.7% на годишна база. RaiaDrogasil, водещата верига за дрогерии в Бразилия, регистрира 23.1% растеж на приходите от над 200 нови магазина и влиза на 223-а позиция. Турският дискаунтър A101 пък продължава стремглавия си напредък със 700 нови магазина в цяла Турция и влиза в класацията на 237-о място макар огромния спад на турската лира против щатския $.

Action Nederland пък е най-бързо растящият интернационален дискаунтър за нехранителни артикули с над 1100 магазина в Холандия, Белгия, Франция, Германия, Люксембург, Австрия, и Полша. С органически напредък 28% на годишна база той заема 242-ра позиция.

Други три търговци пък попадат в топ 250 след мощен подтик на приходите поради сполучливи придобивания – това са английската B&M European Value, многоканалния търговец JD Sports Fashion и притежателят на верига супермаркети в Китай Wangfujing Group.

Част от останалите нови попълнения в класацията пък не са толкоз нови. Metro (№ 26) и Ceconomy (№ 40) да вземем за пример са новите търговски сдружения след разделянето на Metro Group през юли 2017 година Други като Norma, Lagardère Travel Retail, Daiso, American Eagle, Magazine Luiza и The Golub Corporation се завръщат в класацията, откакто предишни години са изпаднали от нея. Големият китайски търговец Wumart Holdings пък влиза на 187-а позиция след усъвършенствания при представяните данни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР