Щъркел стои до старото си гнездо, на което някой е

...
Щъркел стои до старото си гнездо, на което някой е
Коментари Харесай

Набучиха на кол щъркелово гнездо, птицата прокудена стои до старото си убежище с дни

Щъркел стои до остарялото си гнездо, на което някой е набучил прът. Грозната сцена е в петричкото село Ръждак. Пернатото, което е дохвърчало до селото хиляди километри сега няма леговище, тъй като гнездото е разбутано, а за похлупак, в средата е комплициран прът, с цел да не може щъркелът да свие още веднъж гнездо на остарялото място.

Това възмути доста потребителите на фейсбук. Загрижен петричанин с отвращение показа, представен от viara-news: “Старите  хора споделят, че щъркелите са свещени птици, носят ни вяра, наслада и ново начало. Връщат онази изгубена парченце благополучие, скрила се надълбоко в зимните преспи. От дребни ни учат да ги пазим, години наред гледаме, по какъв начин с обич и доста старания отглеждат потомство след потомство. Носят грижовно храна на дребните, учат ги да летят и оцеляват и отлитат. До идната пролет. Уви, този щъркел не откри домът си там, където го беше оставил. Гнездото беше разрушено, преди 10 дни. Въпреки хилядите левове, отпуснати от Европейския съюз (за запазване на гнездата и слагане на железни конструкции), вместо платформа, той получи прът. Да,кол! И той седи там “наказан, към този момент 10 дни до кола ".

Тази прелестна, красива птица и този “величествен " кол….Не знам за какво не е сложена платформа, последната седмица се свързахме с всички вероятни институции, отговора е еднакъв: “Потърсете ЧЕЗ. Ами потърсихме, подадохме два сигнала – резултат нулев. И в този момент седим и чакаме, като щъркела. Разбирам, че гнездото, което е на повече от 10 години, е било рисково, само че не разбирам, за какво не е сложена структура? Имахме концепция да помогнем сами, само че нямаме пълномощията за това. Остава ни да чакаме… Дано и тази двойка щъркели имат време да чака. Уведомен е кмета (на село Ръждак), два сигнала до ЧЕЗ, Дружеството за отбрана на птиците в България и Регионална инспекция за опазване на околната среда, само че уви.

" Потърсихме за коментар кметът на селото Георги Стоянов, който увери, че е наясно с казуса. “До дни гнездото на щъркела ще бъде възобновено с инсталирана железна структура от ЧЕЗ-Петрич. “, показа управникът. В селото има няколко гнезда на щъркели и в множеството случаи хората на Стоянов се грижили за тях, създавайки им успокоение, изключително при размножителния интервал. Затова ограниченията, които той е подхванал, са незабавни и в отбрана на птицата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР