Шелфовите ледници в Северна Гренландия, които имат ключова роля за

...
Шелфовите ледници в Северна Гренландия, които имат ключова роля за
Коментари Харесай

Шелфовите ледници в Северна Гренландия се разцепват

Шелфовите ледници в Северна Гренландия , които имат основна роля за регулирането на количествата сладка вода в океана, се разцепват, заяви Агенция Франс Прес. Огромните плаващи ледени платформи са изгубили повече от една трета от размера си от 1978 година до момента, се споделя в научно проучване, оповестено през тази седмица.

Учени от Дания, Съединени американски щати и Франция са употребявали хиляди сателитни изображения, съчетали са ги с измервания на място и са реконструирали моделите на еволюция на плаващите във водата ледници. " От 1978 година шелфовите ледници в Северна Гренландия са изгубили повече от 35 % от общия си размер , а три от тях са изцяло стопени ", се споделя в проучването, оповестено в сп. " Нейчър Комюникейшънс ".

Основната причина за топенето е повишението на температурата на океанската вода, изясни пред Агенция Франс Прес Ромен Милан от университета в Гренобъл, откривател във Френския народен център за научни проучвания, който е водещ създател на проучването. 
Има доказателства, че увеличението на топенето от началото на 2000-те години кореспондира със стоплянето на океанската вода на това място, добави той. 

Топенето на плаващите ледници не води непосредствено до повишение на равнището на водата. Шелфовите ледници играят значима роля за контролиране на количеството сладка вода в океана. Загубата на платформите води до по-големи количества лед, изхвърлени в океана. 

Заключенията в проучването са още по-тревожни и поради това, че ледниците от този район са считани за постоянни от учените за разлика от полярните, които се топят от средата на 80-те години. " Важно е да се одобри политика за съкращаване на излъчванията газ и парниковия резултат ", разяснява Милан няколко седмици преди интернационалната среща за климата КОП28 в Дубай.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР