Шефът на наблюдателите на ООН в Ходейда събра днес представителите

...
Шефът на наблюдателите на ООН в Ходейда събра днес представителите
Коментари Харесай

ООН събра правителството и бунтовниците в Йемен на кораб край пристанището Ходейда

Шефът на наблюдаващите на Организация на обединените нации в Ходейда събра през днешния ден представителите на държавното управление и на бунтовниците в Йемен на транспортен съд в опит да реализира използване на всички клаузи от съглашението за помирение в този пристанищен град, който е от главно значение за доставките на филантропична помощ, съобщи Франс прес.

"Срещата (под председателството на военачалник Патрик Камерт) стартира на борда на транспортен съд на Организация на обединените нации, закотвен край Ходейда ", заяви член на държавната делегация.

Той добави, че смесеният комитет, претрупан с използването на постигнатото от Организация на обединените нации през декември в Швеция съглашение за Ходейда, е бил спрял да заседава поради отхвърли на бунтовниците хуси да вземат участие в него в зона под държавен надзор. Бунтовниците оповестиха протест на 13 януари.

Днешното съвещание е третото на този комитет и съгласно Организация на обединените нации ще разиска идващите стадии от съглашението, което планува преустановяване на огъня в Ходейда, предислоциране на силите в града и улеснение на филантропичните интервенции.
Подкрепяното от Саудитска Арабия държавно управление и поддържаните от Иран бунтовници хуси се упрекват взаимно в нарушение на примирието, а предислоцирането на силите и продан на пленници са отсрочени.
Ходейда е основният входен пункт на вноса и филантропичната помощ в Йемен.

В спора в Йемен по данни на Световната здравна организация са убити минимум 10 000 души от намесата през март 2015 година на водена от Рияд военна коалиция на страната на държавното управление.
Войната е сложила милиони йеменци на ръба на гладната гибел, а Организация на обединените нации разказва филантропичната рецесия в страната като най-тежката в света.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР