Създателят на Facebook Марк Зукърбърг се яви на 5-часово изслушване

...
Създателят на Facebook Марк Зукърбърг се яви на 5-часово изслушване
Коментари Харесай

Важни за рекламата изводи след изслушването на Зукърбърг

Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг се яви на 5-часово чуване в Конгреса на Съединени американски щати, в което отговори на въпроси за ръководството на обществената мрежа, бъдещето й и за рекламата в нея.

Свидетелствата имат отношение към маркетинга, който осъществя през годините във Фейсбук цифрова реклама за милиони долари. Огромни суми бяха пренасочени от обичайните медии в планове за маркетинг в най-голямата обществена мрежа.

По време на диалога със сенаторите беше наранена тематиката за събирането на персонални данни за потребителите, които след това да бъдат представяни на рекламодатели, с цел да бъде показвана на хората реклама, която оптимално се отнася до тях. 

Изданието за маркетинг Adweek разгласява онлайн няколко значими извода след чуването. Те са следните: 

В Съединени американски щати се обмисля усилване на регулацията . Няколко сенатори показаха, че считат, че Фейсбук би трябвало да бъде по-добре контролирана, с цел да се отбрани персоналното пространство на хората, което е несъмнено от невидими граници и те не трябва да се минават.

Имаше оферти Фейсбук да потвърди, че може да се саморегулира. Някои пробваха да накарат Зукърбърг да се ангажира с поддръжка на бъдещо регулативно законодателство, които би дало опция на потребителите да избират опцията за предоставяне на данните си, вместо настоящия модел - изключване данните им да бъдат употребявани. 

Едно от предложенията е на сенатор Ед Мъркли, който показа концепция за законопроект, съгласно който потребителите да бъдат питани, преди компанията да може да употребява, споделя или продава персоналната им информация. Законопроектът изисква също фирмите да известяват потребителите за всички данни за тях, които са събирани и споделяни, както и да им оповестява, в случай че има приключване. 

Зукърбърг съобщи, че като цяло е склонен с някои аспекти от препоръчаната регулация и даже предложи да показа лист от способи по какъв начин това може да сработи. 

Не всички американски законодатели схващат по какъв начин работи Фейсбук , стана ясно още от чуването. 

Някои от сенаторите обявиха, че Facebook продава данни на потребителите. Зукърбърг отхвърли. В диалога се видяха разминавания във връзка с концепцията по какъв начин потребителите могат (или не могат) да се съгласяват техните данни да бъдат употребени. Много въпроси се въртяха към метода, по който данните са били събирани, използвани или изтривани. 

Фейсбук може би въпреки всичко не е отхвърлила изцяло концепцията за платения модел. 

Един от сенаторите означи изявлението на основния действен шеф Шерил Сандбърг от предходната седмица. Тя съобщи, че Фейсбук ще има потребност от заплатен модел, в случай че потребителите желаят да не виждат реклами в нея. Зукърбърг не отговори непосредствено на въпрос на сенатор в действителност ли компанията ще желае пари от потребителите, с цел да не дава и употребява персоналните им данни. Той не сподели и дали тя тества сега платения модел. Зукърбърг обаче посочи, че " постоянно ще има версия на обществената мрежа ", която е безвъзмездна. 

Уолстрийт реагира позитивно на представянето на Зукърбърг .

Акциите на Фейсбук скочиха по време на чуването с 4,5%, до близо $164.98 за акция. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР