Сайтът Главред бе домакин на чат с икономиста Андрей Иларионов,

...
Сайтът Главред бе домакин на чат с икономиста Андрей Иларионов,
Коментари Харесай

Бившият съветник на Путин Андрей Иларионов: Войната ще продължи поне 3 години. Рашизмът е същото като нацизма!

Сайтът Главред бе хазаин на чат с икономиста Андрей Иларионов, някогашен консултант на съветския президент Владимир Путин, който в този момент е старши откривател в Центъра за политика на сигурност във Вашингтон и президент на Института за стопански разбори. Общувайки с читателите, той описа кои два фактора ще дефинират продължителността на войната в Украйна и по кое време тя може да завърши с възобновяване на контрола над Донбас и Крим, за какво опасността за Киев не е отстранена с изтеглянето на съветските войски от столицата, какво изяснява зверствата на съветската войска в Буча и също по какъв начин ще се промени ролята на Украйна вследствие на войната с Русия. Иларионов споделя и по какъв начин западните наказания ще повлияят на способността на Русия да продължи войната против Украйна, какъв брой близо е дефолтът на Руската федерация и какъв ще бъде животът на един елементарен руснак след него. Представяме стенограмата от диалога с Андрей Иларионов.

Мики: Защо мислите, че Путин реши да стартира война с Украйна и да я продължи, даже когато блицкригът се провали и стана явна неправилната информация, въз основа на която той реши да стартира интервенцията?
Андрей Иларионов: Путин стартира да се готви за тази война преди към две десетилетия, когато през 2003 година направи първия опит да завземе украинска територия – Тузланската коса в Керченския пролив. Но тя беше предпазена от украинските граничари и украинския президент Леонид Кучма, който беше заставен да прекъсне визитата си в Латинска Америка и да се върне незабавно. Тогава Кучма отлетя за Крим и провежда дейности за отбрана на Тузланската коса. Оттогава има доста други събития, които удостоверяват желанията на Путин по отношение на Украйна, украинците и украинската територия.

Най-важният стадий по този път е срещата на върха на НАТО на 3 април 2008 година в Букурещ, по време на която Путин изясни на Джордж Буш и събралите се водачи на страни, че Украйна от негова позиция е несполучлива страна и половината от територията на страната е " Новоросия " - че принадлежи на Русия и че би трябвало да бъде част от нея. Всъщност тогава териториалните искания на Русия към Украйна бяха обществено декларирани. След това бяха добре познатите събития от 2014 година: окупацията на Крим и почналата война в Донбас. 2022 година донесе напълно друго равнище на деяние, първо под формата на " специфична военна интервенция " от Русия и започването на пълномащабна война против Украйна. Всички тези дейности демонстрират, че самият Путин е взел решението да стартира атака против Украйна. Това решение не е наложено от някой извън. Това е част от неговия светоглед, който може да се назова имперски, и особено психическо положение. Целта на Путин може да се сведе до предпочитание за пресъздаване на " историческа Русия ".

Всичко това допуска, че за Путин съществуването на самостоятелна украинска страна, самостоятелна украинска нация, самостоятелен украински етнос, хора от украинска народност е невероятно. На това са отдадени неговите речи, публикации и отчети: украинците, както и беларусите, като обособени нации не съществуват и всички те са единствено част от съветския народ.
Въпреки обстоятелството, че бяха показани доста опровержения на тези думи, бяха показани пояснения на равнище история, етнически проучвания, филология и действителното битие на самостоятелна страна Украйна, Путин продължава да се придържа към своето мнение. И за последно той съобщи това преди няколко дни по време на среща с Лукашенко. Всичко това допуска, че концепцията за Путин, колкото и подправена, извратена и безпочвена да е тя, от позиция на всеки естествен човек, към момента живее в него. Путин към момента се управлява от нея и въз основа на тази идея той даде заповеди за започване и осъществяване на военна интервенция. Дори след всичко, което се случи, след гибелта на десетки хиляди хора от двете страни...
Вече е явно, че броят на починалите съветски военни на територията на Украйна през последните 50 дни е надхвърлил 20 хиляди души, 50-60 хиляди са ранени. Но все пак Путин продължава да се придържа към тази надълбоко неправилна идея.

Въпреки обстоятелството, че военните дейности съвсем не засегнаха съветската територия, Русия претърпя колосални вреди – стопански, политически, имидж, известност, а вредите персонално за Путин, съветската страна и съветските жители са просто чудовищни. Путин обаче поддържа голословна идея и продължава да дава заповеди за заличаване на хора в най-малко две страни.
Много други неща, като участието на Украйна в НАТО, не са кардинален въпрос за Путин. Това е единствено опрощение, което той употребява, един от причините за част от съветската общност, благодарение на която Путин се пробва да оправдае дейностите си против Украйна. Но това не е същинската причина. Истинската причина е съществуването на самото разбиране за " един народ " и " историческа Русия ". Имаме работа с нещо изцяло невиждано във връзка с светогледа.

Терентий: Ако приказваме за резултатите от 50-те дни на войната в Украйна, какво трансформираха тези 50 дни за Русия в световен смисъл, какво за Украйна?
Андрей Иларионов: Тези 50 дни война трансформираха доста. Най-важното е, че връщането към предходната обстановка в Русия, Украйна, руско-украинските връзки и в връзките по света през идващите, най-малко две десетилетия, е невероятно. От 50 дни се водят бойни дейности на ново високо равнище и не се знае по кое време ще приключат. Има два съществени фактора, които хвърлят светлина върху вероятната дълготрайност на войната в Украйна. Първият фактор, който към този момент споменахме, е идеологическото положение на Путин, неговият светоглед, което не дава съображение да се счита, че войната в Украйна ще завърши скоро. Въпреки всевъзможни жертви, Путин продължава да хвърля хиляди и хиляди нови хора в тази пещ.

Вторият фактор, който разреши на Путин да стартира тази война на 24 февруари 2022 година, е наличието в Съединените американски щати на сегашния президент Джоузеф Байдън, който Путин счита за слаб, некадърен на действителна опозиция, неопитен и не искащ да изпрати американски войски в едно форма или друга, с цел да помогне на Украйна. Отказът на Байдън да изпрати американски войски за отбрана на Украйна и да употребява силите на НАТО за противопоставяне на съветската експанзия е зелена светлина за експанзията на Путин против Украйна. Ако някой различен президент в историята на тази страна (Рейгън, Буш, Тръмп) беше в президентството на Съединените щати, тогава такава експанзия, която видяхме през последните 50 дни, най-вероятно нямаше да се случи. И даже да стартира, щеше да бъде спряна в границите на няколко часа.

Евгений: Смятате ли, че новата фаза на руско-украинската война, която следва да стартира в източната и южната част на Украйна, ще се трансформира в Рубикон на тази война? Да или не - за какво?
Андрей Иларионов: Първо, в случай че се съди по оценките на военните специалисти, интервенцията в Източна Украйна към този момент продължава най-малко седмица. А боевете там са доста яростни. Данните за загубите на военна техника удостоверяват това. Боевете обаче към момента не са достигнали равнището на активност, за което неведнъж е предупреждавано и се чака.
Второ, тази военна интервенция няма да е последната, няма да реши ориста на войната в Украйна. Дори в случай че въоръжените сили на Украйна съумеят да отхвърлен новата атака на съветските войски край Изюм и Гуляйполе с огромни загуби, войната няма да свърши дотук. Предвид душевното положение на Путин, от моя позиция, би трябвало да чакаме други акции и нови офанзиви, както и други технологии за офанзива. Няма изгледи войната в Украйна да завърши през идващите седмици – всичко това ще продължи още доста.

Омега: С какво новият стадий на войната на изток, юг и Донбас ще се разграничава от първия съгласно вас? Как мислите по какъв начин ще завърши борбата за тези територии? Ще успее ли Русия да разшири " ЛДНР " до административните граници на областите Донецк и Луганск, да построи сухопътен кулоар до Крим, да превземе районни центрове?
Андрей Иларионов: Всичко това зависи напълно от въоръжените сили на Украйна. Надявам се, че нищо от горното няма да се случи, само че войната си е война и огромна част от това, което се случва в хода на военните дейности, е мъчно предвидимо или непредсказуемо.

Рика: Отменена ли е опасността за Киев дефинитивно след изтеглянето на съветските войски от киевско и черниговско направление? Доколко е вероятен втори опит за завладяване на Киев и при какви условия?
Андрей Иларионов: Заплахата за Киев не е отстранена, както и опасността за цяла Украйна. Тази опасност ще съществува, до момента в който Путин е на власт в Русия. Вероятно тази опасност няма да се реализира през идната седмица, само че това не значи, че Путин няма да се опита да реализира нещо сходно след месец-два, след помирение или кротичък контракт. В последна сметка Путин наруши всички съглашения, подписани сред Русия и Украйна през последните 30 години. Ако той се отнася по този метод към документите, подписани от Русия и Украйна, нищо няма да му попречи да наруши всеки различен документ, който може да бъде подписан вследствие на военни дейности. Всеки от документите ще бъде елементарно нарушен от Путин, с цел да стартира още веднъж нова офанзива против Украйна. Заплахата за Киев и цяла Украйна може да бъде отстранена единствено с премахването на режима на Путин.

Петро: Моля, споделете вашето виждане за това какви сюжети може да се развият по-нататък и по какъв начин може да завърши войната, условно казано, кой е оптимистичният сюжет, кой е песимистичният и кой наподобява най-вероятният и реален?
Андрей Иларионов: Най-песимистичният сюжет е, че с числено, качествено, огнево и друго предимство съветските войски ще победят украинските и ще открият надзор над забележителна част от територията на Украйна. Не мисля, че днешна Русия и режимът на Путин разполагат с задоволително сили за физическата окупация на цяла Украйна. Но за окупацията на левобережната и южната част на Украйна, теоретично Русия има запаси и средства. В този смисъл изискването за осъществяване на песимистичния сюжет е обща готовност в Русия и увеличение на въоръжените сили на Руската федерация в пъти – до няколко милиона души. Оптимистичният сюжет допуска военно проваляне от въоръжените сили на Украйна на нахлуващия агресор на украинска територия. И освен в териториите, окупирани от 24 февруари 2022 година, само че и във всички други територии, в това число Донбас и Крим.

Естествено, сходна задача не може да бъде решена в границите на идващите седмици или месеци - нейното решение ще продължи с години. Реалистичен сюжет е да се приложи оптимистичен сюжет, само че единствено срокът за осъществяване ще бъде продължен за по-дълго време. Абсолютно съм уверен, че цялата територия на Украйна рано или късно ще бъде освободена от съветската окупация. Украйна ще възвърне политически, административен и различен надзор върху всички законно принадлежащи към нея територии, само че интервалът за осъществяване на този план може да бъде продължен с години или десетилетия, да вземем за пример във връзка с Крим. Но не виждам различен вид от стратегическа позиция, с изключение на разновидността Украйна да си върне контрола над цялата територия, която законно й принадлежи.

Ася: Андрей Николаевич, по кое време мислите, че ще свърши войната? Прогнозите са доста плашещи, че ще се проточи година, две или три...
Андрей Иларионов: Прогнозата, че войната в Украйна ще завърши след три години, не е ужасна, а минимална. За тази прогноза има много точна дата - 20 януари 2025 година, датата на встъпването в служба на новия президент на Съединени американски щати, който ще заеме друга позиция във връзка с нарушителя на интернационалното право. Не знаем нито името на лицето, нито партията, към която ще принадлежи. Но появяването на нов президент като президент на Съединените американски щати съвсем обезпечено значи завършек на военните интервенции на режима на Путин против Украйна. Така че три години са минимумът. Ако Джоузеф Байдън остане на власт или даже в случай че различен президент на Съединени американски щати пристигна в Белия дом, само че се придържа към същия метод като сегашния, тогава враждебните дейности могат да продължат за по-дълъг интервал. Следователно тригодишният небосвод е минималният и оптимистичен сюжет за актуалната война.

gf_43: Като руснак, жител на Руската федерация, изненадахте ли се от бруталната свирепост на вашите сънародници в Буча? Мислихте ли, че съветски боец е кадърен на такова кръвопролитие? Защо съгласно вас е станало кръвопролитие в Буча? За какво?
Андрей Иларионов: Събитията в Буча са чудовищна история и чудовищни ​​престъпления, осъществени от съветски военнослужещи. И освен в Буча, само че и в цяла Украйна. Всеки естествен човек е в потрес след случилото се. Въпреки това, при всички осъществени зверства, ние виждаме подобен метод от страна на съветските военни освен във връзка с украинците по време на актуалната война - същото се случи в Донбас в продължение на осем години, в Крим по отношение на кримските татари, със сирийците в Сирия, с грузинците по време на руско-грузинската война, с грузинците по време на абхазко-грузинската война от 1992-1993 година с дейното присъединяване на съветските въоръжени сили, през двете Чеченски войни, които към момента не престават в Северен Кавказ, по време на войната в Афганистан, Втората международна война във връзка с популацията на Германия, Полша, Украйна, Беларус и балтийските страни, когато руската войска окупира и окупира тези територии. Още повече, че точно това държание наблюдавахме всеобщо от бойците на Червената войска по време на Гражданската война на територията на някогашната Руска империя от 1918-1922 година

Следователно всичко, което виждаме в Украйна, има признаци на продължение на избрани обичаи, " просвета " на съветските военни – няма значение дали принадлежат на Руската империя, Съветския съюз или Руската федерация. Прочетете най-малко историята на Лев Толстой " Хаджи Мурад ", която разказва зверствата на съветските войски в Кавказ при завладяването на Северен Кавказ. Това не е доста по-различно от това, което виждаме в този момент. Но към това, което се следи в продължение на най-малко няколко века от дейностите на съветските военни, би трябвало да се прибавят някои детайли, които руският тоталитарен режим вкара. Тези детайли са изцяло възпроизвеждани в държанието на актуалните съветски военни и специфични служби.

Ако преди идването на руския тоталитарен режим тези дейности бяха осъществени с невероятна свирепост, само че бяха релативно несистемни и се прилагаха единствено за тези лица, които бяха отвън обсега на военните, то с настъпването на тоталитарния режим особена свирепост и се ползва мярка за физическо заличаване на тези, които този тоталитарният режим смята за елитите на завладените страни: учители, лекари, представители на държавната власт и военния хайлайф, служители на реда, духовници, професори, т.е. към тези хора, които съставляват интелектуален, политически, административен, държавен, боен хайлайф на страната и са закрепващата конструкция на това или друго общество. Съветският тоталитарен режим е създал специфична технология за елиминиране на такива човеци, които образуват структурната мрежа на всяко общество, и ги заменя с лица, които са докарани в ескорт или кооптирани измежду локалните лумпени, с цел да упражняват надзор върху тази територия.

Дюк: Вие знаете повече за живота в Русия, знаете го по-добре... Моля, обяснете за какво съветските военни са откраднали тоалетни чинии, кучешки колиби и гащи? Като цяло, какъв е мащабът на грабежите от въоръжените сили на РФ в Украйна? От коя дупка изпълзяха тези бойци, които посегнаха даже на такива неща?!
Андрей Иларионов: През 2014 година в моя LiveJournal започнах да пиша рубриката " Какво не е наред с руснаците ". Под този таг слагам текстове, които са отдадени на държанието на съветски жители, които безусловно отпадат от концепцията за държание в едно цивилизовано общество. За страдание, текстовете под този таг се разгласяват постоянно и все по-интензивно.
Всичко това свидетелства за идеологическото, психическото и поведенческото положение на голяма част от съветското общество. Не приказваме за цялото съветско общество, а за голяма част от него, която няма визия нито от закона, нито от държанието в цивилизовано общество. Още повече, че тази липса на хрумвания не е инцидентна – тя се възпитава и поддържа от настоящето съветско управление.

Поведението на съветските военни, което следим в Украйна, не е вест. Същото беше и в Грузия през 2008 година, в Сирия, Чечения и в Европа по време на Втората международна война. Подобно държание от страна на военнослужещите на други страни по предписание се санкционира строго. Наказанието за мародери в множеството цивилизовани страни е незабавна гибел. Но в съветските въоръжени сили това освен е разрешено, само че и се възнаграждава и подтиква. Това демонстрира колосално отклоняване в правното посланичество на милиони хора на територията на сегашната Руска федерация, тяхното всеобщо незаконно държание. Съответно е безспорна нужда да се отстрани политическия режим, който съществува през днешния ден в Русия. Той освен разрешава сходно държание, само че и го подтиква, пробвайки се да популяризира незаконни практики измежду тези представители на съветското общество, които към момента не ги употребяват.

Марк: Искам да ви попитам за Мариупол. Защо е толкоз значимо Русия да го вземе непременно, даже да го изравни със земята? Очевидно задачата не са хората, а територията, самото място... И по какъв начин по този начин втората войска на света не е съумяла да превземе един дребен град повече от месец?
Андрей Иларионов: Целта на Русия е ясна - да превземе втория по величина град в Донецка област, най-голямото пристанище на Азовско море. Град, който е знак на борба и опозиция. Мариупол беше високомерен през 2014 година, след което беше освободен. И най-после, Мариупол е градът, в който е основан полк " Азов ", който е приет от интернационалните военни специалисти за най-хубавата военна част в света. Затова за режима на Путин завладяването на Мариупол и унищожаването на " Азов " е извънредно значима алегорична задача. Да не приказваме за обстоятелството, че Мариупол ще разреши затварянето на сухопътния кулоар сред окупирания Донбас и окупирания Крим.

Защо не могат да го създадат толкоз дълго? Защото въоръжените сили на Украйна и същият " Азов " показват високото качество на водене на война. Що се отнася до това по какъв начин се държат въоръжените сили на РФ във връзка с Мариупол, те не могат да се държат по друг метод. И във връзка с Мариупол те се държат тъкмо по същия метод, както във връзка с Харков, Суми и други украински градове. По същия метод се държаха и към Алепо, Грозни, Кьонигсберг, Берлин. Това е единственият тип военни дейности, които руската, а в този момент и съветската войска знае по какъв начин да организира. Този вид военни дейности включват заличаване на целия живот, всевъзможни убежища, цялостно заличаване на градове и завладяване на територии, без значение от хората, които в миналото са били там.

Путин не се нуждае от хора, които не са част от хората на Путин. Има потребност от територия. И той неведнъж е заявявал, че предявява искания към " Новоросия ". Той желае да я вземе, без значение дали има хора там или не. Ако има хора, които не споделят неговата позиция, те ще бъдат подложени или на изгнание, или заличаване, или наложително превъзпитание, документи за което към този момент са оповестени неведнъж. Те демонстрират каква орис има режимът на Путин за украинците, които резервират украинската си еднаквост, да не приказваме за политическите си възгледи.

Байрон: Различни източници споделят, че Путин е сложил краен период на своите бойци - 9-10 май, тъй че те да завладяват редица украински градове. Колко осъществими са тези стремежи и от кое място идва такава пристрастеност към символичните дати?
Андрей Иларионов: Символичната дата не е 9-10 май, а 7 май. Тази дата има необикновен митологичен темперамент за Путин, защото първото му встъпване в служба се състоя на този ден през 2000 година Оттогава всички встъпвания в служба на Путин се състояха на 7 май. Така той даде заповед до 7 май, на неговия специфичен ден, да му бъдат доставени " дарове " от украинския фронт.
Дали Путин ще успее да ги получи зависи от съпротивата на украинците и дейностите на въоръжените сили на Украйна. Надявам се да не успее.

Линда: Добре, Путин обезумя, само че какво се случи с обкръжението му, както и с хората в Русия, които също бяха инфектирани от злоба към Украйна. Защо този смут стана вероятен? Защо руснаците поддържат дейностите на своите канибали? Само не говорете за агитация - въпреки всичко сме в 21-ви век е, всеки има интернет и достъп до всякаква информация. Какви " братя ", какъв " един народ "?! Все отново Русия в този момент се държи по отношение на украинците, както Хитлер се държеше към евреите!
Андрей Иларионов: Мога единствено да споделя вашето прочувствено положение. Но отговорът на този въпрос ще бъде формиран от отговорите на експерти в региона на логиката на психиката и психиатрията. В последна сметка това в действителност е изключително положение на обществото. Сравнението на държанието на Русия с държанието на някои германци по отношение на евреите в границите на провеждането на Холокоста не е инцидентно. Въпреки това, както немският нацизъм, по този начин и рашизмът на Путин (това в действителност е настрана събитие, което има характерностите на избрана идеология) не обгръща цялото общество, а по-голямата част от него.

Но самият факт, че обществото е в такова положение, също е резултат от агитация. Въпреки че настоявате да не приказваме за това, то има какво да се каже. Ако пропагандата беше в положение да направи невъобразимото с едно доста високоразвито, цивилизовано и културно общество, като това в Германия, тогава за какво да се учудваме от това, което направи 20-годишната агитация на Путин в Русия. Всичко е вследствие на държавната идеология за насърчаването на противозаконното, незаконно държание от страна на управляващите. Тоест, това е стратегия за идеологическа и морална безнравственост на личната нация.

Zero: Путин ще се опита ли да употребява нуклеарно оръжие?
Андрей Иларионов: Ние не знаем това, тъй като постоянно сме виждали, че Путин не работи по метода, по който доста хора чакат. Струва ми се, че потреблението на нуклеарно оръжие от Русия против Украйна е ирационално, с цел да се реализиран задачите на Путин. В последна сметка той се стреми да получи надзор над Украйна и несъмнено не се нуждае от надзор над Украйна, нечиста с радиация. Той употребява " нуклеарния блъф ", с цел да сплаши водачите на тези страни, които се опасяват от сходен блъф, като американския президент Джоузеф Байдън. Що се отнася до украинците, те са подготвени да пазят своята земя, страна и себе си, без значение какви средства и оръжия е подготвен да употребява против тях Путин или някой различен. Фактът, че украинците са подготвени да пазят страната си, без значение от всичко, обезценява опасността от потребление на нуклеарно оръжие, което Путин употребява толкоз постоянно. Тази опасност работи единствено на тези, които се опасяват от това оръжие. Украинците към този момент не се опасяват от никакви оръжия, тъй като взеха решение да се пазят и да се бият.

Лис Микита: Как бихте оценили смяната в имиджа на съветската войска по време на войната в Украйна – от " втората по мощ в света " до " куп мародери, изнасилвачи и убийци "? Нещо повече, в този момент целият свят видя същинската военна мощност на Русия, от която ромите крадат танкове, селяните лишават военна техника с голи ръце, а украински дами смъкват противников дронове с консерви! Как ще се промени отношението към Руската федерация по света и най-важното - кой и по какъв начин може да употребява това?
Андрей Иларионов: Що се отнася до качеството на въоръжените сили на Руската федерация, аз не бих се занимавал с омаловажаване на действителния капацитет на съветската войска. Въпреки обстоятелството, че съветската войска е тайфа от мародери, изнасилвачи и описът продължава, тази тайфа е добре въоръжена. Руските войски към момента разполагат с доста съществено въоръжение, военна техника, голямо количество муниции, гориво и колосални запаси. И тази тайфа към момента заема забележителна част от украинската територия, а в някои региони продължава да напредва. Битките при Изюм, Мариупол и в Южна Украйна демонстрират, че в някои региони военната самодейност към момента е на страната на съветските войски.

Затова не трябва да се подценява военният капацитет, който агресорът към момента има на територията на Украйна, както и този, който може да бъде мобилизиран на територията на Русия вследствие на обща готовност. Възможна е и техническа и военна готовност, която към момента не е осъществена в цялостен мащаб на територията на Русия. Затова не е нужно да бързаме с окончателните оценки и да мислим, че съветската войска е свършила дотук. Що се отнася до възприемането на съветската войска в света, то стартира да се възприема по-обективно. Защото единствено преди два месеца всички американски медии говореха по какъв начин съветската войска ще превземе Киев за 48 часа, за 72 часа – " Руските танкове ще смажат Украйна ". Сега, несъмнено, тази позиция търпи радикална проверка. Руската войска към момента резервира силата си, остава доста рискова, заема забележителна част от територията на Украйна, огромен брой украински жители в този момент са на окупирана територия в доста рискова обстановка – подложени са на принуждение, побои и грабежи. Окончателната оценка на съветската войска ще създадем, когато последното парче украинска територия бъде освободено от агресора.

Доброжелател: Моля, разкажете ни за новата икономическа действителност в Русия. Какъв е животът там след новите наказания, изолацията и въвеждането на всевъзможни ограничавания?
Андрей Иларионов: Нов живот в Русия към момента не е настъпил - всичко занапред следва. Все още те не са повлияли доста на действителното всекидневие на голямото болшинство съветски жители. Засегнатите са тези хора, които бяха мощно свързани с външния свят, тъй че няколкостотин хиляди съветски жители побързаха да изоставен територията на Русия и да избягат. Освен това някои хора във военна възраст избраха да изоставен Русия и да се озоват в която и да е друга страна, само че не и в родината си.
Истинският резултат от глобите и интернационалната изолираност в Русия към момента не е усетен, това занапред следва.

Тамила: Какво ще значи на процедура дефолтът на Русия, който се допуска, че се чака при започване на май? Какво ще се случи с курса на рублата в този случай? Как ще наподобява животът на елементарен руснак?
Андрей Иларионов: Неизпълнение на съветските отговорности в действителност може да бъде оповестено на 4 или 5 май, в случай че съветските управляващи не съумеят да извършат заплащанията по отговорностите си в долари, а те се пробваха да създадат това на 4 април в рубли. Естествено, смяната във валутата на заплащане е официално изискване за нарушение на контракта и по този метод отваря формалната процедура за несъблюдение, в случай че тази интервенция не бъде осъществена в границите на 30 дни по същия метод, както е планувано в съглашението. Така съветските управляващи имат две благоприятни условия за деяние.

Първата е, че макар опита да се изобрази обстановка, в която сякаш съветски рубли могат да се употребяват за заплащане на доларови отговорности, въпреки всичко се заплаща в долари, което макар замразяването на част от валутните запаси, Централната банка на Русия и съветският Министерството на финансите има. Ако съветските управляващи създадат това, тогава неизпълнението през май 2022 година няма да се реализира и ще бъде отсрочено.

Второ, в случай че не създадат това и се опитат да упорстват да заплащат отговорностите си в рубли, тогава Русия в действителност ще бъде оповестена в неплатежоспособност в интернационалните финансови връзки. И тогава може да възникне обстановка на кръстосано несъблюдение. Това значи, че всеки заемодател, към който има дълг или от съветската страна, или от съветски юридически лица, може да изиска предварително погасяване на тези отговорности. Ясно е, че в този случай нито съветската страна, нито съветските търговски организации няма да имат задоволително средства, с цел да изплатят задълженията си. В този случай Русия и съветските компании ще бъдат оповестени в неплатежоспособност, най-малко тези от тях, които няма да могат да правят такива заплащания. А това ще значи цялостна изолираност на Русия от всевъзможни кредитни връзки до възобновяване на кредитоспособността на Русия.

Що се отнася до обменния курс на рублата по отношение на $, както видяхме неотдавна, този курс се поддържа изкуствено от Централната банка на Руската федерация благодарение на най-строгата регулация и умерени интервенции на пазара. С други думи, формалният обменен курс ще остане покрай изкуственото равнище, което виждаме през днешния ден. Въпреки това ще бъде физически невероятно приемането на долари или друга валута. В този смисъл Русия ще се върне в положението на някогашния Съветски съюз, когато вестник " Правда " разгласява обменния курс на руската рубла – 66 копейки за $, само че ще бъде невероятно да се получи този $ или евро, или каквато и да е друга валута. Животът на елементарен руснак след банкрут на страната ще бъде непосредствен до това, което се наблюдаваше в Съветския съюз, с наклонност да се приближи напълно до стандарта в Северна Корея.

Превод: Offnews
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР