Бях шокиран, когато започна да излиза информацията за дейността на

...
Бях шокиран, когато започна да излиза информацията за дейността на
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: Денков се правеше на господар-самодържец, странна бе позицията му по случая "Коцев"

Бях шокиран, когато стартира да излиза информацията за активността на тази група и за свързаността ѝ с висшето управление на Министерство на вътрешните работи, само че най-много ме шокира реакцията на политиците, която за мен беше безусловно необяснима – все едно отидохме в някаква паралелна действителност, някаква имагинерна действителност, която няма нищо общо с метода, по който би трябвало да действа едно демократично общество. Това сподели в изявление за организация Фокус Цветлин Йовчев, някогашен вицепремиер, министър на вътрешните работи и ръководител на Държавната организация " Национална сигурност ".
 
Той разяснява изнесената информация пред парламентарната комисия за корупцията в Митниците и в Министерство на вътрешните работи. Цветлин Йовчев сподели, че му е мъчно да оцени акциите на ДАНС в Агенция " Митници " и събрания материал за дейностите на някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.
 
" Защото ние нямаме подробна информация от това какво е събрано, какви са доказателствата. Разбира се напълно обяснимо ръководителят на ДАНС е обран, когато споделя тази информация, тъй като всичко, което той споделя, то се случва с разрешението на проверяващия прокурор. Така че ние в елементи не сме навлезли, само че от това, което той показа, излиза наяве, че нескончаем интервал от време е провеждана разработка на тази група, употребявани са специфични разследващи средства (СРС), както и информация от човешки източници, на основата на която най-сетне се е стигнало до задържането на тези лица ", изясни той.
 
Задължена ли е била ДАНС да осведоми министър-председателя?
" Всъщност не. Именно всичко, което е заложено като логичност в Закона за ДАНС е организацията да бъде политически самостоятелна, неутрална. А изключително, когато се касае за подобен вид следствия, изобщо не е належащо да бъде известен който и да било, изключително в случай че има подозрение, че над тази група има политически чадър. Странна е позицията на министър-председателя (Николай Денков, бел. ред.) за следващ път. Имам чувството, че той не си дава сметка, че в действителност той е назначен на тази служба от хората, от народа, от гласоподавателите за министър-председател, който би трябвало да следва и в своята активност да се управлява напълно от Конституцията и законите на страната ", акцентира някогашният вътрешен министър и началник на ДАНС. 
 
И прибавя:
" Струва ми се някак си, че се изживява все едно е посочен като господар-самодържец, за който законите, разпоредбите не са годни, той може да ги прекрачва, което е доста неприятно, доста неприятно чувство. Между другото същото го виждаме и в това, което излезе като информация във връзка с държанието на някогашния министър Бойко Рашков. Какво значи да заведеш двама предприемачи да ги представиш на управлението на Министерството и да кажеш, че тези предприемачи, на тях би трябвало да се оказва помощ? "
 
" Ако примерно това се беше случило преди няколко години, несъмнено нещо щеше да бъде отблъскващ скандал ", безапелационен бе Цветлин Йовчев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР