Съветът за сигурност на ООН призова Русия да прекрати всички

...
Съветът за сигурност на ООН призова Русия да прекрати всички
Коментари Харесай

ООН към Русия: Спрете веднага атаките срещу украински пристанища

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации прикани Русия да приключи всички офанзиви против културни и значими за продоволствената сигурност пристанищни обекти в Украйна. Миналата и тази седмица съветските сили наненоха голям брой удари с ракети и дронове по украински пристанища, в които са складирани тонове зърно за експорт.
Вследствие на отдръпването на Русия от Черноморската самодейност, последните нейни офанзиви са сигнал за гибелен поврат за украинците и за света. Пристанищните градове, които разрешават експорт на зърно като Одеса, Рени и Измаил, са избавление за мнозина. Сега те са последните жертви в тази безсмислена, брутална война... Призоваваме Руската федерация неотложно да приключи офанзивите против културни монументи, предпазени от интернационалните нормативни принадлежности.
Халед Хиари – помощник-генерален секретар на Организация на обединените нации за Близкия изток, Азия и Тихоокеанския район

В неделя при съветска ракетна офанзива бе развален предпазеният от ЮНЕСКО Спаско-Преображенски катедрален храм и други исторически здания в центъра на Одеса.

По данни на ЮНЕСКО, от началото на войната до момента са наненеси вреди на 274 културни обекта в Украйна, в това число 117 религиозни обекта.

Украинският представител Сергий Кислица упрекна Русия в съзнателно взимане на прицел на украинско зърно и друга хранителна продукция.
Тези нападателни дейности заслужават мощен отговор. В противоположен случай Русия ще бъде насърчена да подкопае още повече обстановката със сигурността в Черно море, като нападна цивилен плавателни съдове и минира водите в съседство с украинското крайбрежие. Има учредения да се счита, че Русия приготвя сходни произшествия за да упрекна Украйна и да обезсърчи кораби от други страни да навлизат в украински води и да употребяват украинските пристанища.
Сергий Кислица – дипломат на Украйна в Организация на обединените нации

Постоянният представител на Съединени американски щати Линда Томас-Грийнфийлд съобщи, че е от решаващо значение Русия " да прекрати офанзивите си против световната продоволствена сигурност, да се върне и да разшири Черноморската самодейност за експорт на зърно.

Москва не взе участие в съвещанието на Съвета за сигурност.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР