Сатиричният спектакъл The Bingo Project, представен на сцената на Националния

...
Сатиричният спектакъл The Bingo Project, представен на сцената на Националния
Коментари Харесай

The Bingo Project изуми публиката в Музикалния театър

Сатиричният театър The Bingo Project, показан на сцената на Националния музикален спектакъл Стефан Македонски, развълнува публиката с палитра от страсти, послания и артистични изненади.

Историята оживява пред очите на феновете посредством буря от танци, изпълнени от балет Арабеск, актьорската игра на Ники Станоев и музикалната жанрова разходка от Bingo Symphony Orchestra. Участниците в представлението получиха заслужени аплодисменти от феновете, които се изправиха на крайници след финалната сцена.

Действието се развива в несигурно бъдеще, където световното стопляне е реалност, а бюрокрацията диктува всяка стъпка на обществото. Пред нея е безпомощен и самият Дявол. Управляващият орган се назовава Център за регулация – едноличната мощ на ръководство, която укрепва чувството за пост-авторитарния свят на една антиутопия.

Всички обичайни институции са претърпели развиване и даже трансформация: ръководството, администрацията, бракът. За да оцелеят в този пъкъл от бъдещето, героите на балета би трябвало да печелят планове. Съпрузите Филип и Елена са победили в миналогодишния Проект на годината с концепцията за обществен център за възрастни хора. При формалното му разкриване публиката схваща, че това в действителност е комерсиална Бинго зала.

Тя се преобразява в балетна сцена, става сцена на комични обстановки, горещи пристрастености и съревнование, даже се трансформира в брачен салон за красивата женитба сред две от балерините. Разковничето на тази история се крие в танца и в любовта. Публиката става очевидец на гърмеж от страсти, драма, трилър, комедия и романтика, одухотворени посредством спектакъл, музика и танц.

Майсторски преплетена в сюжета е и появяването на Дявола от внушителното произведение на Стравински - История на боеца. Дяволът оживява и се включва в историята на балета, вселявайки се в основния воин – Филип.

"Дяволът е двулик облик, който редом с демоничното, въплъщава устремът и устрема на хората към смяна и развиване, на разрушение на статуквото. “, разяснява Георги Маринов от Bingo Symphony Orchestra.

Музиката към балета е пресъздадена от Bingo Symphony Orchestra, които вършат съвременен прочит на творбите на Стравински, Шостакович, Прокофиев, Барток, Чайковски, Пиацола и Шнитке. Музикантите в групата - Евден Димитров, Орлин Цветанов, София Радилова, Младен Тасков, Стефан Горанов и Георги Маринов са известни джаз, рок, ъндърграунд и типичен музиканти, чиито креативен търсения се сплотяват към извънредно разнообразния репертоар, включен в спектакъла: от известни и танцови пиеси до творби на Стравински и Барток.

Някои от изпълнителите са част от състава на камерен отбор Софийски солисти и симфоничния оркестър на БНР, други принадлежат към ъндърграунд групите Wozzeck & Чугра, Slav de Hren или фънк и фюжън групировката Funky Miracle, концертират и преподават у нас и в чужбина.

Танците в спектакъла са показани от трупата на балет „ Арабеск “, които към този момент 50 години владеят сцената на модерния танц. Артистичният им шеф Боряна Сечанова, хореографът Асен Наков, както и авторката на сценографията и костюмите Елица Георгиева са носители на редица влиятелни награди, измежду които Кристална лира, Наградата на столична община, Аскеер, Икар и други

Асистент-хореограф на балета е Даниела Иванова, а репетитор – Олеся Пантикина. В ролята на Чиновника е надареният артист и комедиант Ники Станоев, който показва забележителни танцови умения на сцената на музикалния спектакъл. Модерният балет на сцената е допълнен със специфичното присъединяване на брейк групата Electric Force Crew.

The Bingo Project е едно нетрадиционно зрелище с многостранно комбиниране на артистични, музикални и танцови детайли, което всеки фен на модерното изкуство не би трябвало да пропуща. Предстоящите дати на сатиричния балет са 2 и 28 ноември, както и 12 декември, още веднъж на сцената на Национален музикален спектакъл Стефан Македонски.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР