Състав на Окръжния съд в Хасково определи мярка за неотклонение

...
Състав на Окръжния съд в Хасково определи мярка за неотклонение
Коментари Харесай

Съдът в Хасково задържа за 40 дни турски гражданин, издирван за убийство в родината си

Състав на Окръжния съд в Хасково дефинира мярка за неотклонение " краткотрайно задържане " за 40 дни по отношение на турски жител, издирван за ликвидиране в родината си след над 5-часово съвещание по делото, оповестиха от Съдебната палата.

Мустафа Левент Гьокташ (63 г.) е арестуван на 1 септември т. година в Свиленград, откакто влезнал у нас незаконно през " зелена граница ", за което също е упрекнат.

Мярката би трябвало да обезпечи гаранция за гледането на делото за екстрадиция в югоизточната ни съседка всъщност. Гьокташ е издирван от Наказателния съд в Анкара с алена бюлетина от Интерпол за преднамерено ликвидиране, осъществено на 18 декември 2002 година.

В същия ден пред дома си е убит писателят и интелектуалец Неджип Хаблемитоглу, учител в университета в Анкара. От съда дадоха отговор на питане на Българска телеграфна агенция, че жертвата не е визирана поименно в бланкетното искане.

Гьокташ е пенсиониран полковник, сега е юрист с процедура в Истанбул и Анкара, стана ясно на делото. Подзащитният ми е наклеветен за убийството на преподавателя, аргументите са напълно политически, сподели в коридорите на съда юристът му Иван Иванов. На журналистически въпрос той отговори, че клиентът му също по този начин по никакъв метод не е бил член на ФЕТО.

Пред съда юрист Иванов показа и молбата на Гьокташ до българските влести за даване на интернационална протекция, както и документи, удостоверяващи неговата легална активност в Турция.

Съдът обаче одобри доводите, че има действителна заплаха той да се укрие, защото срещу него е формирано и наказателно гонене за друго закононарушение по българския углавен закон, прецизираха след края на делото от пресслужбата на съда. Също по този начин се взема под внимание и обстоятелството, че Гьокташ е непознат жител, без открито местоживеене в страната.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР