САЩ очевидно не желаят повече да разговарят с ЕС като

...
САЩ очевидно не желаят повече да разговарят с ЕС като
Коментари Харесай

В. Радомирски: САЩ очевидно не желаят повече да разговарят с ЕС като Съюз

САЩ явно не желаят повече да беседват с Европейски Съюз като Съюз, той избира да приказва с Франция, разяснява в предаването „ 12+3 “ дипломатът Валентин Радомирски . Според него Франция се трансформира в желан сътрудник на Съединени американски щати. Във вътрешнополитически проект и двамата водачи печелят от срещата си, счита той и разяснява:

„ Очевидно желанията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп към френския си сътрудник Еманюел Макрон са видни даже за всички непредубедени анализатори. От предходната година Тръмп подава сигнали. … Това е първото за 460 дни на власт, откогато Тръмп пристигна, посещаване на държавно равнище, т.е. първото публично посещаване. Това също e знаменателно. Други европейски водачи не бяха удостоени с тази чест. Макрон може да се радва на светлината на прожекторите на тази пиар акция “.

Още от предходната година се очерта една засилена интензивност на Макрон, която явно водеше към желанието в случай че не да бъде изместена Германия, то най-малко Франция да бъде пълноправен член във френско-германското партньорство, изрече мнение дипломатът. По думите му от края на предходната година френският президент е засилил активността си със срещи и речи:

„ Ако вземем даже последната ракетна офанзива в Сирия с присъединяване на Франция, Англия и Съединени американски щати, може да се каже, че следим нещо сходно като преди Първата и Втората международни войни, когато имаше една антанта, новата антанта за съгласие на казуса, наподобяват на френско-британския съюз преди Втората международна война и модела на антантата преди Първата “.

Според Радомирски обаче Франция не е в положение да преобърне настройките на Тръмп по някои съществени въпроси:

„ Това е сложната задача на Макрон сега – да оправдае резултатите от това посещаване пред френската общност, която не е безрезервно настроена към връзките със Съединени американски щати “.

По въпроса за Иран предстоят доста тежки дни, предвижда дипломатът и добави: „ Иран е костеливият орех, който сега дава огромна част от силата за растежа на китайската стопанска система “.

Сирия става все по-голям дразнител, акцентира той и изясни: „ Конфликтът в Сирия прераства от ден на ден в районен спор с измерения, които могат да доведат до геополитически последствия “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР