Съоснователят на компанията участва в създаването на AI модела GeminiЗавръщането

...
Съоснователят на компанията участва в създаването на AI модела GeminiЗавръщането
Коментари Харесай

Сергей Брин се върна на работа в Google, ще работи върху AI

Съоснователят на компанията взе участие в основаването на AI модела Gemini

Завръщането на Сергей Брин към оперативна работа в Гугъл отразява значимостта на изкуствения разсъдък за бизнеса на фирмите (снимка: Google)

Сергей Брин, съоснователят на Гугъл и Alphabet, се върна на работа в компанията, с цел да помогне в построяването на системата с изкуствен интелект Gemini. През последните месеци Брин прекарва три до четири дни в седмицата в централата на Гугъл в Маунтин Вю, Калифорния, заяви Уолстрийт Джърнъл, базирайки се на свои източници.

В края на предходната година Сергей Брин стартира да посещава AI срещи в офисите на Гугъл и от този момент честотата и интензивността на присъединяване му в стратегиите на компанията се усилиха. Той напусна управителната си позиция в Alphabet през 2019 година, само че явно в този момент се връща към дейна активност в компанията.

Присъствието на Брин в Гугъл отразява значимостта на изкуствения разсъдък за бизнеса на фирмите и акцентира дългогодишния му интерес към AI технологията. Някога Гугъл беше пионер в тази област, само че колосът в интернет търсенето по-бавно пускаше подготвени артикули на пазара от своите съперници. В отговор на ChatGPT и засиленото наличие на Microsoft и Meta, компанията форсира развиването на AI технологиите.

Новият план Gemini е опитът на Гугъл да сътвори AI платформа с общо предопределение, която може да се конкурира с модела GPT-4 на OpenAI. Ръководителят на плана Хасабис Демис, топ управител на Гугъл, съобщи на вътрешна среща в компанията, че стартирането на Gemini е планувано за тази година.
още по темата
Брин прекарва по-голямата част от времето си в новопостроената постройка Charleston East с специалисти по изкуствен интелект. Това е същата постройка, в която се обитава офисът на изпълнителния шеф на Alphabet – Сундар Пичай.

През 2011 година Гугъл имаше преднина в региона на AI: беше основано подразделението за проучване на мозъка, където експертите на компанията се занимаваха с надълбоко образование на невронни мрежи и създадоха стратегии, основани на AI логаритми, които бяха потребни за крайния консуматор. Наскоро подразделението Brain се сплоти с DeepMind – компанията за AI разработки, част от холдинга Alphabet, а Демис Хасабис оглави новата комбинирана конструкция Гугъл DeepMind. 

AI екипът приветства завръщането на Брин, виждайки този ход като утвърждение на неговата работа. Хасабис и доста експерти на Гугъл DeepMind работят от Лондон, което доста усилва тежестта на локалния офис в структурата на Alphabet. В същото време Брин няма нова позиция в компанията, с изключение на досегашните – съосновател и член на борда на шефовете.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР