Само преди месец Европейският съюз отряза правителството на Борис Джонсън,

...
Само преди месец Европейският съюз отряза правителството на Борис Джонсън,
Коментари Харесай

Напук на Брюксел, Лондон няма да облекчи имиграционните правила

Само преди месец Европейският съюз " отряза " държавното управление на Борис Джонсън, което настояваше за преразглеждане на протокола за Северна Ирландия, който е част от договорката по Брексит. Документът беше основният детайл, който разреши подписването на комерсиалното съглашение сред Лондон и Брюксел. Цената бе пробутване на комерсиалната граница сред Острова и Континента през Ирландско море. Затова в този момент Лондон се заинати и по всевъзможен метод отхвърли да облекчи имиграционните правила. 

 

През седмицата английското държавно управление отхвърли апелите на стотици търговски и логистични компании краткотрайно да облекчи имиграционните правила, тъй като използването им непрестанно задълбочава казуса с дефицита на водачи на камиони и накъсаните вериги на доставки. Очакванията са сериозната рецесия да настъпи след 1 януари 2022 година, тъй като десетките и стотици хиляди жители на Европейски Съюз, които упражняват във Англия по-обикновени и нископлатени специалности, остават без работни визи. Тоест - до момента в който от едната страна на Ламанша те ще се чудят по какъв начин да вържат двата края, от другата страна на Ламанша ще стартират всеобщи банкрути заради липса на работна ръка.

Въпреки предизвестията на бизнеса, че страната може да се сблъска със съществени неналичия на храни в магазините и супермаркетите, и че напълно скоро ще се нуждае минимум от 100 000 водачи на камиони, на 28 август държавното управление удостовери тъжната вест: смяна на визовите правила не се планува. Никакво внимание не бе обърнато и на акцията, проведена от английския консорциум за търговия на дребно, финализирана на 22 август. Целта на акцията бе държавното управление да даде краткотрайни визи на водачи на камиони от Европейски Съюз, тъй като съгласно статистиката на английската Асоциация на автомобилните превозвачи, след Брексит от Острова са си тръгнали вечно сред 20 000 и 25 000 водачи на камиони. А поради продължаващата към този момент година и половина коронавирус пандемия, наемането и образованието на техни заместници е плашещо незадоволително.

Британските работни места са за британците 

" Искаме да забележим работодателите да вършат дълготрайни вложения в личната мощ на Обединеното кралство, вместо да разчитат на труд от чужбина “, сподели представител на държавното управление.

Експерти на Борис Джонсън твърдят, че локалният трудов пазар има необработен личен капацитет. Така че е по-добре на опразнените от континенталните европейски работни места да наети британци, а не още веднъж да се заплаща на чужденци. Печелившият вид, съгласно тях ще е, в случай че заплатите на британците бъдат вдигнати, в сравнение с против по-малко пари да се търсят фрагменти извън. Звучи прелестно, само че най-малко към този момент даже безработните британци не са се затичали през глава да стават водачи на тирове или да берат боровинки и картофи. А незаетите работни места към този момент надвишават 1 милион...

Липсват всевъзможни фрагменти - от учени до служащи в свинеферми

Един от най-главоболните проблеми на Борис Джонсън и екипа му идва от веригите " Макдоналдс ", " KейЕфСи ", пекарните " Григс ", заведенията за хранене " Нандос " и така нататък, които от дълго време нагазиха в блатото с прекъснатите доставки. Те заедно упрекват кабинета, че не е планувал следствията от пандемията и Брексит, само че... всяка от тях се избавя по единичному.

Най-известната верига супермаркети на Острова " Теско ", да вземем за пример, пpeдлaгa по 1000 паунда бoнyc зa ĸaндидaтитe, ĸoитo зaпoчнaт paбoтa пpeди 30 ceптeмвpи. Веригата " Морисън " предлага образование на чиновници, а " Алди " подвига заплатите до 14-15 евро на час за работа денем и 17-18 паунда на чac зa нoщнитe cмeни.

Пандемията и излизането на Англия от Европейски Съюз удариха и стpoитeлнaтa индycтpия. Браншът се оплаква от нeдocтиг нa ĸвaлифициpaнa paбoтнa pъĸa. Ocвeн липcaтa нa paбoтници и нeдocтигът нa cтpoитeлни мaтepиaли oгpaничaвa дeйнocттa в cтpoитeлcтвoтo. В същото време статистиката регистрира засилено нарастване в тъpceнeтo нa имoти в Oбeдинeниeтo ĸpaлcтвo. 

Тежка рецесия удари и свинефермите. През седмицата бе обявено, че след насилственото овакантяване на източноевропейците, на Острова са останали към 70 000 свине, за които няма кой да се грижи. Британската хранително-вкусова индустрия насочи обезверен апел към държавното управление да вкара " специфични визи за възобновяване от Covid-19 “, с цел да върне източноевропейците и да не се постановат насилствени всеобщи кланета на  здрави животни, само че към този момент - безуспешно. По данни на английската Асоциация на месопроизводителите, в този бизнес две трети от служащите не са британци, а хроничният дефицит на работна ръка е към 15 на 100.

Работодателите подвигат заплатите 

Според анализаторите в бъдеще на от ден на ден работодатели ще се наложи да покачват заплатите, с цел да привлекат квалифицирана работна ръка, което ще бъде още един катализатор за инфлацията, която към този момент тревожи централните банки и финансовите пазари. Правителството обаче твърдо остава зад решението си да не търси избавление чрез  европейски служащи. Вместо това то възнамерява да употребява стратегии за образование и преквалификация, с които да помогне на безработните и търсещите работа да заживеят обикновено.

Потокът от служащи мигранти от Централна и Източна Европа към по-богатия Запад стартира на понижава още преди пандемията, защото разрастващите се стопански системи и заплати примамиха някои да се приберат вкъщи. Стотици хиляди служащи са се върнали  в Полша, Литва и Румъния. Службата за национална статистика разгласи, че през третото тримесечие на 2020 година във Англия са работили с 364 000 жители на Европейски Съюз по-малко, в сравнение с година по-рано. Едно е несъмнено - бюрокрацията, която съчини новите условия за работни визи, надали ще излъже поляците и румънците да не помнят за Англия и да размахат мистрии, лопати и мотики из родните си поля. За българите - да не приказваме...

Наскоро в уеб страницата на английското държавно управление бе качен лист с специалностите, в които неналичието на фрагменти е повече от осезаема. Липсват задоволително учени, инженери, уеб дизайнери, архитекти, заварчици. Хората с тези специалности получават визи за квалифицирани служащи без никакви проблеми, което по никакъв метод не удовлетворява комерсиалните вериги и не разсейва страховете им, че един прелестен ден ще пуснат ролетките, тъй като няма кой да им докара стоката.

Работодателите в страната са безапелационни, че в случай че държавното управление не насочи напъните си бързо в посока решение на казуса, рецесията ще се проточи и през 2022 година, а обичаният празник на британците - Коледа, ще е бедна и изнервена.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР