Само ден след като Управителният съвет на Държавен фонд “Земеделие

...
Само ден след като Управителният съвет на Държавен фонд “Земеделие
Коментари Харесай

Земеделският фонд изплати над 5 млн. лв. само ден след актуализирането на тавана

Само ден откакто Управителният съвет на Държавен фонд “Земеделие ” гласоподава актуализиране на тавана за подкрепяне по украинската помощ от 250 000 евро на 280 000 евро, от Фонда изплатиха 5 009 527 лв. на земеделските стопани, достигнали самобитния предел по украинската помощ. Затова осведомиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Средствата получиха 92-ма аграрни производители по държавната помощ „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “ за 2023 година.

При определянето на заплащането към стопаните се регистрира и подпомагането, което те са получили от март 2022 година до декември 2023 година по схемата за държавна помощ.

Новият таван от 280 000 евро при 250 000 евро преди смяната се ползва по към този момент предишния банкет по схемата. Припомняме, че на 21 ноември, Европейската комисия разгласява известие, отнасящо се до изменението на краткотрайната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна. Решението беше получено след извършени срещи на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски.

Освен това, схемата за държавна помощ бе пренотифицирана с нов номер в регистъра на държавните помощи, като срокът за използване на помощта беше продължен до 30 юни, 2024 година. На 29 ноември, Европейската комисия утвърди изменението на схемата за държавна помощ, като постанови позитивно решение от службите ѝ за съгласуемост на мярката с разпоредбите за държавни помощи.

След взимане на политическо решение за систематизиране на остатъка от 39 266 369 лв. тези пари ще бъдат разплатени с решение на Управителния съвет на „ Земеделие “ до края на 2023 година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР