Съхраняването на потенциала на Кохезионната и Общата селскостопанска политика е

...
Съхраняването на потенциала на Кохезионната и Общата селскостопанска политика е
Коментари Харесай

Румен Радев и Анджей Дуда: Съхраняването на потенциала на Кохезионната и Общата селскостопанска политика е инвестиция в единството на ЕС

Съхраняването на капацитета на Кохезионната и Общата селскостопанска политика е инвестиция в единството на Европейски Съюз. Преодоляването на икономическите и обществени разлики сред държавите-членки от Източна и Западна Европа е поръчител за отмерено и устойчиво развиване и това би трябвало да залегне в Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз. Това беше общата позиция на президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда, които организираха среща през днешния ден на „ Дондуков “ 2, оповестиха от пресцентъра на президентската институция.

По покана на българския държавен глава президентът Дуда е на публично посещаване в България. Двамата президенти бяха единомислещи, че България и Полша ще продължат разговора за разработване на общи позиции в границите на европейския дневен ред и в дебата за бъдещето на обединена Европа.

Брекзит е предизвикателство за Европейския съюз, само че България и Полша почитат суверенния избор на жителите на Англия, беше посочено на срещата. Във Англия работят, учат и живеят доста българи, поляци и различен жители на Европейски Съюз и за това и за двете страни е значимо съглашението на Европейски Съюз и Англия да зачита правата на европейските жители в Обединеното кралство, както и на английските жители, които живеят в страни от Европейски Съюз. „ Много е значимо да си извлечем поучения и съгласно мен на европейските избори късмет би трябвало да имат тези партии, които подсигуряват стабилно бъдеще на Европа във връзка с сигурност, икономическо развиване, превъзмогването на икономическите и обществените неравенства и връщане към устоите и полезностите на Европейски Съюз – взаимност и единение “, уточни Румен Радев.

По думите на българския президент без да преодолеем икономическите неравенства, постоянно ще има напрежение в Европа. Отдаването на суверенитет на една страна към Европейски Съюз, когато тя става член на Съюза, не значи отдаване на културна и национална еднаквост, добави президентът и прикани европейските институции по този начин да реформират своите функционалности, че жителите на Европейски Съюз да се усещат доста по-добре показани в тях.

И Румен Радев, и Анджей Дуда откроиха нуждата от общи дейности за постигането на устойчиви резултати в миграционната политика на Европейски Съюз, която да се основава на по-ефективен граничен надзор и поддръжка за икономическото и обществено развиване на страните, от които произлизат мигрантите. Президентът Радев изрази позицията на страната ни против връщането на мигрантите в страните, които охраняват външните европейски граници.

Регионалното партньорство в границите на самодейността „ Три морета “ за повишение на транспортната, енергийната и цифрова съгласуваност сред страните от района на Балтийско, Адриатическо и Черно море, също беше във фокуса на срещата на двамата държавни глави. Българският президент акцентира интереса на страната ни към построяването на т. н. отвесен газов кулоар „ Север-Юг “, който ще увеличи сигурността в доставките на енергийни запаси, както и за пълноценното присъединяване на България в транспортния кулоар „ Виа Карпатия “.

Западните Балкани са неразделна част от Европа и България и Полша ще продължат да поддържат европейската вероятност за страните, които се стремят да реализират пълноправно участие в Европейски Съюз. Инвестирането в свързаността, сигурността и стабилността на района е значима стъпка за задълбочаване на европейската интеграция на нашите съседи, акцентира още Румен Радев. Държавният глава означи готовността на страната ни да се причисли към формата за районен политически разговор „ Берлински развой “, който можем да подкрепим със своята експертиза и като непосреден комшия на страните от района. Анджей Дуда акцентира приноса на България за приобщаването на страните от Западните Балкани, към плановете за повишение на районната съгласуваност и тяхната европейска интеграция и изключително за подсилване на стабилността в Югоизточна Европа.

По мотив идния интернационален конгрес за битка с климатичните промени, който ще се организира при започване на декември в полския град Катовице, българският президент беше безапелационен, че са нужни неотложни ограничения, които обаче „ би трябвало да се запазят в границите на контрактуваното без в допълнение повишение на условията и с отчитане на положението и вероятностите за развиване на енергийните ни системи, тъй че нашите страни да не позволен загуба на конкурентоспособност и при опазване на обществените права на служащите “.

Като съдружници в НАТО България и Полша споделят обща отговорност и работят дружно за подсилване на сигурността в Източна Европа, беше очебийно на срещата. Модернизацията на българските Въоръжени сили и опцията за присъединяване на Република Полша в този развой, също беше измежду акцентите в диалозите. По думите на Румен Радев всяка държава-членка на НАТО би трябвало да способства за укрепването на Алианса и с политическа мъдрост, и с построяването на нужните отбранителни качества.

Двамата президенти разискаха и увеличението на напрежението сред Русия и Украйна в Черноморския район през последните дни, като съгласно президента Радев в тази обстановка и от двете страни са нужни „ въздържаност, разсъдък и допустимо най-бърза деескалация посредством разговор, без приложимост на мощ, при гарантиране на свободата на гражданското мореплаване и с неотложно връщане и освобождение на моряците и корабите от страна на Руската федерация “. Българският президент беше безапелационен, че за нас като прилежащи страни в този район е извънредно значимо да не допуснем по-нататъшна ескалация на напрежение.

Задълбочаването на двустранните търговско-икономическите връзки сред България и Полша беше несъмнено от Румен Радев и Анджей Дуда като знак за доверието в двустранните връзки, което е в полза на бизнеса, увеличението на заетостта и конкурентоспособността на нашите стопански системи. Годишният стокообмен надвишава 1.7 милиарда евро, като българският държавен глава открои капацитета за увеличение на взаимните вложения и реализацията на взаимни планове в енергетиката и в други сфери от общ интерес. Страната ни е обичайната дестинация за полските туристи, като съвсем 400 000 полски жители са посетили България през 2017 година, а над 65 000 български туристи са избрали да почиват в Полша.

В наличието на президентите Румен Радев и Анджей Дуда в Гербовата зала на президентската институция беше валидирана илюстрована пощенска карта във връзка 100 години от установяването на дипломатически връзки сред Република България и Република Полша.

По-късно през днешния ден, в Полския институт в София, президентите Румен Радев и Анджей Дуда дружно със своите съпруги ще открият изложбата „ 100 години от възобновяване на независимостта на Полша, 100 години от установяването на дипломатически връзки сред Полша и България “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР