Съединените щати са извършили тайна кибероперация срещу Иран след атаките

...
Съединените щати са извършили тайна кибероперация срещу Иран след атаките
Коментари Харесай

САЩ са извършили кибероперация срещу Иран след атаката срещу саудитските рафинерии

Съединените щати са направили загадка кибероперация против Иран след офанзивите против саудитски петролни обекти на 14 септември, обявиха двама американски чиновници пред Ройтерс.

Според източниците интервенцията е била извършена в края на септември и е била ориентирана против опциите на Техеран да популяризира пропагандата си.

Киберударът е засегнал ирански хардуер, съобщи един от чиновниците, без да дава повече елементи.

Кибероперацията е образец за това по какъв начин държавното управление на президента Доналд Тръмп се пробва да се опълчи на дейностите на Иран, без да се стига до по-сериозен спор, отбелязва Ройтерс. Изглежда, че киберударът е бил с по-ограничено влияние от сходни интервенции, осъществени против Иран тази година след свалянето на американски дрон от Техеран през юни и хипотетичната офанзива на иранската революционна армия против петролни танкери в Персийския залив през май.

Съединените щати, Саудитска Арабия, Англия, Франция и Германия обществено обявиха, че Иран стои зад офанзивата на 14 септември. Иран отхвърля да е забъркан в нападението. Отговорност поеха подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси.

Официалната реакция на Пентагона на офанзивата бе изпращането на хиляди спомагателни бойци и въоръжение в района на Персийския залив. Целта на разполагането им е усилване на защитата на Саудитска Арабия.

Пентагонът отхвърли да разяснява информацията за хакерската атака против Иран.

От съображения за сигурност не разясняваме интервенции в киберпространството, съобщи говорителка на Пентагона.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР