Безпрецедентното усилие на ЕС да накаже доходоносния газов сектор на

...
Безпрецедентното усилие на ЕС да накаже доходоносния газов сектор на
Коментари Харесай

Politico: Унгария ще блокира ветото върху новите газови санкции на ЕС срещу Русия

Безпрецедентното изпитание на Европейски Съюз да накаже доходоносния газов бранш на Русия към този момент се сблъсква с прочут зложелател на глобите - Унгария, написа.

Страната изрази обилни запаси по отношение на новото предложение по време на първичните диалози сред посланиците предходната седмица, съгласно няколко души в залата – като отхвърли да се опълчи напряко на мярката, само че сподели своята нерешителност. Върховният делегат на Унгария сподели, че страната му ще блокира всевъзможни наказания, които покачват разноските за сила в Европа.

„ Ние ще проучваме пакета, само че няма да подкрепим нищо, което може да има негативно влияние върху газовия пазар на Европейски Съюз “, сподели унгарският чиновник по време на среща на дипломати в сряда, съгласно двама дипломати, осведомени с полемиките.

Санкциите биха забранили на страните от Европейски Съюз да реекспортират съветски полутечен природен газ (LNG), което евентуално лишава Москва от обилни облаги. Но те няма да спрат покупките на съветски газ от Европейски Съюз или да обиден директно бизнес ползите на Унгария. Все отново Унгария е мощно подвластна от съветския експорт и от дълго време се опълчва на спомагателни енергийни наказания против Москва, които изискват единомислеща поддръжка от всички 27 страни от Европейски Съюз.

Няколко други страни, в това число Франция, Германия, Италия и Испания, също са поискали повече техническа информация за ограниченията по време на първичните диалози, съгласно присъстващите. Но най-колеблива беше Унгария.

„ Когато става дума за сила, те се тревожат “, сподели един посланик от Европейски Съюз пред POLITICO, който като останалите получи анонимност, с цел да разиска деликатните диалози при закрити врата. „ Те се притесняват, че това ще дестабилизира пазарите, даже индиректно. “

Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз, предложи глобите за LNG предходната седмица, отбелязвайки първия си опит да насочи наказания към доходоносния газов бранш на Москва.

Натискът е забележителна смяна в тактиката на Европейски Съюз, идваща с увеличение на доказателствата, че напъните му да понижи приходите на Кремъл от изкопаеми горива, употребявани за финансиране на войната му в Украйна, се провалят.

Досега Брюксел стоеше настрани от санкционирането на преохладения газ, като цените бяха нараснали и някои страни се нуждаеха от него, с цел да запазят светлините. Франция, Испания и Белгия са най-големите центрове за импорт на съветски LNG, огромна част от който по-късно се реекспортира в страни, в това число Германия и Италия.

И въпреки всичко и Берлин, и Рим неотдавна предложиха неуверена поддръжка за глобите за LNG. А европейските пазари на полутечен природен газ са надалеч по-стабилни, в сравнение с бяха незабавно след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, което дава на Брюксел по-свободни ръце за налагане на ограничавания, сподели Том Марзек-Мансър, началник на газовите разбори в разследващата компания ICIS.

„ Виждаме, че световният пазар на LNG става доста по-дълъг от 2026 година – което значи повече предложение, в сравнение с търсене – което значи, че има доста повече място за дишане и е евентуално да забележим цените да стават по-евтини в международен мащаб “, сподели той.

Въпреки това, предизвести Марцек-Мансер, до момента в който енергийните пазари в централноевропейските страни като Унгария се стабилизираха през последните месеци, всевъзможни промени в доставките могат да създадат цените за потребителите „ доста, доста нестабилни “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР