Събираните лични данни ще бъдат напълно защитени, увериха от БИТСПТехнологиите

...
Събираните лични данни ще бъдат напълно защитени, увериха от БИТСПТехнологиите
Коментари Харесай

Виртуален асистент в помощ на възрастните

Събираните персонални данни ще бъдат изцяло предпазени, увериха от БИТСП

Технологиите могат да създадат живота на възрастните хора по-лек

Виртуален помощник за възрастни хора ще съблюдава прецизно новия европейски правилник за отбрана на персоналните данни на физическите лица, който влиза в действие от 25 май 2018 година, оповестиха от Балканският институт по труда и обществената политика (БИТСП), координатор на европейския план SAAM.

Всички участници в идното изследване на потребностите на евентуалните консуматори и в тестовата фаза на плана ще са доброволци. Те ще бъдат в детайли осведомени за функционалностите на сензорите и датчиците, инсталирани в домовете или в облеклата им. Техните данни ще се събират и обработват единствено след експлицитното им документално единодушие.

За задачата БИТСП кандидатства за разширение обсега на активността си като админ на персонални данни. За да го получи, той ще бъде подложен на щателна предварителна инспекция от Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД), стана ясно тази седмица на среща сред управлението на Института и представители на Комисията.

БИТСП ще сътвори вътрешен указател на персоналните данни и специфични процедури за работа с тях и ще предприеме всички нужни механически и организационни ограничения за гарантиране на сигурността на данните на възрастните хора, до които ще има достъп бъдещият виртуален помощник.
още по тематиката
Системата ще спомага на хората да се усещат добре в нормалната си среда, като събира данни за здравословното и прочувственото им положение посредством датчици, интелигентни измервателни уреди, видео и аудио приемници. Тя ще следи виталните функционалности и приемането на лекарства, ще открива и сигнализира за отрицателни промени в настроението и държанието на своите консуматори.

След разбор на здравните индикатори и навиците на възрастния човек невидимият асистент ще дава рекомендации за здравословна диета, ще предлага обществени и културни занимания. Именно събирането и обработването на тази информация изисква документално единодушие от потребителите на виртуалния помощник.

В взаимозависимост от потребностите, персоналните данни могат да се обработват изцяло анонимно или под псевдоними (напр. самостоятелни кодове). При инспекция ще може да се откри какво, по кое време и за какво се прави с информацията за потребителите на виртуалния помощник.

Виртуалният помощник в поддръжка на дейното стареене (SAAM – Supporting Active Ageing through Multimodal Coaching) се създава в границите на европейски план. Той се финансира с близо 4 млн. евро от Рамковата стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения „ Хоризонт 2020 ”.

Крайната цел на плана е да удължи оптимално дейния и независим живот на хората над 60 години в личните им домове, като резервира положителното физическо, прочувствено и умствено положение, както и обществените контакти на своите консуматори за допустимо най-дълго време.

Проектът стартира на 1 октомври 2017 година и ще продължи три години. В интернационалния консорциум, който работи по него, влизат 10 организации от пет европейски страни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР