С внушителен брой - повече от 150 находки, приключва редовното

...
С внушителен брой - повече от 150 находки, приключва редовното
Коментари Харесай

С внушителен брой археологически находки приключва последният проучвателен сезон на крепостта „Калето“ в Мездра /снимки/

С величествен брой - повече от 150 находки, завършва постоянното археологическо изследване през 2021 година на праисторическия слой на многослоен обект „ Калето “ в Мездра. Както и предходната година, проучванията бяха съсредоточени в западната част на обекта, върху сондаж с повърхност 45 кв. м., от екип с теоретичен началник Георги Ганецовски - археолог и шеф на Регионален исторически музей - Враца. Разкопките бяха осъществени с финансовата поддръжка на Сдружение „ Благотворни другари “.
„ Попаднахме на остатъци от добре непокътнато, въпреки и опожарено жилище от каменно-медната ера (края на V хиляди прочие Христа), показа за резултатите от последния археологически сезон на „ Калето “ ръководителят на експедицията Ганецовски. Тази постройка е била с внушителен темперамент, като има податки да я определим като двуетажна. И това напълно не е инцидентно, защото тя се намира в най-високата част от скалния хълм.
Другото нещо, на което попаднахме, е една огромна боклукчийска яма (бих споделил, че това е фантазията на всеки археолог!), която се оказа извънредно богата на археологически материал. Така да вземем за пример, в нея намерихме керамична зооморфна дрънкулка без глава, изобразяваща куче. А по този начин също откъс от дребно керамично зооморфно съдче, изобразяващо най-вероятно овен; бронзов пръстен от римската ера (II-IV в.); голям брой произведения от кост: шпатули, шила, гладилки, кука за плетене и тежест за рибарска мрежа; няколко кремъчни върхове за стрели и огромен брой стъргалки; керамични фрагменти с цветно-рисувана декорация, рогова копачка и други.
Най-ценната находка обаче, акцентира Ганецовски, е антропоморфна керамична пластика на Богинята майка, която изобразява най-важният и публикуван в древността фетиш за обезпечаване на изобилие, за продължение на рода и за здраве. За разлика от пластичните изображения на Богинята майка, седнала на престол, които са присъщи за късния халколит, тази е изобразена права. Което значи, че тя е пристигнала от друга културна общественост. Тоест, имаме податки за доста близки и забавни стопански и културни взаимоотношения.
За отбелязване е, че в тази ситуация е налице накратко обрисуване на главата (в горната част на фигурката) и едно прекомерно реалистично ударение върху долната част на тялото, а точно - детеродните органи и задните елементи на божеството.
Тази пластика ни дава един роман - роман за високата нематериалност на общностите от преди повече от 6000 години. Дори в случай че погледнем изображението на главата отстрани, тя е обърната нагоре - към светлината, а ръцете й са в поза на адорация (вдигнати нагоре).
Но най-важното за нас е, че още веднъж се удостовери констатацията ни, че при първото си заселване това място е било извънредно значимо от стратегическа и икономическа позиция, както и за културния продан сред тогавашните общности.
Този сектор от обекта, сподели в умозаключение Ганецовски, е последният, в който има опция да се извърши изследване на праисторическите отсрочения откакто тези от римския интервал към този момент са проучени. Целта е да освободим терена, което ще стане посредством един протокол на експертна комисия от Министерство на културата. За да може в идващите години да продължи реализирането на плана за реституция, консервация и социализация, към този момент цялостна, на „ Калето “, в това число посредством създаване на нужната спомагателна инфраструктура. За което, по мои наблюдения, има интерес от страна на управлението на Община Мездра “л
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР