Три малки черни лешоядчета се появиха на бял свят тази

...
Три малки черни лешоядчета се появиха на бял свят тази
Коментари Харесай

Три двойки черни лешояди отглеждат малки във Врачанския Балкан /снимки/

Три дребни черни лешоядчета се появиха на бял свят тази пролет.
През 2024 година в Природен парк „ Врачански Балкан “ и Понор планина гнездят 5 двойки черни лешояди. За да се случи всичко това грижи за тях поставят от Фондация „ Екообщност “ и Северозападно държавно предприятие-Враца, които реализират разнообразни действия, свързани с запазване на птиците.
Да напомним, че черните лешояди бяха възобновени като тип в региона и бяха сполучливо разселени през 2020, 2021 и 2002г, като сега наброяват 31 броя. Внасянето им от Испания, където имат най-големи популации, и настаняването им в адаптационни волиери бе осъществено от природозащитната организация „ Зелени Балкани “ по план „ Светло бъдеще за черния лешояд “.
Първата двойка в региона Кутелка-Врачански Балкан, която има малко, го излюпи при започване на април 2024 година Двойката лешояди гнезди и сполучливо отгледа за първи път малко в Понор през 2022 година Тази двойка сама построи своето гнездо във върха на бял бор. През 2023 година тя още веднъж отгледа малко – Любомирен, което прекара зимата на 2023 г.-2024 година в региона на Източни Родопи. В края на март 2024 година този млад лешояд се завърна в родния си регион и постоянно се храни на площадката за поддържане на лешояди над с. Долно Озирово.
Двойката черни лешояди Котля – Вършец, е пък първата, която стартира да се развъжда на територията на Политическа партия „ Врачански Балкан “. Тази двойка гнезди в изкуствено гнездо, издигнато на дъб от екипа на Фондация „ Карталско гнездо “ напролет на 2022 година През 2023 година двойката зае гнездото, само че не пристъпи към гнездене. През 2024 година те имат излюпено малко, което отглеждат сега.
Излюпено малко през 2024 година има и двойката Христович – Райзера, което отглежда сега. Тази двойка направи несполучлив опит за размножаване в гнездо през 2023 година, което построи на паднала череша в прилежаща територия до парка. През 2024 година тя прави още един опит и гнезди в парка в изкуствено гнездо, издигнато на бук през есента на 2022 година  
Черните лешояди Патева и Бараба сега мътят в своето гнездо, което построиха на изсъхнал орех в парка през 2023 година и го достроиха тази година.
Двойката Атанасова и Финча за първи път пристъпи към размножаване през 2024 година и  започна старателно мътене. В началото на май обаче се откри, че гнезденето им е несполучливо. Птиците избраха за гнездене изкуствено гнездо издигнато през есента на 2022 година във върха на огромен бук в територията на парка.
Черните лешояди доближават полова зрялост на 4-5 години. Снасят по едно яйце годишно, нормално в края на февруари и мътят 50-68 дни. Хранят се единствено с умрели животни, като по този начин предотвратяват разпространяването на рискови заболявания и болести по дивите, домашните животни и индивида. Лешоядите са предпазени от Закона за биологичното многообразие и са включени в Червената книга на България. Строго неразрешени са безпокойството, убиването, взимането на яйца и дребни.
СЗДП взе участие в интернационален план „ Живот за брадатия лешояд “, който цели подсилване на популацията на черния лешояд и завръщане на признака на българската природозащита – брадатия лешояд. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР