С решение на Министерския съвет ще стартира реализацията на строителството

...
С решение на Министерския съвет ще стартира реализацията на строителството
Коментари Харесай

Денков: Започва строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, започва подготовката и за 8-ми

С решение на Министерския съвет ще започва реализацията на строителството на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Ще бъде капитализирано с 500 млн. лева в допълнение предприятието, което ще дава отговор за тази реализация и то ще стартира договарянията с компаниите, които би трябвало да построят 7ми блок. Това съобщи министър председателят Николай Денков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Срокът, който се планува, е 2033 година Със същото решение ще стартира подготовката и за 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй, защото проектът е двата да вървят паралелно като строителство и в границите на 2 до 3 година да бъдат подготвени и двата блока, които са нужни за енергийната система, добави Денков.

Тяхната обща мощ е 2300 мегавата, с което те доста надвишават мощността от 1760 мегавата на затворените 1 до 4 блок на АЕЦ-а. Освен това технологията, която е определена на тези реактори е неповторима в света, тя разрешава да се трансформира два пъти в къс период, мощността на реакторите, което е значимо за ръководство на енергийната система. Пожелаваме триумф на енергийния министър и неговия екип. Това е едно от най-важните решения, които ще вземем по време на нашия мандат, сподели още Денков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР