С над 200 км в час е карал 21-годишният Кристиан

...
С над 200 км в час е карал 21-годишният Кристиан
Коментари Харесай

Мнение на рали шампион: Неподходящи гуми и висока скорост са причина за катастрофата в Пловдив


С над 200 км в час е карал 21-годишният Кристиан Екмекчиян във съдбовната нощ, когато зверска злополука лиши неговия и живота на приятелката му и прати други двама младежи в тежко положение в болница в Пловдив. А гумите на колата му не са били подобаващи за изискванията на пътя, който е бил влажен.

Това е мнението на рали първенецът Костадин Щерев. Той разяснява злополуката пред Нова тв, само че с уточнението, че го прави като авто водач, а не като специалист.

" Условията са били ужасно несъответствуващи, било е мокро. Скоростта, съгласно мен, е била над 200 км в час. От мястото на случая до първото кръстовище са 100 м, няма никакъв спирачен път, автомобилът е раздвоен на две - това значи, че скоростта е била извънредно огромна. Експертното ми мнение като водач е, че гумите не са били въобще подобаващи за дадените условия, момчето е било импровизирано за тази скорост, което в последно време се случва и това е най-голямата неточност като млад водач ", разяснява Щерев.

Той даде образец, че в случай че караме със 100 км/ч минаваме 27 метра за секунда. Ако караме с 200 км/ч минаваме 58-59 метра за 1 секунда. " Реакцията от кръстовището дотук - той е пристигнал за под 1 секунда от кръстовището до мястото на случая - съгласно мен е нямал безусловно никакъв късмет за реакция. Мозъкът на естествения водач реагира за 1,2 секунди при дадени условия. Той идва с огромна скорост - до момента в който си намерения, към този момент е минал 60 метра и е нямал време за никаква реакция. Гумите не са за тези условия ", добави рали първенецът.

Той изясни, че в случай че би трябвало да мине с 200 км/ч по този сектор при тези условия - влажен път, подготовката му ще е към 2-3 седмици, в това число по автомобила - като амортисьори и гуми.

Прекалено малко е опитът на младия лидер. Според мен би трябвало да се лимитират на младите водачи мощните коли. В началото на 18 година да се качват на по-малко мощни коли. 5 година е задоволително за подготовката на един млад водач да мине през доста компликации, тъй че да си даде равносметка мощният автомобил какво дава и какво взима, сподели още Щерев. И изиска до 23 година да се лимитират мощностите на младите водачи.

Ако Кристиан беше спазил ограничаването за придвижване из града с 50 км/ч и се беше блъснал в дърво - за преден удар и това е много висока скорост, само че възможностите да оцелее щяха да са по-големи, добави рали първенецът.

Проблемът на кръстовището е, че от едната страна не се вижда какво следва от другата страна на пътя. Момчето е пристигнало със ужасно огромна скорост, колата е олекнала, отлепила се е и е изгубила сцепление, той е нямал време да реагира, системите са сработили, само че е нямало време да оказват помощ, даже единствено са навредили, разяснява още Щерев.

Светофарите на това кръстовище светят единствено с сигнален жълт сигнал.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР