С постановка по нова българска пиеса Габровският драматичен театър ще

...
С постановка по нова българска пиеса Габровският драматичен театър ще
Коментари Харесай

1894: `Под игото` между отчаянието и начинанието |

С режисура по нова българска пиеса Габровският трагичен спектакъл ще означи 75 години от основаването си. Премиерата на „ Под игото – 1894-та “ ще се състои в събота, 10 октомври 2020 година от 19.00 часа на огромната сцена на държавна такса „ Рачо Стоянов “. Режисьор на спектакъла е Петринел Гочев, а създател на текста - Гергана Змийчарова.

Пиесата е особено написана за празника на културната институция. Основната сюжетна линия се върти към първото издание на романа „ Под игото “ от Иван Вазов. В избора на текст няма нищо инцидентно, тъй като първата премиера на габровския спектакъл е на постановката „ Хъшове “ от българския класик и се е състояла на 10 октомври 1945 година Освен личната си годишнина, екипът на държавна такса „ Рачо Стоянов “ ще уважи 170 години от рождението на Иван Вазов и 160 години от оповестяването на Габрово за град с премиерата на „ Под игото – 1894-та “. Партньори в реализирането на театралния план са Националния книжовен музей дружно с къщата музей „ Иван Вазов “ в София, къщата музей „ Иван Вазов “ в Сопот и Регионален исторически музей – Габрово.

Участват актьорите Димо Димов, Стоян Руменин, Петко Петков, Надежда Петкова, Таня Йоргова, Светослав Славчев, Любен Попов, Найден Банчевски, Анатолий Ставрев, Гордан Коев, Боян Петров, Екатерина Златарева и със специфичното присъединяване на Валентин Петров.

„ Под игото – 1894-та “ ще ви върне обратно във времето на млада следосвобожденска България. Ще се разноските по прашните софийски улици, които занапред ще преобразят образа на града като нова европейска столица. Ще се потопите в бурни битки на буйни характери, водени от упоритост, стремежи, непреклонност, само че задоволително рационални, с цел да завършат начинанието си, без значение отчайващите условия. Ще чуете мемоари за времето, когато свободата е била непостижима фантазия, цел и очакване за битие. Време, в което родовата памет е отгледала бъдещата концепция за национално самочувствие.

Сценограф и костюмограф на спектакъла е Гергана Лазарова-Рънкъл, която е част от екипа на габровския спектакъл. Във визията ѝ за театралното пространство са включени картини, които пресъздават затворени и отворени пространства, улици, присъщи за епохата, бита и нравите на София от края на XIX век.

За написването на пиесата авторката Гергана Змийчарова е изследвала многочислени архивни документи, банкови извлечения, преса от интервала към 1894 година, преписка сред исторически персони, свързани с издаването на романа „ Под игото “, спомените на майката на писателя Съба Вазова. По думите ѝ „ Под игото – 1894-та “ се базира доста повече на документални изследвания, в сравнение с литературна нереалност. Освен чисто фактологичната част, Гергана Змийчарова е проучила предходни литературни проучвания и исторически документи, съхранени в Народната библиотека „ Кирил и Методий “, Националния книжовен музей и къщата музей „ Иван Вазов “ в София. Като конструкция в текста на постановката се преплитат авторовата нереалност, достоверна документална част и директни кореспонденции с романа „ Под игото “.

Хореографията е дело на Светлана Цвяткова, която работи с режисьора в постановката му „ Свекърва “. Фотограф на спектакъла е Росина Пенчева, която от 2013 година до в този момент е снимала множеството представления на Петринел Гочев. Тя дебютира като сценичен фотограф в неговата „ Ромео и Жулиета “, снимала е спектаклите му „ Жана д’Арк “, „ За Първото българско царство: Отшелника “, „ Свекърва “.

Зрителите имат опция да гледат постановката предпремиерно на 9 октомври и по-късно на 12 октомври, като двете представления ще бъдат от 19.00 часа на огромната сцена в габровския спектакъл. В края на месеца спектакълът ще гостува в Сопот на 20 октомври, в Карлово на 21 октомври и в Стара Загора на 9 ноември 2020 година

„ Под игото - 1894-та “ е най-новата режисура в репертоара на театъра през сезон 2020/2021, с която ще се означи и 100-годишнината от кончината на Иван Вазов през 2021 година

Билети може да закупите от касата на театъра или онлайн: за, за, за.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР