С огромно мнозинство на референдум тази седмица Дания взе историческото

...
С огромно мнозинство на референдум тази седмица Дания взе историческото
Коментари Харесай

Обединени срещу общия враг: Каква сила има новият отбранителен блок на Европа

С голямо болшинство на референдум тази седмица Дания взе историческото решение да се включи в общата отбранителна политика на Европейски Съюз. Така единствената европейска страна, която не взе участие в политиката за сигурност и защита на Съюза, най-сетне ще промени това и ще вземе присъединяване в общи учени и военни интервенции.

Това решение обаче е доста повече от решителна смяна на мнението в страната, която постоянно е враждебна към европейската интеграция. То трансформира изцяло обстановката за сигурността в скандинавските страни, като ги сближава по-тясно с техните балтийски съседи и дава на целия район капацитет за по-голямо въздействие на континента, показва " Financial Times ".

„ За първи път всички скандинавци и балтийци ще могат да вземат участие в едни и същи военни задачи, всички ще бъдем членове на едни и същи институции. Всички тези институционални разногласия и въпроси кой е член на какво ще приключат. Това е същинска повратна точка “, сподели някогашният датски министър Лике Фриис.

Друг някогашен министър председател - този на Финландия, Алекс Стуб, също уточни, че нещата са се " трансформирали изцяло ". Тази трагична смяна беше подбудена от съветската инвазия в Украйна, след която скандинавските и балтийските страни осъзнаха сериозността на съветската опасност за техния суверенитет.

„ Всичко е с помощта на Путин. Нищо не сплотява хората по този начин, както общ зложелател. Забележителна е динамичността в района сега. Можем да приказваме за „ бастион на севера “, споделя Мина Аландер, теоретичен помощник в Германския институт по интернационалните въпроси и въпроси на сигурността пред " Financial Times ".

В близката история Дания е отхвърляла предложенията на Европейски Съюз за включването към някои от структурите ѝ. През 2000 година Копенханген отхвърли да одобри еврото, само че гласуването тази седмица едно проевропейско решение за страната, която е член на Съюза от 1973 година

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР