С лозунги Стига безпътие!“, Стига обещания, искаме път!“, Запазете живота

...
С лозунги Стига безпътие!“, Стига обещания, искаме път!“, Запазете живота
Коментари Харесай

Протестът на Триград: Проблемите ни са решени ден до пладне, на парче

С лозунги „ Стига безпътие! “, „ Стига обещания, желаеме път! “, „ Запазете живота и здравето на хората! Искаме бъдеще, а не обезлюдени селища! “, „ Дела трябват, а не думи “ поданици на девинското село Триград през днешния ден излязоха на митинг.

Към тях се причисли и кметът на община Девин Здравко Иванов, който съобщи, че е подготвен да дава отговор, в случай че хората имат въпроси към него. 

Първоначалното им желание беше с жива верига да затворят пътя Девин-Кричим-Доспат. Тъй като преди два дни междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет утвърди 1,5 млн. лева за ремонт на най-опасните сектори, взеха решение да стачкуват спокойно, без да стопират придвижването.

 



 

„ С разпределяне на средства за рухналите сектори по пътя за Триград нашите проблеми са решени ден до пладне и на парче, тъй като има инженерно-геоложки отчет, направен през месец януари по самодейност на община Девин, който споделя, че пътят от Тешел до Триград е напълно злепоставен и не дава отговор на условията за сигурност. Подпорната стена не е вкопана задоволително надълбоко, водата минава под нея и унищожава пътя. Реката рецидивира. През последните 20 години шест пъти е наводняван пътят и той последователно се разрушава. Изцяло проваляне на част от подпорните стени е знак, че краят му наближава. Днес са паднали три подпорни стени, само че има още 11, за които е установено, че има риск заради подравянето им да пропаднат всеки миг. Ние желаеме нашите проблеми да не се вземат решение на парче, а да се решат трайно. Не желаеме пролетта или есента да рухнат още 2 или 3 сектора и още веднъж да бъдем затворени, още веднъж да бъдем в същата изходна позиция. Не желаеме да търсим решение, когато е към този момент късно. Искаме повсеместен ремонт на пътя от Тешел до Кестен. Това ще е повода да спрем митингите си. Към момента не сме удовлетворени, тъй като считаме, че казусът ни не е свестен изцяло “, съобщи Радост Караиванова-Чейрекова – ръководител на цивилен предприемчив комитет за избавяне на Триград.

 



 

По думите й кметът на общината Здравко Иванов заречен, че в случай че не получи държавни средства, ще изтегли заем, с който да финансират проектирането. Това се чака да се случи към месец април, а юни месец вероятно да започва социална поръчка за проектирането.

„ Вече по кое време страната ще се накани да отпусне средства за повсеместен ремонт, нямаме информация. Точно това ще е задачата ни оттук-нататък “, акцентира тя.

„ При нас напрежението се натрупа. Ако би трябвало, ще бъдем тук до края на февруари. Очаква се при започване на март да стартират строително-монтажните работи и до към 10 април да бъдат приключени двата компрометирани сектора. Благодаря на община Борино и Девин за съдействието освен за главния, само че и за обходния път “, съобщи кметът на Триград Емо Гогушев.

На въпрос какъв брой време ще бъде изцяло затворен пътят, сподели, че се чака ремонтът на един от секторите да отнеме най-малко 10 дни с цялостно затваряне. Общо на ремонт подлежат три сектора. По думите му общо към 20 дни ще има цялостно спиране.

 



 

„ Обещаха, че при изработката на първия рисков сектор ще бъде обновено придвижването с пропускане. Ако се наложи да мине кола за спешна помощ или пожарна, за това се прави обходният път за високопроходима техника, с цел да се мине през Ягодина “, разясни Гогушев.

Той е обезпокоен за интервала, когато изцяло ще се затвори пътят, тъй като няма по какъв начин да реагират, в случай че нещо случайно се случи. „ Да се надяваме, че Господ ще бъде с нас и ще оказва помощ “, добави кметът на селото.

Илко Мишев споделя, че непрекъснато се приказва за обезлюдяване на селата, а Триград една чудесна, топ туристическа дестинация.

 



 

„ Имаме обаче един-единствен път, който е мощно злепоставен и с цел да продължи да се развива като туристическо място, като перлата на Родопите, просто би трябвало да имаме път. Ние желаеме повсеместен ремонт, с цел да се спре най-сетне с тази съветска рулетка, която е ежедневна. Едва ли не чакаме да стане някакъв случай, с цел да се раздвижи страната и да създадат тези 20 км “, добавя младежът.

Той наскоро със брачната половинка и двете си деца се е върнал от София, с цел да заживеят в обичаното си отечество, само че в този момент е обезпокоен за бъдещето.

„ Как да се развиваш на място, до където не можеш да стигнеш!? Ние нямаме хеликоптери. Просто желаеме да можем на мира да си придвижваме децата до обитаемото място и да работим като всички естествени хора в тази страна “, уточни Мишев.

Сребрина е безапелационна, че към този момент не се надяват, а изискват от страната да си свърши работата.

 
И в Девин вкараха режим на уличното осветяване
След Рудозем и Смолян в Девин също вкарват режим на уличното осветяване.  " Уважаеми поданици на Община Девин, поради сериозния ръс...
Прочети повече


 

„ Триград е в Европа. Искаме страната да го покаже със незабавни дейности, с повсеместен ремонт на пътя. Това е място с извънредно красива природа, с национални обекти. Самото ждрело е толкоз красиво и заслужава да се види. Как да го покажем, като няма път до там!? Хората всеки ден рискуват живота си, преминавайки, а има сектори, които не са забележими, само че са в развой на сриване. Има доста неразучени сектори, които следва да се срутят. Искаме път, желаеме незабавни дейности от страна на страната. Не единствено празни обещания, а същински действителни дейности по най-бързия метод. Настояваме не за краткотрайно, а трайно решение “, прикани тя.

Възрастен гражданин на Триград – Юри Поюклийски, сподели, че митингът ще продължи на жълтите павета и няма да оставят нещата по този начин.

„ Доволни сме от решенията, взети до момента от държавното управление. Знаем какви са поетите задължения от страна на общината. Оставаме будни и следим. Няма да оставим общината да ни приспива с празни обещания. Няма да останем безучастни. Цялостен ремонт е решение на казуса за пътя към Триград. Няма друго. Пътят е с много компрометирани сектори. Доколкото разбрах, общо 14 са такива. Така, че пътят е за напълно ново строителство. Надявам се общината в най-скоро време да направи добър, механически изискан план, който да внесе за възобновяване на пътя напълно “, съобщи общинският водач на „ ИТН “ в Девин доктор Митко Чолаков. Той бе безапелационен, че митингът не би трябвало да се политизира.

 
С митинг поданици на девински квартал желаят чиста вода от извор „ Балдаран “ (СНИМКИ)
Плакати с надписи: „ 54 години дискриминация стигат “, „ Освен корпорации има и народ “, „ Бъдеще за Настан с...
Прочети повече


С изискването, че не би трябвало да се бави планът, арх. Джамал Чавдарлъ пък предизвести: Проектът за ремонт на пътя би трябвало да бъде съгласуван с изискванията за лов на риба и да не нарушава по никакъв метод местообитанията на рибите и речното биоразнообразие. Едно погрешно фундиране и погрешно издаване на еркери и конзоли биха затруднили тези процеси. Да не кажем след това: „ Ето, направихме пътя, но... “. Този план би трябвало да е с дълготрайна употреба и в този момент в случай че не мислим трезво за всичко, след това ще е късно. Съобразяването сигурно няма да удължи проектирането и осъществяването, просто да не се пропусне " Да създадем в този момент, пък след това ще мислим ". Нека мислим преди да го създадем!. Не дребен принос за туризма се дължи точно на рибарството! “

 



 

 

Още от ОБЩЕСТВО:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР