С балетната класика Спящата красавица Софийската опера и балет чества

...
С балетната класика Спящата красавица Софийската опера и балет чества
Коментари Харесай

Маша Илиева отбелязва 40 години творческа дейност

С балетната класика " Спящата хубавица " Софийската опера и балет празнува 40 години креативна активност на примабалерината Маша Илиева. Запомняща се е изключителната артистичност, съчетана с изрядна техника, характер и блестящо театрално наличие, на възпитаничката на академията " Ваганова " в Санкт Петербург.

В репертоара на примабалерината влизат всички огромни функции от балетния плакат на театъра в този интервал: Жизел в " Жизел ", Китри в " Дон Кихот ", Одета-Одилия в " Лебедово езеро ", Силфида в " Силфида ", Жулиета в " Ромео и Жулиета ", Аврора, Фея Люляк в " Спящата хубавица ", Мадам Ортанс в " Зорба гъркът " и доста други.

В интервала 2001-2003 година Маша Илиева е живописен началник на Националния балет в София. Тогава българската балетна аудитория за първи път се среща с творчеството на Баланчин и се слага истинската режисура на " Силфида ". От 2009 година е репетитор в Софийската опера и балет, а през 2014 година, към този момент като балетен режисьор, Маша Илиева възвръща балетната класика " Спящата хубавица " на сцената на националния ни оперен и балетен спектакъл, запазвайки достоверността на балета. Премиерата е на 14 ноември 2014 година и се радва на огромен триумф. " Романтичното в никакъв случай не си отива от душата ми - споделя тогава Маша Илиева, - тъй като без него е невъзможна нито една моя крачка в действителния живот! Балетът в " Спящата хубавица " е романтика, а романтиката е балет. По тази причина в него всичко е красиво и допустимо! "

Зрителите на Софийската опера и балет още веднъж ще могат да се насладят на " Спящата хубавица ", режисура и постановка на Маша Илиева, на 11 и 12 февруари от 19 ч. Двата спектакъла са честване на известната балерина, справедливо самопризнание за дългогодишната й работа като примабалерина, хореограф, репетитор, възпитател и балетен режисьор.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР