На 14 май за втора поредна година стартира общинската програма

...
На 14 май за втора поредна година стартира общинската програма
Коментари Харесай

От днес започват безплатни скрининги на зъбите във всички ясли в община Русе

На 14 май за втора поредна година започва общинската стратегия „ Моите зъбки – здрави и бели “ за предварителна защита и профилактика на кариеса в ранно детство при деца от 1 до 3 години, посещаващи детска ясла на територията на община Русе. Предвидено е програмата да обхване 37 яслени групи от всички 9 ясли и техните филиали. Програмата започва с Детска ясла №16 по направен график.

През 2023 година в програмата участваха над 500 деца от общински детски ясли, а анализът на резултатите от извършения скрининг сподели, че при 42% от тях се следят проблеми с денталното здраве. Най-често срещаният проблем при децата е влошена зъбна хигиена – изобилна плака при централните и латерални резци и проксимални кариеси на моларите при децата над 2 година възраст.

Скринингът ще се организира от доктор Елизабет Йорданова, доктор по дентална медицина, с еднократни стоматологични принадлежности, а самият обзор ще е под формата на игра. На всички прегледани деца ще бъдат направени карти за извършен дентален обзор с изложение на зъбния статус, които ще бъдат предоставени на родителите.

Освен финансираните от Община Русе прегледи, децата ще получат като подарък четка и паста за зъби, съобразени с възрастта им. Подаръците са обезпечени с безплатно подаяние от компания „ Рубелла Бюти “.

Родителите, които желаят децата им да се възползват от безплатните прегледи при дентален доктор, би трябвало да попълнят осведомено единодушие и да го дават на шефа на детската ясла, която посещава детето им. Не е належащо да се дават здравни книжки на децата, защото прегледите не са обвързани с НЗОК.

Посещенията от зъболекаря ще се проведат по отношение на авансово направен график за всяка ясла и ще са съобразени с режима на всяка яслена група.

Реализирането на сходна стратегия е от извънредно значение, защото кариесът в ранното детство е най-широко публикуваното хронично, бактериално и поведенческо заболяване на твърдите зъбни тъкани, което визира най-често циркулярно вестибуларните или лингвалните повърхности на горните краткотрайни резци и молари на деца в ранна детска възраст. Кариесът всекидневно протича бързо и постоянно води до разрушение на цялата корона на зъба. Разрушаването на горните резци води до проблеми с говора и смяна в захапката.

Сред аргументите за появяването на кариеса в ранното детство са:

• Честа приложимост на сокове, подсладени питиета и храни, богати на захари;

• Липсваща или неприятна орална хигиена;

• Продължително нощно хранене с в допълнение подсладено мляко;

• Бактерията S. Мutans.

Програмата планува провеждането на безвъзмездни профилактични прегледи от дентален доктор и запознаването на родителите и личния състав в детските ясли с казуса на кариеса на ранното детство. За децата в яслените групи са готови съобразени с възрастта им просветителни материали и играчки, с които педагозите от време на време под формата на игри ще насочват вниманието на децата към поддържане на добра орална хигиена.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР