С 500 лева се очаква да скочи издръжката на едно

...
С 500 лева се очаква да скочи издръжката на едно
Коментари Харесай

КНСБ: Средната заплата у нас не стига за издръжката на живота

С 500 лв. се чака да скочи издръжката на едно тричленно семейство до края на годината, демонстрират изчисленията на КНСБ. От синдиката пресмятат, че влошената икономическа среда у нас покачва сензитивно издръжката. Ако през второто тримесечие на тази година минималната прехрана на един човек е 1268 лв., то през четвъртото тя се чака да скочи до 1520 лв.. За семейство с едно дете за второто тримесечие минималният бюджет е малко над 2200 лв., а в края на година прогнозите са да доближи 2700 лева Тоест, с цел да можем да покрием базисните си потребности, даже междинното за страната заплащане скоро няма да ни стига.

" В момента междинната работна заплата е 1730 лв., само че тя е без необлагаем най-малко. Като свалиш това, което плащаш за налог и осигуровки на този човек - излиза малко под 1500 лева Тоест ние не можем да догоним инфлацията. Представете си какви заплати би трябвало да получават двамата родители, с цел да устоят това дете ", съобщи Мика Зайкова, икономист. Сметките на икономистите демонстрират, че заплатата, която може да покрие най-малко базисните ни потребности в края на годината, ще бъде най-малко 1900 лв..

Прогнозите на експертите не вещаят по-добри времена, като упованията са проблемите на водещите европейски стопански системи да задълбочат усложненията и на родната стопанската система, а оттова - и на всеки един от нас.

" Процесите в България няма да закъснеят доста. Защото немската стопанска система се прави оценка, че ще навлезе в криза в края на годината. Освен това в еврозоната регистрираха инфлация 8,9 % последно от началото на годината. А ние сме малко над 17 %, вървим изпреварващо, както постоянно, и ми се коства напълно допустимо до края на годината да качим инфлацията до 20 % ", изясни за Българска национална телевизия икономистът Румен Гълъбинов.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР