Рядко хибридно слънчево затъмнение ще стане за зрителите си може

...
Рядко хибридно слънчево затъмнение ще стане за зрителите си може
Коментари Харесай

Започна рядко хибридно слънчево затъмнение. Ще продължи до 9:59 ч. българско време

Рядко хибридно слънчево затъмнение ще стане за феновете си може би спектакълът на живота им, когато Луната закрие Слънцето над Австралия, Източен Тимор и източните индонезийски острови.

На 20 април наблюдаващите на небето в района ще видят сянката на Луната да минава пред Слънцето, скривайки я
като златна монета в магическо шоу, преди да се плъзне,
с цел да я разкрие в цялата й огнена популярност.

Траекторията на затъмнението ще стартира в южната част на Индийския океан и ще премине през елементи от Западна Австралия и Южна Индонезия. Частично феноменът ще бъде забележим в по-голямата част от Индонезия и Австралия.

Макар че сме
надалеч от зоната на слъневото затъмнение
от 20 април 2023 г, въпреки всичко ще имаме опция да го следим отдалечено. Сайтът Time&Date ще включва излъчвания в действително време и съществена информация.

Затъмнението ще стартира в 1:34 UTC на 20 април (4:34 българско време) и ще приключи в 6:59 UTC (9:59 българско време), посочва Time&Date.

Подобно хибридно нещо се случва, когато Луната е прекомерно покрай Земята, с цел да блокира изцяло Слънцето. То ще наподобява като цялостно затъмнение в някои елементи на света, а в други ще наподобява пръстеновидно.

При цялостно слънчево затъмнение Луната изцяло блокира слънцето, което разрешава
тънките влакна на слънчевата корона
да бъдат следени за малко с просто око. При пръстеновидното слънчево затъмнение обаче Луната е прекомерно надалеч от Земята, с цел да блокира изцяло Слънцето, създавайки ореол от горяща плазма към външните краища на Луната, който поврежда очите, в случай че се гледа без очила за затъмнение.

Дали феновете ще видят затъмнението като цялостно или пръстеновидно затъмнение зависи от това къде са ситуирани по извитата повърхнина на Земята по отношение на Луната. Повечето наблюдаващи на затъмнение ще видят
пръстеновидно слънчево затъмнение,
само че тези, които се окажат под тънка тапътека, минаваща от до Западна Австралия, ще станат очевидци на цялостно затъмнение.

Освен това две точки ще показват на феновете затъмнението, преминаващо от пръстеновидно към цялостно и назад, само че те са в средата на Индийския океан.

В Австралия цялостното слънчево затъмнение се вижда единствено в едно обитаемо място – дребния и далечен град Ексмаут, където се чака многохилядни тълпи да се стичат, с цел да станат очевидци на
съвършеното нареждане на Слънцето, Луната и Земята.
За локалните австралийци – които са употребявали небето за навигация и в тяхната митология – слънчеви затъмнения като тези съставляват късото свързване на Лунния мъж и Слънчевата жена, които другояче се преследват един различен из небето. Редките слънчеви затъмнения се считат от доста общности за неприятна прокоба.

На 14 октомври ще има пръстеновидно слънчево затъмнение. Траекторията на
затъмнението ще стартира от Тихия океан край крайбрежията на южна Канада
и ще премине през югозападната част на Съединените щати и Централна Америка, Колумбия и Бразилия. Частично затъмнение ще бъде очевидно в огромна част от Северна и Южна Америка.

И то няма да може да се следи от България.

За успокоение, на 5 май ще можем да забележим отчасти лунно затъмнение.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР