Слънчевият цикъл 25 със сигурност не е толкова кротък, колкото

...
Слънчевият цикъл 25 със сигурност не е толкова кротък, колкото
Коментари Харесай

Засякоха ново слънчево изригване

Слънчевият цикъл 25 сигурно не е толкоз мирен, колкото предходния. Активността на Слънцето доближава своя връх и сме очевидци на слънчеви стихии, изхвърляния на коронарна маса и гео магнитни стихии с активност, невиждана от години. А неотдавна станахме очевидци на най-силното си слънчево изригване за този цикъл.

Изчисленията демонстрират, че изригването преди броени часове е било със мощ X 8.7, което е доста по-силно от изригванията през предходната седмица. Светлината, освободена от събитието, е била толкоз енергична, освободена в крайния ултравиолетов диапазон, че е йонизирала горната част на атмосферата. Това от своя страна провокира радиозатъмнение над Северна и Южна Америка, което ще засегне самолетите и корабите, които разчитат на сигнали под 30 MHz.

Йонизацията също по този начин кара атмосферата да се надува, което усилва съпротивлението на спътниците в ниска околоземна орбита. Те ще би трябвало да бъдат маневрирани назад от Земята . Слънчевите изригвания могат също по този начин да нарушат връзките със спътници .

Източникът на мощното изригване е слънчевото леке AR 3664. От тази област към този момент бяха следени няколко мощни изригвания предходната седмица, в това число второто по мощ за този цикъл. Слънцето също по този начин освободи няколко изхвърляния на коронарна маса (CME), които се удариха в нашата планета, създавайки красивото аврорално шоу, следено предишния уикенд, написа VESTI.

" Тогава слънчевото леке се намираше навръх забележимата страна на Слънцето и петното беше очевидно с просто око. То е 16 пъти по-голямо от нашата планета! Тъй като Слънцето се върти, в този момент петното е встрани, тъй че го виждаме единствено в профил.Ако това се беше случило предходната седмица, може би щяхме да измерим по-голямо изригване ", се споделя в обява на Центъра за прогнозиране на галактическото време към Националната океанска и атмосферна администрация.

" Област 3664 създаде още едно рентгеново изригване, до момента в който се движи оттатък западния безоблачен лимб!!! Този път това беше изригване с магнитуд Х8,7, най-голямото за този безоблачен цикъл! Поради местоположението си всяка CME, обвързвана с това изригване, евентуално НЯМА да окаже геомагнитно влияние върху Земята ", се споделя още в обявата.

Възможно е през днешния ден да се следи леко повишение на авроралната интензивност, защото освободената CME ще премине около Земята . За страдание, няма да има нищо толкоз трагично, колкото предишния петък.

Слънчевият цикъл трае 11 години, като има пик на интензивността и най-малко. Най-интензивните събития нормално се случват към пика (който може да настъпи всеки ден), само че от време на време има и отклонения. Това изригване е десетото по мощ през този век.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР