Учени открили, че в отровата на змии и паяци виреят

...
Учени открили, че в отровата на змии и паяци виреят
Коментари Харесай

Какво не знаете за змийската отрова?

Учени разкрили, че в отровата на змии и паяци виреят бактерии, които могат да причинят спомагателни затруднения при лекуване след захапване.

Бактериите са съобразителни дребни организми. Те могат да живеят на някои от най-странните и негостоприемни места на нашата планета - сухи пустини, токсични киселинни езера, даже надълбоко в земната кора под океанското дъно.

Но учените откриха неотдавна ново, изцяло ненадейно местообитание за издръжливите дребни микроби: отровата на змиите и паяците. Това опонира на съществуващото мнение, че тези токсини съдържат антимикробни съединения, което съгласно учените значи, че съставляват стерилна среда, в която микробите не могат да виреят.

Обратното изобретение значи, че бактериите, които предизвикват инфекции, могат да се намират в отровата още преди ухапването на жертвата , което допуска, че всеки ухапан от змия или паяк може да се нуждае от лекуване на зараза.

" Установихме, че всички отровни змии и паяци, които изследвахме, имат бактериална ДНК в отровата си ", отбелязва молекулярният биолог Стергиос Мосхос от Университета Нортумбрия, Англия.

" Обикновените принадлежности за диагностика не съумяват да разпознават вярно тези бактерии - в случай че сте инфектирани с тях, лекарят ще ви даде неверни антибиотици, което може да утежни ситуацията. "

Въпреки че дълго време смятахме, че отровата би трябвало да е стерилна, инфектираните ухапвания не са такива. До три четвърти от жертвите на змийско захапване развиват инфекции в раните от захапване, които нормално се дължат на вторична зараза от бактерии, които живеят в устата на змията, останали в какавидата на нейната жертва.

Неотдавнашни изследвания демонстрираха, че устата на неотровните змии е по-стерилна от тази на отровните – чудноват факт, като се имат поради антимикробните съединения, открити в отровата, както и че бактериите, открити в нея, евентуално са локални, а не колонизирани от микрофлората на плячката.

Мосхос и сътрудниците решили да схванат дали отровата и отровните жлези могат да бъдат източник на спомагателните бактерии и в случай че е по този начин, по какъв начин микробите са се приспособили да живеят в това, което за тях би трябвало да е извънредно враждебна среда.

Те взели проби от отровата и апарата за отравяне на пет типа змии: бухнал адер Bitis arietans, черноврата плюеща кобра Naja nigricollis, елементарен ланцетник Bothrops atrox, западна диамантена гърмяща змия Crotalus atrox и крайбрежен тайпан Oxyuranus scutellatus.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР