Руският президент Владимир Путин предупреди снощи ЕС да не проявява

...
Руският президент Владимир Путин предупреди снощи ЕС да не проявява
Коментари Харесай

Путин: Не ми се иска Европа да прояви слабост, както България с Южен поток

Руският президент Владимир Путин предизвести нощес Европейски Съюз да не демонстрира уязвимост при решаването на газовите въпроси, съобщи ТАСС. Не ми се желае Европа да прояви уязвимост и да не може да отбрани своето присъединяване в плана " Северен поток 2 " както в миналото България в " Южен поток ", сподели Путин на взаимна конференция в Санкт Петербург с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

 © Българска телеграфна агенция
" България под напън извън се отхвърли от този план, в този момент те съжаляват, в този момент приказват за това да получат наш газ към този момент през " Турски поток ", означи съветският президент.

" Много ми се желае цяла Европа да не наподобява като България, която прояви такава уязвимост и некадърност да отбрани своите национални ползи ", добави Путин.

Руският президент напомни печалната орис на плана " Южен поток ", отбелязва ТАСС.

" Българските сътрудници ни увериха, че ще се борят до дъно за " Южен поток ", защото това дава отговор на националните им ползи ", сподели Путин. Той уточни, че газопроводът би " повишил геополитическия статут (на България) като страна транзитьор в Европа, някъде под 400 милиона евро на година просто по този начин, просто тъй като тръбата минава през тяхна територия ". Българската страна разчиташе да сътвори няколко хиляди работни места (с " Южен поток " ), добави Путин.

Руският президент акцентира, че е приказвал в детайли по въпроса на енергиен конгрес в Москва. " Искам да ви уверя, че Русия е била, и абсолютно постоянно ще бъде благонадежден снабдител, включително и тъй като тази тръбопроводна система идва напряко от първоизточника, напряко от Ямал, от Сибир ", сподели той.

Путин сложи акцент върху обстоятелството, че тази газотранспортна система е лишена от директни опасности.
Приветствам позицията на Австрия в поддръжка на построяването на газопровода " Северен поток 2 ", сподели съветският президент.

Австрийският канцлер даде да се разбере, че европейските сътрудници на плана са заинтригувани от неговата реализация.

" Искам да ви уверя, че европейските страни, участващи в този план, го поддържат. Те гледат на него позитивно и желаят да (го) осъществят взаимно ", съобщи Курц.

В същото време австрийският канцлер акцентира, че " за нас е значимо да бъдат взети поради ползите на Украйна, като значима страна транзитьор (на газ) ".

" Съгласни сме, че в Европа има мощна заинтригуваност от евтини и постоянни доставки на газ и такава нужда съществува, в случай че желаеме да си осигурим енергийна сигурност. За да бъде обезпечена енергийната сигурност, ние считаме, че е належащо огромно количество източници на сила, също по този начин е рационално едно несъмнено многообразие на енергийните направления ", съобщи Курц, наблягайки поддръжката на Австрия и другите европейски сътрудници за плана " Северен поток 2 ".

Путин отбрани пламенно планувания газопровод сред Русия и Германия като стопански изпълним и изрази вяра, че европейските страни ще съумеят да удържат на натиска на Съединените щати за пропадане на плана, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията напомня, че Съединени американски щати и някои страни от Европейски Съюз са срещу " Северен поток 2 " с аргумента, че той ще ускори енергийната взаимозависимост на Европа от Русия. Съединените щати също така са заинтригувани да продават повече полутечен природен газ в Европа.

По-рано представители на американското държавно управление предизвестиха, че Съединени американски щати може да наложат наказания във връзка със " Северен поток 2 ". В тази връзка Путин акцентира, че съветският газ, доставян по тръбопроводи, е доста по-евтин от американския полутечен газ.

Би било " неуместно и прахосническо " Европа да избере по-скъп вид, навреждайки на своите консуматори и на световната си конкурентоспособност, сподели съветският президент, представен от АП.

Агенцията отбелязва, че Украйна, която е основният директен път за съветските газови доставки за Европа, е твърдо срещу плана " Северен поток 2 ", защото се притеснява, че ще загуби ролята си за преноса на газ.
Във връзка с коментара на Курц, че ползите на Украйна като основна страна транзитьор би трябвало да бъдат предпазени, АП напомня, че Путин по-рано е заречен да обмисли продължение на газовия пренос през тази страна, в случай че тя уреди собствен търговски спор с Русия за остарели доставки.

Москва и Киев са въвлечени в спор, откогато през 2014 година проруският президент на Украйна Виктор Янукович бе свален от власт след протест. В отговор Русия анексира украинския Кримски полуостров, а проруски сепаратисти откриха надзор над територии в Източна Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР