Руският писател сатирик и критик на Кремъл Виктор Шендерович съобщи

...
Руският писател сатирик и критик на Кремъл Виктор Шендерович съобщи
Коментари Харесай

Писател критик на Кремъл напусна Русия

Руският публицист сатирик и критик на Кремъл Виктор Шендерович заяви през днешния ден, че е напуснал Русия, тъй като се опасява, че против него ще бъде заведено наказателно дело за клюка, откакто управляващите го оповестиха за " задграничен сътрудник ", съобщи Ройтерс.

" Отпътуването ми е тъкмо това, което Кремъл ме подтикваше да направя през последните 20 години на безкрайни и демонстративни закононарушения, ориентирани против мен ", написа 63-годишният Шендерович във " Facebook ". Той не разкри къде се намира.

Критикът на Кремъл беше разгласен през декември за " задграничен сътрудник " от съветското министерство на правораздаването. То употребява този термин, който има отрицателни конотации, свързани със руската ера, и предходната година ускори репресиите против опозицията. Хората, квалифицирани като " задгранични сътрудници ", се изправят пред редица бюрократични условия.

Шендерович от години е в спор с съветските управляващи. Някога той водеше сатиричното предаване по националната телевизия - " Марионетки ", в което осмиваше политици, измежду които и преди малко пристигналия на власт президент Владимир Путин. Предаването беше свалено от ефир през 2002 година

Шендерович е изострен критик на положението на съветската политика и неговата позиция получаваше публичност единствено в няколко медии като демократичното радио " Ехото на Москва " или новинарския онлайн канал " Дожд ", отбелязва Ройтерс.

Миналата година той бе наказан от предприемача Евгений Пригожин да заплати 100 хиляди рубли (1330 долара) за мнения, които е направил по негов адрес в ефира на радио " Ехото на Москва ". Пригожин е упрекнат от Съединени американски щати за интервенция в изборите и за разпространяване на зловредно въздействие по света - нещо, което предприемачът отхвърля.

Миналия месец компанията на предприемача " Конкорд " съобщи, че e подала иск против Шендерович - обвинявания, по които той може да получи до 5 години затвор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР