Руските източници продължиха да обсъждат по-големи от обичайните украински сухопътни

...
Руските източници продължиха да обсъждат по-големи от обичайните украински сухопътни
Коментари Харесай

ISW: Новите украински действия изглеждат по-мащабни

Руските източници продължиха да разискват по-големи от нормалните украински сухопътни интервенции на източния (левия) бряг на Херсонска област на 19 октомври. Украинските сили евентуално поддържат лимитирано наличие в някои региони на източния бряг покрай бреговата линия на река Днепър и железопътния мост Антонивски.
Известният съветски блогър, който инициира съветската полемика за украинските офанзиви на източния бряг на 18 октомври, съобщи на 19 октомври, че две украински диверсионно-разузнавателни групи от бригада на украинската морска пехота са пресекли река Днепър, победили са съветските войски в региона и са спечелили плацдарм в село Кринки (30 км източно от град Херсон и на към 2 км във вътрешността от брега на река Днепър). Това заключи Институтът за проучване на войната (ISW).
Блогърът твърди, че съветската пехота е контраатакувала и е изтласкала украинските сили назад към покрайнините на селото, само че означи, че украинските войски към момента управляват някои къщи в Кринки и чакат подкрепления да дойдат в региона.
Друг съветски блогър твърди, че украинските сили са употребявали повече жива мощ при офанзивите против Кринки, в сравнение с при предходните офанзиви. Няколко съветски източника, в това число окупационният началник на Херсонска област Владимир Салдо, настояват, че съветските сили са съумели да изтласкат украинските сили от региона Пойма-Пищановка-Пидстепно (15 км източно от град Херсон) до бреговата линия на река Днепър и до позиции под железопътния мост Антонивски. Украинските сили се пробват да си починат и да се прегрупират под непрекъснатите съветски въздушни и артилерийски удари.
Украинският общоприет щаб също безмълвно призна интервенции на източния бряг и заяви на 19 октомври, че съветските въздушни удари са блъснали Пищановка, което допуска, че украинските сили работят в града.
Докато съветските източници не престават да оферират леко разминаващи се изказвания за мащаба на украинските офанзиви на източния бряг, ISW продължава да твърди, че актуалните украински дейности наподобяват по-мащабни от следените по-рано тактически набези, а наличните геолокационни фрагменти демонстрират, че украинските сили поддържат наличие по продължение на бреговата линия и покрай Антонивския железопътен мост макар съветските контраатаки.
Сателитни изображения, оповестени на 18 октомври, допускат, че украинският удар на ATACMS по летището в град Луганск евентуално е развалил няколко хеликоптера на 17 октомври. Украински и съветски източници усилиха сателитните изображения, показващи последствията от украинския удар по летището в град Луганск.
Украински офицер от запаса проучва фотосите и допусна, че ударът е развалил минимум пет съветски хеликоптера и може да е засегнал други транспортни средства на летището.
Офицерът съобщи, че следите от изгаряне на перона (рампа) на летището удостоверяват украинския удар с касетъчни муниции и означи, че голям брой хеликоптери са останали на летището в град Луганск, отразявайки модела на летището в Бердянск (другото място, ударено с ATACMS на 17 октомври). Украински военни източници оповестиха по-рано, че украинските удари са унищожили девет хеликоптера, една противовъздушна ракетна установка, особено съоръжение, хранилища за муниции и инфраструктура на пистата, макар че ISW не може изцяло да удостовери тези съветски загуби сега.
Украински публични лица оповестиха на 19 октомври, че украинските сили са свалили пет съветски самолета с неподвижно крило през последните 10 дни в Донецка област на фона на огромни загуби на съветска наземна техника покрай Авдиевка. Командирът на украинската Таврийска група сили бригаден военачалник Александър Тарнавски заяви на 19 октомври, че украинските сили са свалили пет самолета с неподвижно крило, в това число минимум един изтребител Су-25, в Донецка област.
Говорителят на украинската Таврийска група сили полковник Александър Щупун съобщи, че съветските сили употребяват най-вече щурмови самолети за нанасяне на въздушни удари, само че самолетите са неефективни в обхват, което принуждава съветските самолети да летят по-близо до фронтовата линия и води до загуба на пет самолета за 10 дни. Щупун съобщи, че има непотвърдени известия, че украинските сили са развалили спомагателни съветски самолети. Shutpun заяви, че съветските сили също експлоатират изтребители Су-34 и Су-35 в посока Таврийск, само че че съветските сили не летят с тези самолети покрай фронтовата линия от боязън от украинската противовъздушна защита. Руските сили претърпяха обилни загуби на транспортни средства от минимум 45 танка и бронирани машини, на стойност минимум една батальонна тактическа група, в първите дни на офанзивата край Авдиевка.
Съобщението на Тарнавски демонстрира, че съветските сили не престават да заплащат високи разноски за материални средства, с цел да поддържат продължаващите старания в Авдеевка, и продължаващите загуби на материални средства евентуално ще продължат да забавят темпото на съветското нахлуване в региона.
Украинските сили са напреднали на юг от Бахмут и в западната Запорожка област на фона на траяли контраофанзивни интервенции на 19 октомври. Украински боец съобщи, че украинските сили са постигнали неизяснен триумф покрай Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут), Андреевка (10 км югозападно от Бахмут) и Курдюмивка (13 км югозападно от Бахмут) и напредва в съветската отбранителна линия към Опитне (3 км южно от Бахмут). Говорителят на украинската Източна група на силите капитан Иля Йевлаш съобщи на 18 октомври, че украинските сили са напреднали през железопътната линия в неопределени региони южно от Бахмут.
Руски източници също настояват, че украинските сили са напреднали през железопътната линия в Клещеевка на 18 октомври.
ISW към момента не е забелязал образно удостоверение за украински войски, настоящи оттатък железопътната линия източно от Клещеевка. Украинският общоприет щаб и други украински военни източници оповестиха, че украинските сили са съумели на юг от Роботине и югозападно от Вербове (10 км източно от Роботине). Украинският боен наблюдаващ Константин Машовец съобщи, че украинските сили са изтласкали съветските сили от позиции покрай Вербове и са напреднали сред 1,5-1,6 км в съветските отбранителни линии в неуточнена част от фронта на Роботине.
Руските сили направиха поредност от ракетни и безпилотни удари против Украйна в нощта на 18 против 19 октомври. Украинските военновъздушни сили оповестиха, че съветските сили са изстреляли пет балистични ракети Искандер-М, една ракета С-300, една крилата ракета Х-59, друга неидентифицирана ракета и девет дрона Shahed-131/136 в Украйна.
Украинските Военновъздушни сили оповестиха, че украинските сили са свалили ракетата Х-59 и три дрона.
Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с външния министър на Северна Корея Чое Сон Хуей в Пхенян, Северна Корея на 19 октомври, евентуално част от продължаващите съветски старания за снабдяване на спомагателни муниции от Северна Корея. Лавров съобщи, че руско-севернокорейските връзки са достигнали " качествено ново стратегическо равнище ".
Лавров също по този начин съобщи, че руско-севернокорейската междуправителствена комисия ще се срещне на неуточнена дата през ноември, с цел да разиска минно/геоложко, енергийно, комерсиално, икономическо и техническо съдействие. ISW по-рано оцени, че Русия може да се интересува от някои форми на софтуерно и отбранително съдействие със Северна Корея в подмяна на даване на артилерийски муниции, стига сходно съдействие да не води до вторични наказания против Русия.
Руски блогър означи, че украинските сили сполучливо и асиметрично източват съветските запаси в продължаващите настъпателни интервенции. В поредност от дълги изявления в Telegram на 19 октомври блогърът означи, че украинските сили целеустремено организират настъпателни интервенции, с цел да изтощят лимитираните съветски запаси, като в същото време запазят личните си запаси във допустимо най-голяма степен.
Блогърът твърди, че положението на съветската пехота е в най-ниската си точка във войната и акцентира, че украинските сили се възползват от обстоятелството, че Украйна знае, че Русия няма да организира обща готовност.
Тези наблюдения значително подхождат на оценката на ISW, че на съветските сили значително им липсват висококачествени запаси и се борят да генерират, образоват и устойчиво разпростират запаси, с цел да запушат дейно дупките във фронтовата линия и да организират настъпателни интервенции, вместо това разчитайки значително на странично преразпределение на тактическо равнище.
ISW също по този начин по-рано видя, че украинските сили са заели съветски войски в несъразмерен градиент на безсилие по доста сериозни браншове на фронтовата линия. Анализаторът от Royal United Services Institute доктор Джак Уотлинг означи по сходен метод на 19 октомври, че до момента в който украинските сили могат да продължат да нанасят висок % на загуби на съветските сили, " става допустимо да се потисне способността на Русия да образова задоволително нови войски към стандарта, нужен за дейно водене нападателни дейности. "
Съобщава се, че съветското министерство на защитата (МО) продължава напъните си да изтласка остатъците от групата Вагнер от Сирия. Свързан с Кремъл съветски милблогър разшири изказванията на 19 октомври, че съветското МО и сирийските сили, за които се твърди, че работят под въздействието на съветското МО, се пробват да изтласкат силите на Вагнер, ситуирани покрай Палмира, отвън Сирия.
Руски вътрешен източник, който твърди, че има връзки с групата Вагнер, твърди, че " Ислямска страна " и други екстремистки групи евентуално ще се възползват от изтеглянето на Вагнер от Сирия, като в допълнение дестабилизират района.
Известен глас в съветското осведомително пространство насочи двама членове от вътрешния кръг на съветския президент Владимир Путин с обвинявания в корупция. Руският юрист Кирил Качур, който Руският следствен комитет упрекна задочно за заграбване и рушвет през 2022 година и който твърди, че има вътрешна информация за вътрешната политика на Кремъл, упрекна ръководителя на съветското външно разузнаване Сергей Наришкин и съветския министър председател Михаил Мишустин в причиняване на над един трилион рубли (10,3 милиарда долара) вреди за съветската стопанска система посредством подкупи и данъчни облекчения от съветски предприемачи след назначението на Мишустин за началник на съветската Федерална данъчна работа през 2010 година
Качур също подлага на критика предприемача Александър Удодов, генерала от Федералната работа за сигурност (ФСБ) Иван Ткачев и полковника от ФСБ Сергей Натаров за това, че са разрешили и са защитили Мишустин.
Жалбата на Качур се концентрира по-специално върху настоящото неприятно положение на съветската стопанска система и негативното влияние на такава висока парична загуба на фона на по-широкия съветски фокус върху федералния бюджет. Качур твърди, че съветският Следствен комитет и ФСБ сега проверяват Мишустин и Наришкин; ISW не е забелязал удостоверение на изказванията на Качур от други съветски източници и съветски публични лица не са коментирали тези изказвания.
Руски федерален индивид (регион) се пробва да компенсира дефицита на работна ръка в отбранителния си бранш, като оглавява самодейност за разрешаване на някои малолетни да работят при рискови условия. Република Татарстан приготвя предложение за изменение на своя кодекс на труда, с цел да разреши на съветски малолетни на възраст 16-18 години да работят в рискови условия на срочен контракт заради дефицит на личен състав.
Комитетът на Държавната дума на Русия по труда, обществената политика и въпросите на ветераните Ярослав Нилов изрази поддръжка за разрешаването на някои младежи да работят в отбранителните предприятия и означи дефицита на работна ръка в цялата промишленост, в това число в заводите за произвеждане на самолети и в концерна Калашников, производител на дребни оръжия.
Руският новинарски вестник Комерсант означи, че предлагането приканва съветското федерално държавно управление да позволи несъгласията във федералните политики за детския труд и сходна резолюция евентуално ще разреши на други федерални субекти да одобряват законодателство, сходно на предлагането за Татарстан. В Татарстан също по този начин се обитава цех за произвеждане на дронове Shahed и има известия, че студенти работят в завода. Този закон може да разреши на съветските управляващи да експлоатират детски труд за производството на дронове Shahed.
Съобщава се, че свързаната с съветското МО частна военна компания (ЧВК) " Редут " се състои от съветски ветерани от Афганистан и някогашен личен състав на Спецназ. Известен съветски блогър твърди, че е разговарял с личния състав на Redut PMC, който съгласно известията е служил в Афганистан или като Spetsnaz, и че тези бойци настояват, че Redut значително работи без публични военни звания и личен състав, вместо това единствено заема позиции.
Персоналът твърди, че няма обилни разлики в заплащането сред ролите; Съобщава се, че минимум опитните бойци получават заплати от 230 000 рубли (2369 долара), до момента в който заместник-командир на бригада получава заплата от 260 000 рубли (2678 долара).
Блогърът твърди, че ЧВК Редут също има своя лична подчинена рота от наказателни набори " Сторм-Z ".
Руското военно командване евентуално е трансферирало 45 мобилизирани съветски военнослужещи в подразделенията на " Буря-Z " като възмездие за отвод да се бият след обществена тъжба. Ръководителят на украинската Луганска област Артем Лисохор заяви, че съветското военно командване е трансферирало 45 мобилизирани военнослужещи от съветския 12-ти гвардейски танков полк (4-та гвардейска танкова дивизия, 1-ва гвардейска танкова войска, Западен боен окръг) в поделение " Шторм-З ", откакто ги затвори на 7 октомври за отвод да се бие в посока Купянск.
Лисогор съобщи, че публичното неодобрение е предиздвикало съветското военно командване да освободи личния състав след седмица затвор. ISW неотдавна заяви на 14 октомври, че съпругите на тези чиновници се оплакват от задържането им, откакто частта претърпя 300 жертви по време на несполучливо нахлуване в посока Купянск.
Беларуското държавно управление заяви на 19 октомври, че беларуският президент Александър Лукашенко е подписал декрет за даване на беларуско поданство на 262 украински цивилни, в това число 16 деца.Беларуското държавно управление съобщи, че Беларус е предоставило поданство на 6814 украински жители от 9 август 2021 година ISW по-рано заяви за персоналната виновност на Беларус и Лукашенко за насилственото депортиране на украински цивилни в Беларус по време на съветското пълномащабно навлизане в Украйна.
Руските държавни медии лъжливо се пробват да показват Украйна като потискаща религиозните свободи, с цел да дискредитират обществено Украйна. Руските държавни медии оповестяват за гласуването на украинската Върховна Рада на 19 октомври за възбрана на обвързваните с съветската страна религиозни организации и настояват, че гласуването е част от " преследването " на свързаната с съветската страна Украинска православна църква-Московска патриаршия (УПЦ МП).
Както ISW заяви по-рано, УПЦ Министерство на правосъдието не е самостоятелна религиозна организация, а уголемение на съветската страна, която даде военна поддръжка за първичното навлизане на Русия в Украйна през 2014 година и войната през 2022 година
Кремъл по-специално се стреми да се показа като религиозно търпелив, до момента в който интензивно преследва украинските православни християни и религиозните малцинства в окупирана Украйна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР