Русия спира участието си в Договора за съкращаване на стратегическите

...
Русия спира участието си в Договора за съкращаване на стратегическите
Коментари Харесай

Русия спря участието си в договора за ядреното оръжие

Русия стопира присъединяване си в Договора за редуциране на стратегическите нападателни оръжия със Съединени американски щати. Новината заяви президентът Владимир Путин. Той добави, че Москва е подготвена да организира тествания с нуклеарно оръжие и още веднъж упрекна Запада в това, че е почнал войната в Украйна.

Путин сподели това в годишната си тирада за положението на нацията към двете камари на Народното събрание - Държавната Дума и Съвета на федерацията. Обичайното време за такова слово на президента е през декември, само че тогава Путин го отсрочи.

Речта му идва единствено три дни преди годишнината от пълномащабното навлизане на Русия в Украйна и на фона на предстояща нова атака на фронта напролет.
 Залата беше претъпкана. Периодично всички ставаха на крайници и ръкопляскаха на президента, демонстрирайки единна позиция.
Русия " стопира присъединяване си в Договора за стратегически и нападателни оръжия ", сподели Путин във вторник. " Не излиза от контракта, а просто стопира присъединяване си ", посочи той.

Става дума за последния интернационален за надзор над нуклеарните въоръжения сред Съединени американски щати и Русия. Споразумението е последният значим механизъм за ограничение на тези оръжия след края на Студената война.

Нов СТАРТ влезе в действие през 2011 година и беше продължен за още пет години през 2021 година Той лимитира броя на нуклеарните бойни глави, които Съединени американски щати и Русия могат да разположат, както и броя на наземните и подводните ракети и бомбардировачи, които да ги доставят.

На 1 февруари Съединените щати упрекнаха Москва, че се отклонява от отговорностите си по контракта във връзка с инспекциите на съветска територия. Тогава от Държавния департамент споделиха, че " отводът на Русия да сътрудничи на инспекционните действия не разрешава на Съединени американски щати да упражняват значими права по контракта и заплашва жизнеспособността на американско-руския надзор на нуклеарните оръжия ".

Сега обаче Путин сподели, че самият Запад е почнал да зачертава " наследството и от Ялта, и от Потсдам, да демонтира системите за сигурност и надзор на въоръженията ". Той добави, че Министерството на защитата и " Росатом " би трябвало да обезпечат подготвеност за изпитване на нуклеарно оръжие, в случай че това създадат Съединени американски щати.

По време на речта си Путин продължи да назовава войната " специфична военна интервенция " и сподели, че Русия не води война с украинския народ. Той още веднъж назова украинските управляващи " нацистския киевски режим ".

Президентът и депутатите на Украйна са определени на свободни избори и измежду тях няма представители на неонацистки обединения.

По думите на Путин от вторник Западът е станал причина за войната, а в този момент я ескалира, като Съединени американски щати и техните съдружници се стремят към " неограничена власт ".

Според него задачата им е и да бъде отблъсната Русия от " историческите територии, които през днешния ден се назовават Украйна " и " да откъснат територия от нашата (руската) страна ", сподели Путин.

Твърдението на Путин, че нашествието в Украйна е била предизвикана от Запада, е " парадокс ", " никой не атакува Русия ", сподели съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, представен от Би Би Си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР