Русия произведе първите ядрени бойни глави за суперторпедото “Посейдон“, които

...
Русия произведе първите ядрени бойни глави за суперторпедото “Посейдон“, които
Коментари Харесай

Русия произведе първите ядрени бойни глави за торпедото Посейдон - Оръжието на Апокалипсиса

Русия създаде първите нуклеарни бойни глави за суперторпедото “Посейдон “, които ще бъдат ситуирани на съветската нуклеарна подводница “Белгород “, съобщи ТАСС, цитирайки източник от министерството на защитата.

" Първият боекомплект за “Посейдон “ е създаден и подводницата “Белгород “ ще го получи в близко бъдеще ", сподели източникът.

През 2018 година съветският президент Владимир Путин първи разгласи новината за “Посейдон “, като сподели, че това е напълно нов тип стратегическо нуклеарно оръжие, което се зарежда от личен нуклеарен източник на сила. По време на същата тирада Путин добави, че торпедото има безграничен обхват и може да действа на изключителни дълбочини със скорост няколко пъти над торпедата, изстрелвани от елементарни подводници и други плавателни съдове.

" Те са доста тихи, много маневрени и са на процедура неуловими за врага. Няма оръжие, което може да им нанесе ответен удар в днешно време ", посочи Путин.

Какво може " Посейдон "

В началото на октомври предходната година италианският в. " Република " сигнализира, че разузнаването на НАТО е докладвало пред висшето командване, че съветската нуклеарна подводница " Белгород " е излязла в Арктика…

Опасенията са, че нейната задача е за пръв път в историята да тества свръхтихото и свръхмощно торпедо-дрон " Посейдон ", наричано постоянно " Оръжието на Апокалипсиса " и " Убиец на градове ".

" Посейдон " може да провокира радиоактивно цунами на крайбрежието, като може да бъде изстреляно от разстояние 10 000 километра (една четвърт от обиколката на земното кълбо). А радиоактивната вълна може да отнесе такива мегаполиси като Ню Йорк или Лос Анджелис.

" Посейдон " се доближава към задачата си на дълбочина 1 километър със скорост 200 км/ч. И не съществува никакъв прийом този дрон-торпедо да бъде спрян. Бойната му глава е с мощ до 100 мегатона.

Взривът на това термоядерно торпедо край крайбрежията на Британия ще вдигне гигантска вълна с височина до 500 метра, която на всичкото от горната страна ще бъде и оптимално радиоактивна. Преминавайки през Британските острови, тя ще трансформира това, което вероятно ще остане, в радиоактивна пустиня. И каква е вероятността? ", писа " Република ".

В секретни данни, с които разполага Би Би Си още от 2015 година, се споделя, че " Посейдон " са създадени с задачата " да унищожат най-важните стопански приморски градове по света, създавайки регион с висока радиоактивна замърсеност, трансформирайки на процедура тези градове в безполезни в продължение на дълго време ".

" Посейдон ", с помощта на своя нуклеарен мотор, има безграничен обхват, а не 10 000 километра, както настояват западни изнадия. При това той е многоцелево оръжие, то може да се употребява освен за удари по крайбрежието, само че и за очистване на военноморските сили на съперника (самолетоносачи, подводници и надводни кораби).

В момента в съветските Военноморски сили има две подводници, въоръжени с торпеда " Посейдон " - " Белгород " и " Хабаровск ".

Подводницата " Белгород "

" Белгород " в действителност е най-голямата подводница в света, конструирана за последните 30 години. Тя доближава дължина от 184 м, а водоизместтимостта ѝ под вода е над 30 хиляди тона.

Тя е спусната на вода през 2019 година и е в състава на Тихоокеанския флот на Руската федерация.

Може да придвижва и изстрелва до 6 торпеда-дронове " Посейдон " с нуклеарни глави до 100 мегатона.

Максималната ѝ скорост е 15 възела (надводна) и 32 възела (подводна).

Работна дълбочина на " Белгород " е 520 м, оптималната - 600 м.

Максималната самостоятелност на корабоплаване е 120 денонощия, има екипаж от 120 души.

Оборудвана е с два нуклеарни реактора всеки с мощ по 190 МВт.

Освен дроновете " Посейдон ", подводницата е въоръжена с ракети " Ветер ", " Водопад " и " Калибър " и зенитно-ракетни комплекси " Игла-С " и " Верба ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР