Русия е изправена пред още по-голям бюджетен дефицит през тази

...
Русия е изправена пред още по-голям бюджетен дефицит през тази
Коментари Харесай

Русия е изправена пред още по-голям бюджетен дефицит

Русия е изправена пред още по-голям бюджетен недостиг през тази година, в сравнение с се притесняваше до момента. Според съветската осведомителна организация " Интерфакс " в понеделник Министерството на финансите на Русия е оповестило, че след месеците януари и февруари съветският държавен бюджет към този момент се чака да има недостиг от 2,581 трилиона рубли (32,3 милиарда евро). Това към този момент е съвсем 90% от планувания за цялата година недостиг от 36,6 милиарда евро, написа news.bg. За същия интервал на предходната година Русия реализира остатък от 5,2 милиарда евро.

Спадът в приходите от нефт и газ е изключително спорен за съветския бюджет. Според предварителните калкулации на министерството те са намалели съвсем на половина. Това се дължи главно на по-ниската цена на петрола и на понижения експорт на природен газ, са обяснили от Министерството на финансите.

В понеделник сутринта един барел (159 литра) северноморски недопечен нефт вид Брент с доставка през май струваше 85,33 щатски $. Западните страни обаче постановиха ценови таван на съветския недопечен нефт и на петролните артикули от Русия. Поради това петролът от съветската марка " Уралс " се търгува съгласно известия в медиите единствено под и на междинна цена от към 50 $ за барел.

Държавната организация ТАСС разгласява през днешния ден и предизвестието на Центъра за енергийно развиване (ЦЕР), че износът на " Газпром " за страни отвън Общността на самостоятелните страни (ОНД) може да спадне до 67-69 милиарда куб. м през 2023 година, от които единствено 33 милиарда куб. м ще бъдат ориентирани към Европа. Заедно с не високите цени на газа, спадът в доставките може да докара до това, че през 2023 година в съветския бюджет ще липсват 125 милиарда рубли от експортното мито върху газа, а изплащането на окончателния дял на холдинга за 2022 година става все по-малко евентуално.

За съпоставяне, през 2022 година " Газпром " е доставил 100,9 милиарда куб. м газ на страни отвън Оперативно-наблюдателно дело. Спадът в износа спрямо 2021 година е бил 45,5%.

Според изчисленията на Центъра за РЕ приходите на " Газпром " от експорт от доставки за Европейски Съюз може да са намалели до 1,8 милиарда $ през януари и 1,1 милиарда $ през февруари спрямо 3,3 милиарда $ през декември. Газпром е изнесъл 2,27 милиарда куб. м за Европа (без Турция) през декември 2022 година През януари и февруари доставките са намалели надлежно до 1,46 и 1,58 милиарда куб. м на фона на топлото време и по-евтиния газ на спотовия пазар, се споделя в отчета. В същото време специалистите чакат износът на Газпром за Европа да се усили до 2 милиарда куб. м на месец през март и април.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР