РИК и ЦИК не одобриха оттеглянето на желанието му да

...
РИК и ЦИК не одобриха оттеглянето на желанието му да
Коментари Харесай

Кандидат-депутат напуска листата на ДБ в Кюстендил, после иска да се върне - не му дават

РИК и ЦИК не утвърдиха отдръпването на желанието му да бъде премахнат

Тони Лучански първо изиска да бъде премахнат като кандидат-депутат в Кюстендил , а след това настоя да бъде върнат в листата на „ Демократична България “ (ДБ). Районната изборна комисия обаче се е съгласила единствено да го изключи от предизборната конкуренция.

Лучански бе втори в листата на Демократична България там . Първо той подал заявление на 22 септември да бъде премахнат . РИК-Кюстендил разгледала проблема на 23 септември и одобрила настояването му.

На 24 септември обаче е подал ново заявление, че отдръпва желанието си да бъде премахнат . Този път обаче РИК-Кюстендил е решила, че това не може да стане.

„ След като взе в поради, че заявителят Тони Якимов Лучански фактически с решение № 106-НС/23.09.2022 год. на РИК – Кюстендил, е премахнат заради подадено от него заявление с вх.№ 219/22.09.2022 год. подадено персонално от него, намира, че сегашното заявление е неприемливо, като подадено против несъответствуващ по изговаряне акт и не би могло да бъде прегледано и разисквано от РИК Кюстендил “, се показва в решението на Комисията.

Тони Лучански е обжалвал пред Централната изборна комисия (ЦИК), която прегледа проблема в понеделник – 26 септември.

ЦИК обаче също отряза господин Лучански.

„ Той към този момент няма качеството на претендент, заради което не може да обоснове юридически интерес от обжалване на решението, с което е премахнат “, разгласи докладчикът по проблема Росица Матева. „ Респективно, откакто към този момент има решение на Районната изборна комисия, с което се е произнесла Комисията по неговото заявление, няма по какъв начин да се желае анулация на това решение посредством отдръпване на подаденото заявление. Бих ви предложила различен вид на решение , в случай че заявката за отдръпване беше подадено, преди да се е произнесла Районната изборна комисия. Тогава би било целесъобразно да не се произнася Районната изборна комисия. Така че аз в този момент ви предлагам тази тъжба да бъде оставена без разглеждане. “

Предложението на Матева бе признато единомислещо от ЦИК с 11 гласа „ за “.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР