Вашингтон призова Северна Македония към непрекъснати усилия и реформи, необходими

...
Вашингтон призова Северна Македония към непрекъснати усилия и реформи, необходими
Коментари Харесай

САЩ: Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България


Вашингтон прикани Северна Македония към непрекъснати старания и промени, нужни за реализиране на прогрес в присъединението на Северна Македония към Европейския съюз (ЕС).

„ Насърчаваме продължаването на разговора сред Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на РСМ като пълновръстен член на Европейски Съюз ", обявиха от държавния департамент пред Гласът на Америка.

В изказването се споделя още, че „ нашите общи цели за сигурност, разцвет и цялостна евроатлантическа интеграция остават и Съединените щати ще продължат да поддържат Северна Македония в осъществяването на тези желания “.

„ Съединени американски щати остават твърдо ангажирани със Споразумението от Преспа “, обявиха по-рано от американското посолство в Скопие.

„ След сформирането на новото държавно управление и избирането на министър-председател ще продължим да подчертаваме значимостта на спазването на интернационалните съглашения и изгодите от напредъка на страната с пълноправно участие в Европейски Съюз “, се споделя в изказването.

На 12 май Гордана Силяновска-Давкова постави клетва като президент на „ Македония “. Тя не употребява формалното име на страна - Република Северна Македония и провокира дипломатически скандал.

Преспанският контракт бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението постави завършек на дългогодишния спор за името на Македония сред управляващите в Скопие и Атина.

На подписването участва и специфичният представител на Организация на обединените нации Матю Нимиц, както и висшият представител за външни работи на Европейски Съюз Федерика Могерини и комисарят за разширение Йоханес Хан.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР