Рибарско корабче с 250 пришълци се разби в скалите40 трупа

...
Рибарско корабче с 250 пришълци се разби в скалите40 трупа
Коментари Харесай

Трагедия с мигранти край бреговете на Южна Италия

Рибарско корабче с 250 пришълци се разруши в скалите
40 натрупа извадени от морето, стотина са безследно изчезнали

Платили на трафиканти по 3000 евро на човек

Старо рибарско корабче с 250 мигранти на борда се разцепи на две в скалите край южния италиански град Кротоне рано сутринта.

Стеклите се на място още на разсъмване карабинери, служители на реда и пожарникари откриха по плажовете труповете на близо 40 починали, измежду които има доста деца. Екипажите на мощните скутери на бреговата защита съумяха да спасят от огромните талази към 100 души, само че още толкоз се считат за безследно изчезнали. Ето за какво локалните шефове на Гражданска защита в региона Калабрия, където се намира Кротоне, считат, че за жалост броят на жертвите занапред ще пораства.

Според разказите на оживелите мигранти всичките “пасажери ” били натоварени на рибарската гемия в Турция и идвали от Афганистан, Пакистан и Иран. Платили на трафикантите от страните, през които били минали, по към 3000 евро на човек, в това число и малолетните. Плаването им до Италия минало относително умерено, само че край крайбрежията на региона Калабрия ги посрещнало мощно неспокойствие. То направило остарялото рибарско корабче неуправляемо и след траяла цяла нощ упорита битка екипажът се предал на носещата го към скалистия бряг буря.

Там дървеният кораб се разцепил на две и всички на борда били изсипани в огромните талази. Не е ясно за какво не е била задействана сигнализацията за помощ при морско злополучие - дали от боязън от репресивни ограничения против незаконните мигранти на италианските управляващи или тъй като остарялата апаратура е била излязла от дълго време от строя.



От морето са извадени телата на близо 40 починали.

“Трагедията е невиждана по тези места и цяла Калабрия е в печал ”, съобщи за медиите губернаторът на региона Роберто Очиуто. “Около 18 000 незаконни имигранти дойдоха в Калабрия през 2022 година, по-специално в зоната на курортното градче Рочела Йоника, което към този момент е желана дестинация на трафикантите на хора. Но жителите на Калабрия, които познават драмата на емиграцията, посрещнаха тези хора без да подвигат звук и без да основават напрежение, обстановката обаче става неуправляема. Какво прави Европейският съюз, къде е Европа, която би трябвало да подсигурява сигурност и правда, какво стана с желанията за разговор със страните на мигрантите? Това са все въпроси, на които за жалост и до през днешния ден няма отговор. А тези, които остават на земята ни, в непосредствен контакт с ежедневната действителност, са принудени да се оправят с изключителни обстановки и да оплакват мъртвите! ”, акцентира Очиуто.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР