Преходът към зелена икономика и икономическите последици бяха основни теми

...
Преходът към зелена икономика и икономическите последици бяха основни теми
Коментари Харесай

На международен форум в Брюксел екоактивисти настояха ЕС да продължи със зеления преход

Преходът към зелена стопанска система и икономическите последствия бяха съществени тематики на Брюкселския стопански конгрес, на който се срещнаха политици, предприемачи, учени и деятели. Предстоящите европейски избори също бяха разисквани във връзка със зеления преход, защото тематиката остава непроменяемо в политическия дневен ред. Според икономическия комисар на Европейски Съюз ключът към растежа е вложението в зелени начинания - тъй като целият свят се движи в тази посока.
Ако Европа, която има преимуществото да е първият ход, отстъпи обратно, това ще е огромна неточност. Знам, че би трябвало да засилим поддръжката си за секторите и районите, наранени от зеления преход, в случай че не го създадем, ще бъде сериозна неточност, само че отстъплението ще бъде по-лошо от неточност. То би било злополука. Не единствено за околната среда, само че най-много за европейската стопанска система.
Паоло Джентилони, еврокомисар по стопанска система

По време на форума беше реализиран общ консенсус, че зеленият преход би трябвало да подсигурява правдивост, като се сложи специфичен акцент върху целта на общественото измерение. Освен това, съгласно профсъюза, включването на хората в процеса на взимане на решения е от значително значение.
Зеленият преход не може да се реализира без включването на служащите и жителите в този развой. Това значи, че работните места ще бъдат изгубени, а общностите ще пострадат, ето за какво би трябвало да приемем на европейско ниво инструкция за обективен преход, която да планува тази смяна, да я ръководи и да включва служащите в процеса на подготовка и реализиране на тази смяна.
Теа Жарк - конфедерален секретар, Европейска конфедерация на профсъюзите

Европейски Съюз е подложен на критика, че е понижил упоритостите си за „ зелен преход “ заради придвижването на селскостопанските производители. Според деятели за климатичните промени това демонстрира сериозен минус на блока.

„ Движението на земеделските производители е превъзходен образец за това, че не сме имали цялостна визия за това какво съставлява преходът към климата. Той също е част от общата селска политика и няма по какъв начин да я реформираме без него. Тя е изцяло в сходство със зелената договорка. И аз имам вяра, че това е, от което се нуждаем. Но надалеч нямам доверие, че би трябвало да бъдем по-малко амбициозни “, споделя активистката за климата и правата на индивида Аделайда Шарли.

Активистите споделят, че Европейски Съюз няма повече време за губене, защото изменението на климата продължава с цялостни сили.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР