Решенията за жилищна автоматизация трябва да са функционално през цялото

...
Решенията за жилищна автоматизация трябва да са функционално през цялото
Коментари Харесай

Какви рискове крият уредите за умния дом

Решенията за жилищна автоматизация би трябвало да са функционално от самото начало на прилагане

Умните системи в дома би трябвало да са надеждни, здрави и сигурни, както и непрекъснато поддържани
(снимка: CC0 Public Domain)

Да не се тормозим дали технологиите в дома ни действат както би трябвало, дали автомобилът ще възпламени, дали хладилникът ще работи и дали бойлерът ще има топла вода за къпане вечерта – това ни основава чувство за сигурност. Оттук произтича потребността самостоятелните консуматори да са деликатни при избора на уреди за така наречен интелигентен дом.

В самолетите има голям брой дублиращи системи за надзор. Ако нещо блокира или откаже, обстановката отново може да бъде овладяна. Но при системите за автоматизация на здания сходен метод не е доходоносен – изключително на жилищния пазар. При постройките технологията би трябвало да може да устоя на сложни условия и да поддържа непрекъснато интензивно потребление.

Никой притежател на каквато и да е домашна автоматика не може да рискува компрометирането на системите си за ръководство. Все по-важно става предпазването от хакване посредством комплицирани цифрови офанзиви. Това ще рече, че системите, конфигурирани в постройките, би трябвало да са надеждни, здрави и сигурни, както и да бъдат непрекъснато поддържани и осъвременени.

В комерсиалните здания инсталациите са скъпи и се наблюдават и поддържат непрекъснато. При жилищните здания обаче не е по този начин. Инсталациите за автоматизация на жилищни здания могат да бъдат доста разнообразни от комерсиалните.

Спиране на поддръжката

Продуктите за така наречен интелигентен дом всекидневно разчитат на интернет и Wi-Fi връзки. Развиващият се темперамент на този пазар може да се усложни още повече от непрекъснато изменящите се мрежови стандарти, изключително обещанието за все по-бързи мобилни мрежи, които ще изместят домашната Wi-Fi система. Актуализациите и надстройките се вършат, само че това може да има и своя минус. В последна сметка някой ден хардуерът към този момент не е в положение да поддържа новия програмен продукт и става „ стар ”.

Сигурността се сочи от производителите на артикули за интелигентния дом като водеща причина за прекъсването на някои артикули от пазара. За страдание, защото някои са основани на „ облачни системи ”, цялата функционалност може да бъде изгубена. Потребителят остава с един нефункциониращ хардуер и би трябвало да заплати още веднъж за ново решение. Това може да остави горчив усет в устата.

Такъв е казусът, да вземем за пример, с производител на осветителни системи, ръководени посредством заоблачен сървър, който разгласи неотдавна, че ще спре поддръжката на своя хитова линия осветителни тела на 31 август 2021 година След това услугата и поддръжката на тази линия ще бъдат прекратени. Междувременно след 30 април 2020 година към този момент не се дават актуализации за софтуера за някои от продуктите от въпросната продуктова линия. В резултат, уредите нямат съгласуемост с Гугъл Assistant и Alexa. А производителят на крушките прикани клиентите си да надстроят системите си до нов модел.
още по тематиката
Всичко това приказва красноречиво за казуса с оборудването за умния дом. Някой ден производителят взема решение да спре производството и поддръжката на дадения артикул и ние, домашните консуматори, оставаме да се чудим какво да вършим с нефункциониращите устройства и какви нови аналози да купуваме.

Остава и въпросът за надеждността на интернет връзките, по-специално на Wi-Fi рутера. Понякога те са с доста ниско качество. В случая с облачните решения, които минават през Wi-Fi рутера, непрекъснатият въпрос за сигурността на информацията остава неуреден. Дори в случай че мрежата е предпазена, какво прави притежателят на облачната услуга с самостоятелните данни на потребителя?

Съображения при покупка

Изборът на система за домашна автоматизация би трябвало да е сигурен, доходоносен и да има допустим живот. Това, че е съчетаем с по-стари протоколи и артикули, както и че е изцяло „ потвърден за бъдещето ”, носи спомагателни преимущества. Устройството би трябвало да е в положение да се оправи със комплицираните условия за ръководство на силата, които ще се появят с развиването на микрогрид мрежите и системите за връзка автомобили-мрежа.

Решението би трябвало да бъде годно за поддръжка и възобновяване. Който желае добавки като гласов надзор, би трябвало да знае, че това следва да е система по лични избор и тя да е като спомагателен функционален пласт. Този спомагателен пласт може да бъде да вземем за пример елементарна ключалка на вратата или модул за гласово ръководство. Гласовият надзор може да бъде облекчение, само че може и да е доста основна система за ръководство, скъпа да вземем за пример за хора с увреждания.

Разработчиците на жилищна автоматика би трябвало да оферират решение, което да е изцяло функционално от самото начало на прилагане, колкото и да трае това. Според някои експерти, придържането към протокола KNX като основа за всички решения за сградна автоматизация носи задоволително гаранции.

KNX решенията дават цялостен надзор на потребителя и еластичност на изпълнителя. Няма взаимозависимост от облачни сървъри, няма месечни такси, а информацията е безвредна. Но най-много – няма риск от остаряване, тъй като системата е в крайник с непрекъснато изменящата се технология.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР