Размножаване на ягоди чрез ластуни – как да процедираме? Едно

...
Размножаване на ягоди чрез ластуни – как да процедираме? Едно
Коментари Харесай

Размножаване на ягоди чрез ластуни – как да процедираме

Размножаване на ягоди посредством ластуни – по какъв начин да действаме? Едно от страхотните неща за ягодите е, че те са доста лесни за размножаване. Купете едно растение и то нормално ще създаде няколко нови растения през сезона.

Повечето ягодови растения пускат по този начин наречените бегачи (ластуни, мустаци). Тези ластуни са разпръснати към всяко растение (като розетка) и когато влязат в контакт с почвата, пускат корени. След това се образуват нови растения от тези, които са клонинги на родителското растение.

Това е най-често срещаният и най-лесният метод за размножаване на ягоди. Ягодите също могат да се развъждат посредством делене и посредством семена, само че и двата метода са доста по-трудни и не дават същите резултати.

Как да размножим ягоди от ластуни

Нека да разгледаме по какъв начин можете да получите нови ягодови растения от ластуни, изпратени от вашите ягодови растения. Размножаването на ягоди посредством ластуни е най-често срещаният метод за приемане на нови ягодови растения. Повечето юнски и постоянно раждащи сортове пускат такива ластуни. Изключенията нормално са сортовете диви ягоди, които нормално би трябвало да се развъждат посредством семена.

Ягодовите ластуни механически са столони ( столон  – пораства хоризонтално покрай повърхността на почвата). Това са хоризонтални стъбла, които порастват от основата на растенията и образуват възли. В тези възли ще се образуват нови ягодови растения.

Първо, възлите ще развият адвентивни корени (добавъчни). Тези профилирани корени порастват и когато влязат в контакт с подобаваща хранителна среда, ще продължат да порастват и ще се трансфорат в ново клонирано растение. Растенията, формирани върху столоните на ягодовото растение, са генетично идентични с тяхното родителско растение.

Кога да оставим ластуните да порастват – размножаване на ягоди посредством ластуни

В началото на вегетационният сезон ягодовите растения могат да пуснат ластуни, когато растенията към момента са във фаза на плодаване. Обикновено е най-добре да ги отрежете, с цел да позволите на растенията да се съсредоточат върху производството на плодове. След като интервалът на плододаване завърши обаче, би трябвало да оставите ластуните да се оформят!

Ако желаете да създадете непрекъснат, специфичен масив с ягоди или желаете да употребявате ягодите като почвено покритие, можете просто да оставите ластуните да пуснат корени, както пожелаят.

Но едно от положителните неща за тези ластуни е, че те нормално са задоволително дълги и гъвкави за ориентиране. Градинарите могат да ги насочат към мястото, където желаят да порастват. Това би трябвало да се направи в края на лятото или най-късно при започване на есента.

Насочване на ягодовите ластуни до мястото, където желаете да порастват

Има няколко метода, по които градинарите могат да насочват ластуните. Една постоянно срещана концепция е да се употребява форма на редово развъждане. В този вид ягодови насаждения, ластуните от родителските растения се насочват да основат втори ред растения до първия.

Предимството да вършиме нещата по този метод е, че можете елементарно да следите възрастта на вашите растения, кои са по-стари и кои по-млади. Това може да бъде потребно, защото ягодовите растения нормално ще понижат добивите след няколко години (обикновено 3-5 години според от сорта). В този миг най-старите и минимум продуктивни растения могат да бъдат отстранени, с цел да се направи място за нов ред от ластуни.

Пътеките се насочват към позиция по продължение на нов ред (или в голо парче почва в по-малко подредена схема). След това те могат да бъдат закрепени надолу, с цел да задържат възлите или напъпилите корени към почвата.

Как да закрепим ягодовите ластуни към почвата – размножаване на ягоди посредством ластуни

За да прикрепите растенията си, можете да употребявате:

  • Секции от железна тел, огънати в U-образни форми.
  • Стари колчета за палатка в жанр кука.
  • Стари щипки за облекла, сложени с главата надолу в почвата.
  • Огъващи се клончета, завършени в U-образни колчета.
  • Раздвоени пръчки, забити в почвата, със зъбци от двете страни на ластуна.
  • Два тънки камъка с трети камък (достатъчно тежък, с цел да държи ластуна на място), ситуиран върху тях. (Просто внимавайте да не смачкате растението, когато поставяте камъните си, защото питателните субстанции би трябвало да текат от родителското растение, до момента в който корените на новите растения се прихванат.)

Закрепването или задържането на мустаците надолу към повърхността на почвата ще разреши образуването на коренови системи. Поддържайте новите растения добре напоени, защото това ще помогне за поощряване на растежа на корените.

Насочване на ластуни в саксии или контейнери

Друг вид, който би трябвало да обмислите, е да насочите ластуните да се вкореняват в саксии или контейнери. Разположете ги покрай родителското растение и просто закачете ластуните, с цел да им позволите да се вкоренят в хранителната среда в тези саксии или контейнери.

Предимството на вкореняването на ластуни в саксии или контейнери е, че можете елементарно да ги преместите в друга част на вашата градина. Можете също по този начин да ги преместите в закрита зона за развъждане, с цел да можете да приберете реколтата си и да получите малко по-ранна годишна продукция от ягоди идната пролет. Това също би било добра концепция, в случай че желаете да продадете част от ягодовите растения. Или в случай че желаете да подарите няколко на другари, семейство, съседи.

Разделяне на ягодовите растения от родителските растения

Ще можете да разберете по кое време ягодите са се вкоренили, като леко издърпате растенията. След като се образуват корените, те няма да се оттеглен елементарно от повърхността на почвата. След като ластуните се вкоренят, дългите столони в последна сметка ще умрат и ще се счупят, прекъсвайки връзката.

Ако желаете да преместите вашите растения, преди този момент да се случи, можете просто да отрежете клоните незабавно щом се образуват новите коренови системи. Вече имате независими екземпляри, които могат да оцелеят като самостоятелни растения. Можете да ги преместите на други места, в случай че желаете.

Наистина е толкоз елементарно! Сега всичко, което остава да извършите, е да се насладите на бъдещите реколти от ягоди.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР