Борба с черна златка в овощната градина- как да третираме?

...
Борба с черна златка в овощната градина- как да третираме?
Коментари Харесай

Борба с черна златка в овощната градина – как да третираме?

Борба с черна златка в овощната градина- по какъв начин да третираме? Обикновената черна златка ( Capnodis tenebrionis L. ) основава от ден на ден проблеми на овощарите, които отглеждат кайсии, вишни, сливи, бадеми, праскови и череши. Както бръмбарите, по този начин и ларвите са много нездравословни.

Бръмбарите изгризват кората на младите фиданки, изгризват листните дръжки и пъпките. Ларвите атакуват корените на овошките. Възрастните презимуват в горния пласт на почвата, а ларвите на друга възраст в тунели, направени в корените на овощните дървета. Пълният цикъл на развиване продължава 2-3 години.

Етапи на развиване на вредителя

 Етапи-на-развитие-на-вредителя

Както казахме, възрастните бръмбари презимуват в повърхностния пласт на почвата. Когато междинната дневна температура на почвата доближи до към 20°C, възрастните инсекти се издигат в короната на дърветата, където се хранят, чифтосват и снасят яйца.

През деня възрастните могат да понасят доста високи температури (дори и от 45°C). Знае се, че до 90% от нездравословните бръмбари са женски. Тези вредители са дейни през цялото лято, а някои бръмбари оцеляват и през идващото лято, след зимен сън.

Периодът на чифтосване продължава до септември. Две седмици след излизане от почвата женските стартират да снасят яйца. Този развой е най-активен денем при температура 28,6–30°C. През живота си женската снася от 250 до 2500 яйца. Те се залагат в гънките на кората в региона на кореновата шийка на дървото и върху почвата покрай ствола.

…борба с черна златка…

Яйцето елементарно понася сухия въздух. При мокрота на околния въздух от 10 до 50%, броят на мъртвите яйца не надвишава 25%. С увеличение на влажността обаче смъртността на яйцата нараства и при 87% мокрота, смъртността на яйцата доближава до 100%. Яйцата не устоят дълго на висока мокрота от 70%. Шестдневна експозиция води до 90% смъртност. При температура на въздуха 25-30°C ембрионалното развиване продължава 10-15 дни.

Ларвите на черната златка , излизащи от яйцето, доближават до корените на самото растение. За известно време младите ларви са принудени да останат без храна. Продължителността на живота им в това положение зависи от температурата на въздуха.

 ларви на черна златка
Ларвите на черната златка са извънредно рискови за костилковите овошки!

При 27°C ларвите от първи етап умират на 100% след три дни. Но при 13°C (намален метаболизъм и мокрота 65–90%) половината от ларвите живеят до 10 дни, а някои до три седмици. След навлизане в растението гостоприемник, ларвата стартира да линее и не се трансформира морфологично до какавидиране.

Ларвите се развиват в границите на две години. По време на развиването те издълбават необятни тунели под кората на корена. В тунелите, направени в корените на овощните дървета, презимуват разнообразни по възраст ларви. След като приключи развиването си, ларвата изгризва овална люлка с дължина 3 см и широчина от 1 мм в региона на кореновата шийка.

Ларвите понижават по мярка, линят и какавидират. Този развой протича в края на май – началото на юни, когато температурата на почвата се увеличи до 20°C. Развитието на какавидата продължава от 10–12 дни до месец. Появата на бръмбари от почвата продължава от юни до септември. Възрастните инсекти се хранят в короната на овощните дървета. В процеса на хранене бръмбарите изгризват листни дръжки, пъпки и младата кора на фиданките.

Най-голямата интензивност се следи в ярки слънчеви дни. При такова време те могат да бъдат открити на повърхността на почвата, стволовете на дърветата и в короната. Бръмбарите са доста деликатни. Когато възникне заплаха, те бягат от противоположната страна на клона и падат на земята.

Защо черната златка е толкоз огромен проблем за костилковите насаждения?

Основната заплаха за костилковите овощни дръвчета са ларвите на черната златка . Те се появяват от яйца, които женската снася в гънките на кората в региона на кореновата шийка и даже върху почвата покрай ствола. „ Червеите “, които излизат от тях, се забиват в почвата и се впиват в корена на овощното дръвче.

В продължение на две години ларвата изгризва необятни проходи в корените (до половината или повече от напречното сечение на корена). Това е повода за неочакваното изсъхване на голям брой овощни дървета в градините на овощарите. Фаталните вреди се нанасят изключително на младите насаждения като разсад и фиданки. Възрастните дървета умират по-бавно. Добре е да се знае, че единствено два бръмбара на едно дърво се смятат за сериозни.

Борба с черна златка в овощната градина – агротехнически ограничения

 Борба с черна златка в овощната градина - агротехнически ограничения

Основният метод за битка с черната златка е навременното и постоянно поливане на младите овощни насаждения. При засаждане на овощни градини и разсадници с костилкови овошки е належащо деликатно да се отстранят всички останки от корени на дървета и шубраци от почвата, защото в тях могат да останат ларви на черната златка.

Чрез постоянно поливане, ние ще сме в положение да направляваме популацията на този пакостник. Яйцата ще загинат и няма да се притесяваме от бъдещо нахлуване.

Насажденията от див бодил и дива череша в овощните градини и в непосредствена непосредственост би трябвало да се унищожат, с цел да не се трансфорат в резерват на черния бръмбар. Правилната обработка на почвата и торенето също са от огромно значение.

Освен казаните дотук ограничения, може да се борим с черната златка и по следните способи:

  • Механичен способ. В домашните градини се предлага изтърсване на бръмбарите от дървото, последвано от тяхното събиране и заличаване. За задачата е добре да постелете огромен найлон под овошките, които ще разклатите. Така ще имате 100% видимост за всички паднали бръмбари!
  • Химически способ. Химическият способ се състои в навреме напръскване на короните и стволовете с органофосфорни съединения.
  • Биологичен способ. Черната златка се унищожава от паразитната муха Sarcophila latifrons , както и от хитиновия телен червей. Разработени са способи за надзор благодарение на биологични пестициди.

Подходящи препарати срещу черна златка са Натуралис, Немгуард, Ним Азал, Пирегард. Може да се каже, че черната златка може да бъде значителен проблем за овощарите. Но с вярната тактика може доста елементарно да се отбраните, спазвайки горните рекомендации!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР